Het Bijzondere Klimaat Van Madagaskar

Maar liefst tachtig procent van alle flora en fauna op Madagaskar vind je nergens anders ter wereld. Dat ligt niet alleen aan de bijzondere geologische historie van het eiland, maar ook aan het bijzondere klimaat! Op Madagaskar, dat ongeveer zo groot is als Frankrijk, tref je maar liefst drie verschillende klimaten aan! In deze blogpost check je wanneer er hoeveel regen valt.

Op Madagaskar, dat ongeveer zo groot is als frankrijk, tref je maar liefst drie verschillende klimaten aan!

Wat is het klimaat in Madagaskar?

Bergen, steppes, tropische stranden en regenwouden: Madagaskar heeft het allemaal. Het eiland, dat zuidoostelijk van het Afrikaanse continent ligt, is zo veelzijdig door de regenval. Een grote bergkam in het midden van het eiland houdt een hoop wolken uit het (noord)oosten tegen, waardoor er aan de ene kant van de berg heel veel, en aan de andere kant heel weinig regen valt.

De regenval aan de noordoostkant van het eiland bepaalt daar het tropische klimaat. Hoe meer je naar het midden van eiland gaat, hoe meer het klimaat subtropisch wordt. Ga je de bergkam over, dan tref je echter een droog steppe- of woestijnklimaat aan!

Onze expert Jos heeft aardig wat tijd doorgebracht op dit mooie eiland, en weet dus precies waar je wanneer naartoe moet! Neem contact met hem op om ‘m vrijblijvend om wat adviezen te vragen.

Benieuwd naar Madagaskar?

Seizoenen

Wij Hollanders kennen vier seizoenen, maar op Madagaskar werkt het net even anders. Niet alleen ligt het eiland onder de evenaar, ook zijn er hier geen vier, maar twee seizoenen: een droge en een natte. Madagaskar kent een sterk cycloonseizoen van half december tot eind maart. Het hoogseizoen begint in juli en duurt totdat de regel valt. Hoe meer je naar het oosten gaat, hoe meer regen er valt! Daardoor heb je zelfs in de droge periode op sommige plekken nog relatief veel neerslag.

Inpakken

Houd rekening met deze verschillen bij het inpakken! Een lekkere legging, lange broek, goede trui en zelfs een handig regenjackie blijken vaak van pas te komen. Je hebt redelijk veel gelezen over de neerslag, maar het is ook handig om je bij het inpakken te wapenen tegen de zon! Hier geen waterig najaarszonnetje, maar een keihard fikkende bal vuur. Pak dus ook een flesje factor 30 of 50 zonnebrandcrème en een hoofddeksel in! Meer praktische informatie nodig? Daar hebben we een heel blog voor opgesteld! Lees ‘m hier.

Inhoud

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Op zoek naar wildlife in Kenia: Dieren in de spotlight

Charlie’s Tribe: waarom kiezen mensen voor een reis met Charlie’s Travels?  

TRAVEL STORY – 4 vrienden in Kenia