Het klimaat in Tanzania

De beste tijd om Tanzania te bezoeken is in de zomervakantie; Familie Q-time in de bush, want uitgerekend in deze periode is het koel en droog én kun je zowel enorme kuddes als de BIG 5 spotten op de Serengeti en Ngorongoro Crater. Daarnaast kun je in de Europese winter nog een keer gaan want ook dan is het in Tanzania aangenaam toeven; vanaf december tot februari is het heet en droog en is het zeewater hier 26°C; Duikbril op en Kiss That Fish. Hier lees je alles over het klimaat in Tanzania!

Tanzania is het grootste land in Oost-Afrika, maar heeft veel minder inwoners dan bijvoorbeeld Ethiopië of Kenia. Veel leeg land dus waar enorm veel dieren wonen. Het ligt ten zuiden van de evenaar en heeft voor een groot deel een savanneklimaat.

Seizoenen

Tanzania heeft een lang en een kort regenseizoen. En zelfs in deze natte seizoenen is Noord-Tanzania door haar vrij keurige infrastructuur nog goed te bereizen. Het is dan veel rustiger, het regent zeker niet de hele dag maar vaak maar een paar uur; alles is jong, fris en groen. Tanzania in november: een beetje zoals je eerste vriendinnetje.

Nice als je houdt van: grote getalen en kuddes, beesten, schepsels, fauna, wezens, wild en organismes verzonken in de geweldige leegte onder de goudgele Afrikaanse zon met in sommige periodes zo nu en dan een heerlijke verkoelende regenbui.

Noord-Tanzania

Serengeti National ParkLake ManyaraLake NatronNgorongoro krater

De beroemde Serengeti heeft het hele jaar de jaloersmakende temperatuur van tussen de 15 °C en 25 °C. Dus welke maand kun je het beste gaan?

  • Maart tot en met mei: Het grote regenseizoen in dit deel van Tanzania!
  • Oktober en november:  the mango rains, een kort regenseizoen.
  • Juni tot oktober: dit zijn de koelste maanden, met lagere temperaturen in de avond. In het zuidwesten van de Serengeti ligt de Ngorongoro-kraterrand op een hoogte van ongeveer 2300 meter. Hierdoor is het koeler dan in de Serengeti en koelt het ‘s nachts ook meer af.

Tanzania’s parel, de Mount Kilimanjaro  

Voor jullie thrillseekers kan je de piek -Uhuru- van de vrijheid eigenlijk het hele jaar door beklimmen! Dus, wanneer dan gaan?

  • In april en mei sneeuwt en regent het wat vaker.
  • In januari, februari, maart, augustus, september en oktober heb je wél meer kans op helder zicht.
  • In Arusha en Moshi is het aangenaam tussen de 20°C en 30°C. Als je hoger komt wordt het vooral ‘s nachts een stuk koeler. In het hooggebergte is het overdag zo’n 5°C – 6°C en ’s Nachts -10°C tot -15°C

Voor de iets minder geharde klimmer maken wij trips naar de Usambara in Oost-Tanzania, waar de temperaturen wat minder grillig en extreem zijn dan op de Kili. Off the beaten track Tanzania, maar dan met een prettig regenwoudklimaat in de wat lagere regionen. Kom je in hoger gelegen gebied dan zakken we af naar zo’n 12°C, maar dat is voor ons Hollanders natuurlijk nog best behoorlijk.

Zanzibar is met haar tropisch regenwoudklimaat een waar bounty-eiland, waar een verzengende hitte afgewisseld wordt met een klein pittig buitje op zijn tijd. De altijd aanwezige oostelijke passaatwind maakt het helemaal chillaxing!

  • Juni tot februari: dan zit je hier gebakken met het weer als je van louter zon houdt.
  • Maart, april mei: houd rekening met wat regenbuitjes.

Centraal-Tanzania

Ruaha National Park

Dit steppeklimaat is heet en droog, met temperaturen tussen de 25°C en 30°C tot zelfs over de 40 °C in oktober en november. Ondanks de hitte is de luchtvochtigheid laag en prima te doen, dus die 40°C kan jij hebben!

Ook in de beste tijd naar Tanzania?!

Zoals je ziet is het voor iedereen verschillend wat de beste tijd is om Tanzania te bezoeken, allemaal afhankelijk van je wensen en plannen. Heb je hulp nodig met die plannen van je Tanzania reis? Niet alleen info over het klimaat in Tanzania hebben wij, maar ook alle do’s and don’ts over het toeristenvisum, (motor)safari’s en meer! Neem snel contact met ons op voor het plannen van je ultieme Tanzania reis!

Open chat
1
Can I help you?
Hi, Can I help you with more information about Het klimaat in Tanzania?
Powered by