HET KLIMAAT IN KENIA

De beste tijd om naar Kenia te gaan: deze zomervakantie met de kindertjes giraffen spotten of kamperen langs een van de prachtige meren die Kenia rijk is? Kenia is schitterend in de maanden juni, juli en augustus.

Auteur:

DE BESTE REISTIJD OM NAAR KENIA TE GAAN, IS VAN JULI TOT AUGUSTUS EN DECEMBER TOT FEBRUARI.

HOE IS HET KLIMAAT IN KENIA?

Niet te heet en niet te koud. Wie lekker aan het strand wil luieren kan naar de kust want die is zo’n 500 km lang en parelwit. En heb je een winterblues? Dan is Kenia ook helemaal jouw land, want van december tot februari is het hier droog en stijgt het kwik naar zo’n minimaal 24°C. Dus kom maar door met je witte winterhuidje en je zonnebrandcrème!

Kenia heeft een tropisch regenklimaat dat wordt beïnvloed door zowel de Indische oceaan als de grote verschillen in hoogte. Je zou Kenia hierdoor kunnen opdelen in vier verschillende klimaatzones.

BESTE REISTIJD: JULI – AUGUSTUS EN DECEMBER – FEBRUARI

Nice als je van warm, tropisch, woestijn en bergen houdt. Maar dan dus niet allemaal tegelijkertijd op dezelfde plek! Kenia ligt op de evenaar. Het is hierdoor bijna even lang licht als donker en het begrip schemering bestaat in Kenia eigenlijk niet; het is binnen een half uurtje donker. Specifieke vragen over het klimaat hier? Stuur ons een berichtje!

CENTRAAL EN WEST-KENIA: NAIROBI, LAKE VICTORIA

Waarschijnlijk begint jouw reis in Nairobi. De lucht is droog in dit gedeelte van Kenia mede door de hoogte, Nairobi ligt op 1.661 meter. Het hele jaar door valt er af en toe regen met een piek in de periode maart – mei; waarmee overigens absoluut niet gezegd is dat het een no go is, want ook in deze periode schijnt de zon geregeld.

De temperatuur schommelt tussen de 20°C en 27°C en ‘s nachts koelt het af, waardoor dit gedeelte van Kenia door de Kenianen zelf nogal eens als koud wordt bestempeld. In juli en augustus is het chilly, gemiddeld 17,4°C.

Voor ons noorderlingen is het hier echter aangenaam toeven, ondanks die barre weersomstandigheden in juli en augustus. Dat vonden ook de kolonisten die hier in het begin van de vorige eeuw en masse naar toe emigreerden om er koffie- en theeplantages te beginnen.

Rondom Lake Victoria is het iets warmer en tropischer, hoewel het officieel nog wel in dezelfde klimaatzone valt. Het regent er meer en is er over het algemeen een graad of 4 warmer vergeleken met gebieden die meer naar het oosten van Kenia liggen.

Kenia-Klimaat

Benieuwd naar Kenia?

KUST VAN OOST-KENIA

De kust aan de Indische oceaan in het oosten van Kenia is altijd warm en vochtig (soms wel 70% !), met een gemiddelde temperatuur tussen 28°C – 32°C en als je geluk hebt een heerlijk verkoelend briesje. Het wordt zelden kouder dan 21°C. Zweten dus!

Men spreekt in dit gedeelte van Kenia over moesson in plaats van nat seizoen omdat de regens afhankelijk zijn van de tropische windstromen. In maart, april en mei en in oktober en november regent het er, en dat komt inderdaad overeen met de rest van Kenia.

 

HOOGLANDEN: MOUNT KENYA, DE ABERDARES EN MOUNT ELGON

In Centraal-Kenia vinden we Mount Kenya. Deze imposante, hoogste berg van Kenia -5199 meter- wordt door de Kikuyu-stam, waartoe een groot deel van de bewoners van Kenia behoren, ook Kirinyaga genoemd. Dat betekent ‘Blinkende Berg’. De naam kan op twee manieren geïnterpreteerd worden: de berg dankt deze naam aan ofwel de vulkanische erupties, of men heeft het over de zon die op de gletsjers’ eeuwige sneeuw glinstert. Oordeel zelf..!

Op de laagvlaktes is het klimaat gelijk aan West en Centraal-Kenia. Kom je boven de 2500 meter, dan is het er overdag tussen de 5 en 15 graden en ‘s nachts kan het flink afkoelen en zelfs 10 graden vriezen. Het regent of sneeuwt er dagelijks. Geen plek voor kouwelijke types dus.

NOORD-KENIA: LAKE TURKANA

In het noorden van Kenia ligt het immense Lake Turkana, het grootste woestijnmeer ter wereld. Het is hier heet en droog. Het regent hier soms maanden niet en dat zorgt voor een dorre, alienated en onherbergzame woestijn om het meer heen. Je bent bijna niet meer op aarde, lijkt ‘t. De temperatuur is extreem; variërend tussen 33°C en 36°C overdag, soms zelfs oplopend tot 50°C. Vervolgens daalt het kwik ‘s nachts weer naar beneden de 20°C.. De beste maanden om dit gebied te bezoeken zijn juni, juli, augustus en december.

De elementen hebben hier vrij spel en áls het er dan eindelijk regent lijkt het einde der tijden te zijn aangebroken. De bliksem richt regelmatig vuur en verderf aan in het toch al zo dorstige land, waar het regenwater veel te makkelijk wegsijpelt in de gebarsten aardbodem. De perfecte plek voor de die-hards die eigenlijk naar Mars willen, maar dat nog effe niet kunnen betalen.

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

TRAVELSTORY: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

ALLEEN OF MET HET GEZIN OP GROEPSREIS? ALLE 5 VOORDELEN OP EEN RIJTJE

MET HET GEZIN NAAR HET WONDERLIJKE AFRIKA