HOE JE MET INSTAGRAM MASSATOERISME TEGENGAAT: 9 TIPS

Scrollend door Instagram, kwijl ik nog net niet op mijn beeldscherm: mooie plaatjes van mooie mensen, op nog mooiere plekken. Inmiddels ben ik de tel al kwijtgeraakt van hoeveel inspirerende travel photographers ik volg. Ik blijf hangen bij het plaatje van prachtige Indonesische rijstvelden en bedenk me opeens dat ik eigenlijk altijd al naar Bali wilde. Er drijft een gedachte omhoog die ik hardhandig weg probeer te duwen: wat ik vooral wil, is ook zo’n plaatje in mijn Instagram-feed. Echt behoorlijk niet-cool, want influencer hoor je natuurlijk te zijn met de grootste nonchalance. Toch kunnen we er niet omheen dat sociale media tegenwoordig hét platform vormen waarop we onze successen tonen.

– door Tinke Douma & Josien Harder

Een fulltime ontdekkingsreiziger zijn op de mooiste locaties is tegenwoordig de definitie van zo’n succes. Het is dan ook geen geheim dat influencers met hun mooie vakantiekiekjes het massatoerisme een flinke boost hebben gegeven. Professionele influencers, maar ook wannabe’s zoals ikzelf; de alledaagse social media-gebruiker die ook zo nu en dan een mooi buitenlandplaatje post. Wat in mijn geval toch wel weer de beeldschermen bereikt van 530 volgers. In dit artikel deel ik negen tips hoe je als reiziger– of je nou twintigduizend volgers hebt of maar vijftien – massatoerisme juist tegen kunt gaan en een positieve invloed kunt uitoefenen op gebieden en lokale communities.

Even de feitjes

Gelukkig ben ik niet de enige die stiekem graag op social media opschept over vette tripjes! Uit recent onderzoek dat werd gedaan in Engeland geeft namelijk 41% van de deelnemers aan dat ‘Instagrammabilty’ het zwaarst meetelt in de keuze van hun reisbestemming! Zodra wij een plaatje voorbij zien komen van een aantrekkelijke blondine die nonchalant uitkijkt over het Italiaanse Cinque Terre, krijgen wij opeens de kriebels om onze hipste kleren in te pakken en het vliegtuig naar Italië te pakken. En dat allemaal om ook zo’n plaatje te schieten en te posten.

Je vraagt je nu misschien af wat hier mis mee is. We hebben onze reiskeuzes toch altijd al gebaseerd op visuele inspiratie? Ook vóór het insta-tijdperk? Dat is zeker waar, maar doe je ogen maar eens dicht en probeer je voor te stellen wat de collectieve impact is van een groeiend aantal reizigers dat op zoek is naar het perfecte Instagram-shot. Shots die allemaal gebaseerd zijn op een beperkt aantal door Instagram geïnspireerde plekken en bezienswaardigheden. Tel daar dan het groeiende aantal reizigers bij op: van 1.3 biljoen naar 1.8 biljoen in de komende 12 jaar. Zie je het al voor je? Zo’n mooie, Instagrammable plek dat zwart ziet van selfie-stick toeristen, als krioelende mieren over je left-over pannenkoek.

Maar! Volgens de website Uncornered Market zijn er negen manieren waarop we onze Instagramfeed juist kunnen gebruiken om een positieve impact teweeg te brengen en massatoerisme tegen te gaan. Luister (of lees) en huiver!

1. Post vette plaatjes van plekken waar mensen vaak juist niet naartoe gaan

Eén van de grote effecten van social media is dat we massaal naar dezelfde plekken trekken, als nachtvlinders naar een TL-buis. Wist je dat 70 procent van de reizigers vaak naar dezelfde 20 procent van de landen, steden of nationaal parken gaat? (Check het onderzoek van WTTC & McKinsey). En binnen deze plekken is het reisverkeer vaak beperkt tot een aantal bucketlist-bezienswaardigheden of activiteiten.

