Het keiharde bewijs: Nairobi is een hipster-paradijs

Afrika is booming. Het is niet de eerste keer dat wij dit verkondigen, en het zal zeker niet de laatste keer zijn. Om elke zelfingenomen hipster in Nederland even te onderwijzen in hoe ver deze vooruitgang reikt, presenteren wij jullie: Hipster Nairobi, the East African urban paradise. Een serie waarin we laten zien waar je heengaat als je jong bent en in de Keniaanse hoofdstad woont. Deze week de eerste set van vijf hotspots.

1. Gouden combi: German Efficiency x African Creativity

Het Goethe Instituut is een Duitse instelling, en richt zich dan ook voornamelijk op het onderwijzen van Duitse taal en cultuur in andere delen van de wereld. De Keniaanse vestiging profileert zich daarnaast als een bruisend cultureel centrum. In samenwerking met jonge kunstenaars en onafhankelijke culturele instituten organiseren ze innovatieve evenementen waarbij de spotlight staat op de nieuwe generatie Afrikaanse muziek, film, en kunst. Houd hun Facebook in de gaten om jezelf elke maand in bulk te interesseren voor hun evenementen

2. Kan niet missen in een frontrunners paradise: co-working!

Start-ups! Co-working! Termen die ons millennials doen warmdraaien. Nairobi Garage is dé co-working ruimte van Nairobi. Voor een klein bedrag per maand kan de toekomst van Kenia hier verder bouwen aan hun concepten en tegelijkertijd een netwerk creëren in deze miljoenenstad. Met open co-work plekken, afgesloten vergaderruimtes, fatsoenlijke WiFi en heel belangrijk: gratis koffie, is het geen wonder dat jong en innovatief Nairobi hier naast elkaar aan een bureau zit.

3. Kunstenaars en treinen

Het Keniaanse treinnetwerk, wat loopt van Mombasa tot Kisumu, is eind 19e eeuw strategisch door het Afrikaanse landschap heen geslagen. Werd het toen gebruikt door de Engelse kolonisten om controle uit te blijven oefenen over ‘hun’ gebieden, nu is het de locatie van E.A.S.T: een creatief evenement waarbij de historische route (die overigens z’n beste tijd wel heeft gehad..) wordt afgelegd met coupées boordevol talentvolle Oost-Afrikaanse kunstenaars. Voor het resultaat moet je hun Instagram en Facebook in de gaten houden.

4. Een stadsfestival op z’n best

Het concept is simpel: het enige wat je als bezoeker mee moet nemen is een fles wijn, een picknickmand, en een deken. Combineer dit met een programma bestaand uit jong muzikaal Afrikaans talent, en een formule is geboren. Herhaal dit vervolgens iedere eerste zondag van de maand, net zo lang totdat je een Oost-Afrikaanse legende wordt. Dit was het plan van Mutoni Ndonga, en het werkte. Al snel verhuisde Blankets & Wine van Nairobi naar Uganda, en dit jaar heeft het z’n debuut in Rwanda. Waar B&W ook neerstrijkt (en neer zal strijken), overal blijft het programma trouw aan de omgeving waar het zich op dat moment bevindt. Ooit begonnen als een platform voor de promotie van Keniaanse muziek, is het uitgegroeid tot een Africa-wide evenement wat zich focust op lokale kunst, literatuur, muziek, mode, en theater.

5. Afrikaans AirSpace: een fiets aan de muur en zitten op oude schoolbanken

Wasp & Sprout ademt die klassieke koffiebar stilo die ondertussen misschien alweer een beetje wordt uitgespuugd, maar die ze hier wel tot in perfectie hebben weten door te voeren. We kunnen een vinkje zetten achter ‘fiets aan de muur’, ‘gebruik van industriële materialen’, en ‘retro meubilair’. Goed, één bezoekje is dan wel genoeg om je in je dagelijkse dosis hipster te voorzien, maar laten we dit dynamische café niet tekort doen. In Nairobi, waar veel café’s onderdeel zijn van een grote keten, is dit een autonoom pareltje waar je gerust het halve menu bestelt. Daarnaast produceert Wasp & Sprout een eigen interieur design-collectie en bieden ze een platform voor lokale kunstenaars. Kortom: culturele prikkels gegarandeerd.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Stay tuned! Binnenkort meer hotspots in hipster Nairobi.

Open chat
1
Can I help you?
Hi, Can I help you with more information about Het keiharde bewijs: Nairobi is een hipster-paradijs?
Powered by