HOE ZWAAR IS DE KILIMANJARO ALS JE 50 PLUS BENT?

Wat bezielt iemand om in 6 dagen de Kilimanjaro te beklimmen? Mieke Oxener is een beetje sportief, met de nadruk op beetje, inmiddels geen 18 meer houdt van wandelen, heeft veel gezien van de wereld maar in Oost-Afrika sloeg bij haar het Afrika virus toe. Mieke is projectleider op de Burudika Manyara Lodge in Tanzania. Ze wilde weten hoe zwaar de Kilimanjaro is op je 57ste: het was een uitdaging van jewelste en het ging zeker niet vanzelf… De Kilimanjaro hiken als 50 plusser, benieuwd hoe het is?

Als ik in Tanzania ben reis ik veel met openbaar vervoer en pas ik me aan want de lokale bevolking verplaatst zich met name te voet. Per dag 10-15 kilometer lopen, weliswaar in een heel rustig tempo, is heel gewoon en de Tanzanianen hebben mij geleerd van die wandelingen te genieten want niet alleen het doel maar ook het proces is zo interessant. Op enig moment kwam ik bij toeval in contact met de directeur van Kilimanjaro National Park, werd uitgenodigd bij hen te logeren en kwam terecht op de magische berg, de Kilimanjaro, het dak van Afrika. Ik kreeg tijdens mijn bezoek een gids mee om deel 1 van Marangu Route te verkennen. Het ging me goed af, hij gaf aan dat ik het in me had en daar ontstond het idee om dit te gaan doen.

Kilimanjaro50plus

Trainen, trainen, trainen

Terug in Nederland heb ik uitgesproken dit te gaan doen, startte het trainingsprogramma en werd de groep die zou gaan klimmen geformeerd. Zes mannen, in de leeftijd van 26 – 62, en ik, enige dame in het gezelschap. Trainen, trainen en nog eens trainen. Hardlopen, fitness en wandelen, veel wandelen kilometers maken ook in de heuvels van het Sauerland. Je moet je op deze tocht goed voorbereiden, waar je je echter niet op kunt voorbereiden is de hoogte, hoe je die hoogte gaat verteren ervaar je pas als je er bent.

De avond voor de Kili!

De avond voorafgaand aan de start logeerden we in een lekker hotelletje zodat we in ieder geval lekker zouden slapen, lekker nog een laatste douche konden nemen en kregen we bezoek van Ismaël onze hoofdgids om onze uitrusting te controleren. Ook startten we die dag met Diamax, want het advies luidde, jullie mensen van de lage landen moeten Diamax slikken, in tegenstelling tot het advies in Nederland, want dat gaat jullie er door helpen. De afstand van zeeniveau tot 6.000 meter is te groot en leidt onherroepelijk tot hoogteziekte. Als je klachten krijgt is het te laat, dus wij slikten allemaal deze pillen.

Kilimanjaro50plus017

| Wat een beleving, wat een ervaring om nooit te vergeten!

Dag 1 Kilimanjaro: de Kili met mijn 57 lentes!

De ochtend van de 1e dag, we werden na het ontbijt opgehaald, er werd water gekocht, de camelbags werden gevuld, de goed ingelopen wandelschoenen aan de voeten en daar gingen we. We maakten kennis met de overige gidsen en porters. De rugzakken werden gewogen, alle paperassen ingevuld en de klim begon.
Het 1e deel van Machame gate naar Machame Camp op 3.000 meter. Een tocht door tropisch regenwoud, apen in de bomen en van allerlei prachtige vogels en dito geluiden. Voor de vogelaars onder ons echt een prachtige dag. Aan het einde van de middag kwamen we aan in kamp 1 waar de tenten inmiddels klaar stonden, mijn onderkomen voor de komende dagen bestond uit een koepeltentje, mijn metgezel was mijn backpack, een 5 cm luchtmatrasje en een latrine als toilet. Meer heeft een mens niet nodig. Na een warme bak soep en een voedzame maaltijd vroeg je mandje in want je moet weer voor dag en douw op. Maar ‘s nachts begin je de hoogte al te voelen, je droomt veel, ligt niet echt lekker op een laagje lucht en het is koud: minus 5 met ijs op je tent. Het zuurstof level in de lucht daalt en dat merk je niet zozeer bij het ademen maar aan het feit dat je slecht hersteld van inspanning, je wordt moe.

Deze blogs vind je vast ook leuk:

Helemaal zin gekregen om ook de Kili te bedwingen?

Start dan hier een chat met één van onze travel agents. Toch iets minder goed in vorm dan stoere Mieke? Het Usambara gebergte herbergt ook een paar mildere toppen voor de klimmer met iets minder voorbereidingstijd.

© Copyright - Algemene Voorwaarden - Sustainability Policy - Cookie Policy - Privacy Policy - Werken bij Charlie's Travels - Sitemap | Charlie's Travels: avontuurlijke reizen op maat in Afrika
✔️Super flexibele voorwaarden - ✔️Verantwoord toerisme - ✔️100% verzekerd op reis
Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hey hey!
Stuur ons een berichtje op WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder met je vragen of interesses!