10x Hoe Word Je Een Duurzame Reiziger

Sinds de industriële revolutie is de wereld een mondiale gemeenschap geworden, waarin reizen steeds gebruikelijker is. We vliegen naar verre bestemmingen, feesten in Praag en vergaderen in Singapore. Helaas lijden populaire plekken onder massatoerisme en klimaatverandering. Om dit tegen te gaan, moeten we duurzaam en verantwoordelijk reizen. Maar hoe? Hier zijn 10 waardevolle tips!

Duurzaam reizen: In hoeverre ben jij al een duurzame reiziger?

Misschien ben jij wel de avontuurlijke reiziger die dol is op off the beaten track-avonturen en het liefst verblijft in unieke accommodaties met een rijk verhaal. Je bent echter ook degene die vaak voor de goedkoopste vervoersopties kiest, op zoek naar de beste deals. Of misschien gooi jij juist graag wat extra geld in de eco-lodges, duurzame auto’s en groene vluchten tijdens je reizen. Maar laten we eerlijk zijn, je wilt ook zoveel mogelijk landen, plekken en hoogtepunten afvinken in zo’n kort mogelijke tijd. Duurzaam en bewust reizen vereist keuzes maken, en dat is niet altijd een eitje. Geen paniek, we geven je hieronder alvast 10 tips om een duurzame reiziger te worden. 

Tip 1: Slow travel - reis met aandacht

Verdiep je voor en tijdens je reis in je bestemming: de cultuur, de gebruiken, de geografie. Wanneer je reist, neem dan de tijd om een gelijkwaardige uitwisseling met je omgeving aan te gaan. Stel vragen, observeer, luister. Zo wordt je niet alleen bewust van de cultuur, maar ook van de natuur en de impact die je op beiden achterlaat. Wist je dat er net als ‘fast-food’ en ‘fast-fashion’ ook ‘fast-travel’ bestaat? Wanneer iets ‘fast’ is, wil dat zeggen dat het bedoeld is om consumptiegedrag te voeden. Ofwel: zoveel mogelijk, in zo kort mogelijke tijd voor zo weinig mogelijk geld. Of dit nou geldt voor de voedsel-, kleding-, of reisindustrie: het is zelden duurzaam.

Tip 2: Slow travel - reis minder vaak, maar langer

Zie reizen niet als consumeren waarbij je zoveel mogelijk plekken in zo kort mogelijke tijd wilt aftikken voor een lage prijs en een volle Instagram-feed. Zie reizen als iets waarbij kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Ook dit is slow travel. Wanneer je minder vaak – maar langer – reist, stoot je minder Co2-uit en heb je meer tijd om bewust te reizen met meer aandacht voor je omgeving.

sustainable-community-developtment

Tip 3: Kies voor een directe vlucht

Wist je dat vliegtuigen de meeste Co2 uitstoten tijdens het opstijgen en dalen? Een directe vlucht is dan misschien wat duurder, maar wel comfortabeler, sneller en vooral: duurzamer! Klik daarnaast nooit klakkeloos bij de vliegmaatschappij op knopjes die je Co2-uitstoot belooft te compenseren. Het is goed om hier geld aan uit te geven, maar ook hier geldt: verdiep je in waar je centjes precies terecht komen en wat voor verschil dat nou écht gaat maken.

Tip 4: Verdiep je in accommodaties - kies voor een homestay

Verdiep je in accommodaties waar je verblijft: boek niet zomaar de eerste beste op booking.com! Probeer te boeken bij kleinere, persoonlijke accommodaties die gerund worden door lokale bewoners. Veel grote lodges zijn commercieel ingesteld en worden vaak beheerd door westerse investeerders. Het geld wat jij betaalt stroomt in dat geval regelrecht in de zakken van mensen die al drie vakantiehuizen hebben, met een vaak minimaal salaris voor enkele lokale werknemers. Daarnaast consumeren kleine hotels met minder voorzieningen minder energie, waardoor lokale bronnen bespaard blijven. Tenslotte steun je de lokale economie en leer je vaak ook wat over de omgeving en cultuur wanneer je boekt bij een lokale accommodatie!

Tip 5: Verdiep je in accommodaties - geen commercie

Wil je toch graag een luxere lodge boeken die niet lokaal gerund wordt? Zorg dan dat je geen grote, commerciële lodge boekt. Vaak importeren die eten vanuit het buitenland, waardoor er onnodig Co2 wordt uitgestoten en de lokale economie niet wordt gesteund. Verdiep je in een verhaal achter een luxe lodge, wellicht is het een vriendelijke expat met een lust naar avontuur die begaan is met de omgeving!