Dus, tip één is simpel. Post een foto van een land, stad of natuurgebied wat ver van de toeristen-radar ligt. Zo bied je mensen niet alleen een alternatief waar veel meer te ontdekken valt, maar zouden deze gebieden ook wel eens dik kunnen profiteren van de komst van nieuwe toeristen.

2. Vertel wat meer over de plek en de mensen

Wanneer je een nieuwe foto op je feed plaatst, zou je eens gek kunnen doen door iets meer achtergrondinformatie te geven. Schrijf een leuk verhaaltje over de geschiedenis, de cultuur of de socio-economische situatie. Zo inspireer je volgers niet alleen om naar een bepaalde plek te reizen, maar ook om betrokken te zijn met de bewoners of de omgeving, in plaats van alleen maar hun selfie stick.

Ben je geen man of vrouw van veel woorden en weet je even niet hoe je zo’n inhoudelijk en toch leuk tekstje uitpoept? Vraag jezelf dan eerst de volgende drie dingen af: waar waren deze mensen of bestemmingen eerst (niet geografisch, maar in het verleden)? Hoe staat het er nu voor? Waar willen ze naartoe in de toekomst? En hoppakee, schrijven maar!

3. Maak de Verschrikkelijke Vakantieganger bewust van zichzelf

‘De Verschrikkelijke Vakantieganger’. Het zou zo de titel van een Suske & Wiske stripboek kunnen zijn. Je kent ze wel, die vakantiegangers die denken dat ze alles mogen doen of zeggen wat ze willen, omdat ze dikke flappen hebben neergelegd voor hun trip. Mensen denken dat ze anderen als stront kunnen behandelen als ze daar zin in hebben, of luidkeels in de nacht over straat lopen te tetteren. Dat mensen misschien moeten slapen of werken kan ze geen moer schelen. Het is toch vakantie, of niet dan?!

Nu zijn jouw Instagramvolgers natuurlijk allemaal voorbeeldige reizigers, maar in de realiteit denkt de Verschrikkelijke Vakantieganger vaak ook dat hij dat is. Maak dit soort reizigers met een leuke post bewust van ongewenst gedrag, wie weet dat ze zichzelf erin herkennen en daaraan denken op hun volgende zomervakantie. En druk ze op het hart dat wij altijd te gast zijn op reis, hoeveel moneys we ook betalen.

4. Promoot lokale community projecten

Go off-the-beaten-track binnen zo’n plek waar veel toeristen heen gaan. En dan bedoel ik met name projecten of lodges die bijdragen aan de ontwikkeling van de lokale communities. Dit soort projecten geven reizigers de kans om echt te connecten met lokale bewoners en met een zinderende ervaring naar huis te gaan. Hun geld wordt dan ook goed besteed wanneer dat gaat naar de ontwikkeling van de gemeenschappen. Win-win!

Deze organisaties hebben vaak geen budget om in marketing te pompen, dus aan jou de eer! Maak een foto van je mooie ervaring en post het op je feed met wat interessante informatie. Likes voor jou, gratis reclame voor projecten en zo werken we samen aan een betere wereld! 😉

5. Maak mensen bewust van gedrag met een onbedoeld negatief effect

Er zijn veel reizigers die met de meest nobele bedoelingen goed willen doen tijdens hun reis door bijvoorbeeld ‘arme Afrikaanse kindjes’ te helpen. FOUTE BOEL wanneer je niet aandachtig onderzoekt wat nou écht de juiste manieren zijn om de goede samaritaan uit te hangen.

Dit heeft vooral met kinderen te maken. Een reiziger kan goedbedoeld een bedelend kind wat geld geven of de handen uit de mouwen steken in een weeshuis, terwijl dit juist een business stimuleert waar een luchtje aan zit – ofja, sterker nog: een flinke stank!

