• Huppelend de finishlijn over

    Wanneer je begin december door de straten van Valencia liep, waren je ogen niet gericht op de imposante gebouwen van de stad, maar op de Oegandese Joshua Cheptegei. De man die in 2018 al het Zevenheuvelen-record aller tijden neerzette in onze eigen, oudste stad; Nijmegen. In Valencia brak hij een nieuw wereldrecord: hij verplaatste zichzelf sneller dan 6 meter per seconde! Even voor je beeldvorming: 1 keer knipperen met je ogen en dit snelheidskanon is dik twee meter verder. De nieuwe king on the road, on the track én op de cross country course, is een favoriet voor goud op de Olympische Spelen in Tokyo later dit jaar. Maar waar haalt deze Oegandees zijn kracht vandaan?

    – Maudy Hendriks

| HIJ ZET AAN, GAAT SNELLER, RENT VOORBIJ, IS ER BIJNA – EN ZET RECORD!

Eerst groen, dan goud

De groene parel van Afrika: Oeganda. Het land van mysterieuze berggorilla’s, spiegelgladde meren en bruisende steden met een laid-back vibe. Wanneer je in een Nederlands tempo door de steden banjert zul je merken dat er constant iemand voor je voeten loopt. Het looptempo in Oeganda ligt een stuk lager. Maar als ze het eenmaal op een lopen zetten, kunnen ze vliegensvlug zijn. Dit zie je terug in het Oosten van het land. 

De beste hardlopers van Oeganda en Kenia komen namelijk uit de groene regio’s rondom Mount Elgon en trainen in Kapchorwa. Aan de Kenia kant van de “grensoverschrijdende” berg vind je de Kalenjin-stam die bekend staat om de Keniaanse en Ethiopische hardlopers van wereldklasse. Aan de Oeganda kant woont de sub-stam Sabiny, die een dikke 95% van het Oegandees Olympische team op middellange en lange afstand vult. Zo ook Joshua, die geboren is tussen de 100 tinten groen, omringd door kletterende watervallen, zacht stromende riviertjes, bananenbomen, koffie- en theeplantages en een heuvelachtig landschap.

Patroon zwart recht

Hoe Oeganda geschiedenis gaat schrijven

Dat de Oost-Afrikaanse hardlooplegendes allen tenger gebouwd zijn maar wel een goede spiermassa hebben, lijkt een voordeel te zijn. Maar wij Europeanen kunnen dit voordeel net zo goed hebben. Er is daarnaast nog een portie mentale kracht en een getrainde motor nodig om een marathon te rennen, en een bizarre tijd neer te zetten. Maar waar train je deze motor? Ons laagliggende kikkerlandje heeft een hoog zuurstofpercentage. Kapchorwa town daarentegen ligt op een hoogte van 1980 meter. Als wij in het groene Kapchorwa hetzelfde rondje rennen als in Nederland, vallen we halverwege hijgend en puffend neer door gebrek aan zuurstof. Long-distance runners trainen daarom juist vaak een aantal weken op een hoogte van minimaal 2400 meter boven zeeniveau. Deze liefhebbers zien dit als de ideale habitat om hardloop-skills te trainen! Zo wennen ze aan het zuurstofgebrek en produceren ze meer rode bloedcellen die de zuurstoftoevoer naar de spieren vergroot. Het vinden van een perfecte train-locatie op deze hoogte is nog niet zo makkelijk. Veel atleten brengen daarom een bezoekje aan het High Altitude Training Centre in Kapchorwa, wat op 2600 meter hoogte ligt, om zich voor te bereiden op de Olympische Zomerspelen.

| Hardloopschoenen aan, zweetbandjes om en gaan met die banaan!

Patroon zwart recht

Oegandees goud met een Nederlands tintje

Met een tas vol gouden plakken uit onder andere Europa, Amerika en Australië heeft Oegandese favoriet Joshua het vliegtuig terug naar Oeganda gepakt. Samen met zijn Nederlandse coach Addy Ruiter gaat hij zich in Kapchorwa klaarstomen voor de Olympische Zomerspelen. Met een op maat gemaakt trainingsschema, waarbij rekening wordt gehouden met de onverharde wegen en een lager zuurstofpercentage, traint Addy niet alleen Joshua, maar ook andere Oegandese topatleten. Addy is niet de enige Nederlander die in Kapchorwa zich inzet voor atleten. Daan Oxener is de oprichter van From Coach to Coach, die in Kapchorwa sportliefhebbers inspireert, motiveert en samenbrengt. Kapchorwa kids worden gestimuleerd om hun talenten verder te ontwikkelen, op regionaal en nationaal niveau. Resultaat van de community-sportprojecten? Een jeugd waarin jongeren zich ontwikkelen op zelfvertrouwen, samenwerking, ondernemersvaardigheden en gezondheid, wat betere schoolresultaten oplevert – en misschien wel een nieuw hardloop talent van wereldklasse!

In de voetsporen van de pro’s hobbelen tijdens je reis

Of je nou wel of geen atletiek fan bent, op dezelfde onverharde wegen rennen als de topsporters geeft een kick. Je rode bloedcellen stapelen zich op en na afloop van je reis heb je niet alleen met je blote billen in het zand aan Lake Victoria gelegen, maar ook je beach body weten te behouden. Maar jezelf motiveren om een rondje te rennen tijdens je vakantie kan lastig zijn. Een Oegandese, strak getrainde coach die ‘NO PAIN NO GAIN’ schreeuwt zodra jij terug wilt rennen naar de bar voor een koud Nile biertje is daarom geen overbodige luxe. Vlakbij het High Altitude Trainings Centre vind je de accommodatie Home of Friends, die Daan samen met lokale ondernemer George Runge heeft opgericht. Vanuit Home of Friends worden verschillende buitensporten, waaronder de runners experiences, georganiseerd. Hardloopschoenen aan, zweetbandjes om en gaan met die banaan! Samen met een hardloopcoach ren je over de groene heuvels en leer je meer over hoe je klimt en daalt. Opgeven? Dacht het niet. Wanneer je eindelijk weer de puf hebt gevonden om je hoofd op te tillen, is de kans groot dat Cheptegei, Chesang, Kiprotich of andere wereldberoemde hardlopers zonder enige zweetdruppel voorbij huppelen. Na afloop staat het koude Nile biertjes alsnog voor je klaar bij Home of Friends. Het vriendelijk lachende personeel legt je extra in de watten – want hé, vandaag heb je dezelfde paden als Joshua getrotseerd!

Op reis door Oeganda en dezelfde paden als Joshua trotseren? Of gewoon relaxen tussen de 50 tinten groen?

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Kapchorwa – Olympics 2020?