Ben je nieuwsgierig naar onze bestemmingen?

Tip 6: Vermijd de highlights en toeristische trekpleisters

Allemaal leuk en aardig, dat drukbezochte Masai-dorpje of de Serengeti, maar vaak bestaat deze ervaring grotendeels uit filerijden langs wilde dieren of staren naar geforceerde toneelstukjes. Massatoerisme heeft vaak een negatieve impact op traditionele culturen en bevolkingsgroepen, en de uitwisseling die plaatsvindt tussen reiziger en omgeving is veelal ongelijkwaardig en niet duurzaam. Natúúrlijk willen we allemaal de Big Five zien tijdens een reis naar Afrika, en willen we graag een Masai, Samburu of Karamojong ontmoeten. Dit kan ook op andere plekken, zoals onbezochte conservancies of onbekende, traditionele dorpjes. Hier lopen de Masai overigens vaak gewoon met een smartphone op zak en rijden rond op motoren!

Tip 7: Bescherm wildlife

Neem je verrekijker en fotocamera mee, en leg beschermde diersoorten vast! Dit klinkt misschien niet duurzaam in de oren, maar de manier waarop je dit doet bepaalt of je bijdraagt of afbreekt. Instanties waar je kunt knuffelen met leeuwenwelpjes of de oren van een olifant kunt wassen, kun je het beste boycotten. Maar wist je dat er ook veel bedreigde diersoorten zijn die hun bescherming juist putten uit toerisme? Denk maar aan de berggorilla’s in Oeganda, Congo en Rwanda. Voor een permit om de dieren te bezoeken betaal je de hoofdprijs, en al dit geld gaat naar de bescherming van het leefgebied van onze zeldzame achterneven. Hetzelfde gaat op voor veel conservancies, of sanctuaries, waar vooral dieren die ivoor dragen beschermd worden tegen stropers door inkomsten van toerisme. Wanneer je dieren wilt spotten, verdiep je dan goed in waar je dit doet. Grote, beroemde parken zijn leuk. Maar je kunt ook de keuze maken om je geld uit te geven aan kleinere conservancies die jouw centen rechtstreeks in bescherming gieten.

Tip 8: Voorkom White Saviorism

Als wit persoon met een goed gevulde portemonnee ben je bevoorrecht. Wees je bewust van deze positie tijdens het reizen. Bezoek geen weeshuizen – deze zijn vaak bedoeld om geld te verdienen – en ook geen schooltjes. Vraag je af: zou jij het fijn vinden als het lesprogramma van jouw kind wordt stilgezet omdat een paar Afrikaanse toeristen graag een kijkje willen nemen in een Nederlands klaslokaal? Deel ten slotte ook geen geld of spullen uit aan kinderen. Dit stimuleert een bedelcultuur en houdt het systeem van witte superioriteit (waarin jij de rol van Sint Nicolaas vertolkt) in stand. (doorlinken naar blog white savior syndrome) Wil je toch graag iets terug doen? Koop dan in één keer meerdere schriften, pennen of speelgoed in (lokaal, zodat je de economie stimuleert) en doneer die subtiel aan een school.

Tip 9: Fooi is business drijven

Fooi geven is belangrijk tijdens het reizen. Veel werknemers in de toerismesector zijn afhankelijk van fooi. Voor jou is het een kans om op kleine schaal werkgelegenheid te bieden en goede diensten te belonen: een vorm van zakendoen. Eerlijke handel drijven zorgt – in tegenstelling tot liefdadigheid – voor meer gelijkheid. Denk maar aan het betalen van die meneer die jou loeizware rolkoffer vijf trappen omhoog wil tillen, of die vriendelijke taxichauffeur die je alles over de geschiedenis van zijn dorp vertelt.

Tip 10: Compenseer meer dan je C02-uitstoot

In plaats van met één simpele klik wat geld aan je vliegmaatschappij te geven en daarmee je vliegreis te compenseren: doe het zelf of vraag het aan je reisorganisatie! Zo weet je waar je geld heen gaat en kun je zelf een project kiezen om iets terug te doen voor de aardbol. Misschien kun zorgen dat er mangrovebossen worden geplant, of droog land weer groen wordt gemaakt. Bij sommige projecten kun je zelfs langs wippen tijdens je reis om wat te leren over Co2-compensatie. Win-win! En als je dan toch lekker bezig bent: compenseer 125% van je reis, zodat je niet quitte speelt, maar daadwerkelijk bijdraagt door jouw reis te maken.

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Visa & Entry Requirements

De wilde dieren in Tanzania en Zanzibar: Een schatkamer aan wildlife!

Van Drakensbergen tot Meru: Onze 10 favoriete bergen van Afrika