Interview: de mooiste safari avonturen van driver guide Hassan

Onze filmmaker Yuri is de afgelopen zes maanden door heel Oost-Afrika gecrost om vette videobeelden te schieten van jaarclubs en families die met Charlie’s Travels op reis waren. Dikwijls zat hij naast Hassan in de safari truck, een ervaren driver guide die regelmatig voor ons op safari gaat met Charlie’s Travelers!  Zo wist Yuri dat Hassan heel wat avonturen heeft beleeft met al die verschillende passagiers aan boord. Tijd dus om hem het hemd van het lijf te vragen, de ins & outs van een safari driver!

Waarom heb je een speciale auto nodig voor een safari?

“Onze auto’s zijn aangepast voor de safari’s die we organiseren naar Kenia’s wildparken. Je hebt speciale banden en suspensie nodig om door de ruigere stukken van het land te kunnen rijden. Ook de body is aangepast, zodat onze klanten een beetje comfortabel kunnen zitten. Onze auto’s hebben een pop-up roof, een dak dat je open kunt klappen zodat je met je verrekijker of camera in je hand kunt kijken naar de dieren!”

Wat is het verschil tussen een driver guide en een reguliere chauffeur?

“Een normale chauffeur mist vaak kennis van flora en fauna. Onze chauffeurs zijn all round gidsen die ervaring hebben met rijden door bepaalde gebieden. Je rijdt niet zomaar van A naar B, je wil wat meer info over locaties en dieren! Dat is essentieel in ons vak. Helemaal als je te maken hebt met fotografen en documentaire-makers, dan moet je als drive guide van goeie huize komen.

Wat is je meest bijzondere ‘wildlife encounter’ ?

Ik ben een keer achternagezeten door een waterbuffel in Lake Nakuru – ik wilde gaan eten en liep door een kudde van 100 buffels tot er eentje achter me aan kwam. Gelukkig waren ze net zo geschrokken van mij als ik van hen, dat ze pas later wilden aanvallen – toen was ik al binnen!

Een andere keer was ik met klanten een docu over neushoorns aan het schieten in het noorden van Kenia: we filmden het vrouwtje en haar jong, maar hadden niet door dat er een fors mannetje achter ons stond die wat aandacht tekort kwam.. Ik probeerde nog weg te komen, maar was natuurlijk te laat! Dat mannetje heeft m’n auto flink te grazen genomen..

Ook is mijn lunch wel eens gejat door een aap! Die beesten hebben vervolgens het gore lef om gewoon recht voor je te gaan zitten en je gejatte lunch op te peuzelen.. En er is niets wat je eraan kunt doen!

Wat is de vreemdste vraag die je hebt gekregen?

“Eén van de weirdste vragen die me gesteld werd was toen we twee leeuwen gade sloegen terwijl ze de liefde bedreven – iemand vroeg hoe lang het in totaal ging duren! Zo’n leeuw heeft een reputatie hoog te houden, hij zou immers de Koning van de Jungle zijn enzo.. Maar het duurt eigenlijk maar een paar seconden! Haha.

Ook een grappige vraag: hoe laten hippo’s en buffels zien wie het alfa-mannetje is? De meeste gasten denken dat het ligt aan de grootte van het mannetje, of de manier waarop ‘ie beweegt en vecht. Dat heeft er zeker mee te maken, maar het is allemaal veel simpeler: het buffel alfamannetje laat zien dat hij dominant is door andere mannetjes de beklimmen, alsof ze aan het paren zijn..! Hij steekt ‘m er even in, om te laten voelen dat het onderliggende mannetje gedomineerd wordt. En een mannetjes-hippo poept gewoon op de anderen om te laten zien dat ‘ie de baas is.”

Wat is zo bijzonder aan de Maasai Mara?

Dat park is het meest bezocht én is het meest gelieft. Ik vind het ook het meest bijzondere park, helemaal als je het gaat over de beesten. Het eind van de Great Migration in augustus, september is mijn lievelingsmoment. Alles komt daar samen. Er is iets magisch aan de omgeving, de lucht, de zonsondergangen in de Mara. Het is eigenlijk gewoon te mooi om waar te zijn!

Welke vooroordelen hebben cliënten vaak?

Veel mensen denken dat Afrika een land is. We hebben 54 verschillende landen, hier! En al die landen zijn allemaal andere landen, met verschillende culturen. Dat wil nog wel eens als een schok komen. Ik laat bezoekers de diversiteit van Kenia graag zien en leg graag uit hoe groot de verschillen tussen Afrikaanse landen precies zijn. Wij hebben onze eigen tradities! Als iemand hier verblijft, komt ‘ie daar snel genoeg achter.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Ook met een driver guide op pad? Of ga je liever op self drive? Lees dit artikel even, waarin we deze twee opties tegen elkaar afstrepen! Ook kun je hier wat meer informatie vinden over onze bestemmingen en kun je eventuele vragen stellen via ons contactformulier. Safari njema, see you in Africa!

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Interview: de mooiste safari avonturen van driver guide Hassan?