Dit soort toeristen worden ook wel gediagnosticeerd met het ‘White Savior Syndrom’. Als jij in jouw Insta-post hiervoor waarschuwt kun je ervoor zorgen dat je volgers bewuster na laat denken over hoe ze hun hulp en tijd besteden. Een voorbeeld van een Instagram-account die dit lekker recht-voor-zijn-raap en brutaal aanpakt is Barbie Savior. (link)

6. Hou de exacte locatie van fragiele gebieden lekker geheim

Een positieve invloed van Instagram-inspiratie, is dat mensen meer de frisse, gezonde buitenlucht intrekken. Leuk, die great outdoors, maar veel vredige natuurgebieden worden door de hordes Instagram-toeristen genadeloos verwoest, omdat ze zich in allerlei bochten wringen om die perfecte angle te pakken.

Wanneer jij dat speciale plekje ontdekt en daar een prachtplaatje van post, vraag je dan – vóórdat je de GPS-locatie bijvoegt – het volgende af. Kan dit gebied een toenemend publiek hebben zonder dat dat verpest wat het mooi en uniek maakt? Heeft dit gebied een infrastructuur om veel toeristen te faciliteren? Zo nee? Hoppekee, gewoon posten zonder de exacte locatie van deze parel prijs te geven.

7. Wijs je volgers op milieuproblemen en laat zien wat ze kunnen doen

Wanneer je plekken tegenkomt die allemachtig prachtig zijn, maar geteisterd worden door milieuproblemen (bijvoorbeeld afval of off-path vernielingen), maak hier dan gebruik van! Laat in je Instagram-foto het rauwe contrast zien tussen de pracht en praal van een plek en al het aangespoelde of gedeponeerde afval en plastic.

Als je dan ook nog eens een alternatief of oplossing voorschotelt (WEG MET HET PLASTIC BESTEK! HUP HERVULBARE WATERFLES), inspireer je jouw fellow reizigers misschien wel om hier ook bewust mee om te gaan wanneer ze op vakantie zijn.

8. Overtreed de wet niet voor dat ene shot

Tja, we hangen niet bepaald graag de moraalridder uit, maar we weten hoe ver mensen gaan voor dat perfecte Insta-plaatje. Dus, lieve kinderen, geen gevaarlijke dingen doen die de wet breken (of je nek)! Ga niet op die glibberige, verboden steen staan enkele centimeters naast die woeste waterval. Je wil niet op je geweten hebben dat een copycat die ook alleen maar zo’n cool plaatje wilde na het zien van jouw post, te pletter stort! Toch?!

Niet alleen voor je volgers kan het veel ellende besparen, maar ook voor de gebieden zelf. Dat ene off-beat pad mag er dan wel zo aantrekkelijk uitzien, dat hek staat er niet omdat ‘ie niets beters te doen had. Misschien kan het geen kwaad als jij daar even rondneust, maar als na een Instagramfoto honderden mensen hetzelfde doen, zal dat zeker sporen achterlaten!

9. Of post gewoon niet!?

Goed, we hebben de moraalridder gehad, dan is het nu tijd om de advocaat van de duivel uit de kast te trekken: post die foto gewoon lekker niet? Is misschien een rare suggestie voor een Insta-influencer, maar soms voelt het best goed om dat meest speciale plekje gewoon voor jezelf te houden. Maak een foto, druk ‘m af en hang ‘m boven je bed – lekker oldschool – zodat je elke avond over jouw onontdekte plekje kunt dromen!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Genoten van deze tips voor duurzaam toerisme en zie jij het nu ook helemaal zitten om off the beaten track te reizen en dit te delen (natuurlijk zonder locatie!) op jouw insta? Start hier je chat en wij regelen jouw reis!

Open chat
1
Can I help you?
Hi, Can I help you with more information about Hoe je met Instagram massatoerisme tegengaat: 9 tips?
Powered by