De kranten en het internet stonden er in het voorjaar vol mee; de absurde hoeveelheid regen die in Kenia naar beneden kwam en door het hele land voor veel overlast heeft gezorgd. Straten stonden blank, honderden mensen verdronken en ruim een half miljoen inwoners kwamen zonder onderdak te zitten. Afrika lijkt slecht gewapend tegen klimaatverandering en dit is iets heel zorgwekkends. Zoals het klimaat (IPPC) rapport voorspelde is een toename in extreme weer een gevolg van de opwarming van de atmosfeer. Ondanks het feit dat meerdere regenseizoenen per jaar gebruikelijk is, wordt de situatie, als gevolg van de klimaatveranderingen, steeds extremer…

klimaatverandering in Kenia

Foto: ANP

Terug naar april dit jaar: zware regen en enorme stortbuien die uit de lucht komen kletteren. Kenia loopt onder water… niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Hotels gaan dicht en toeristen zijn gestrand. Op sommige plekken breekt er zelfs cholera uit. In de steden is het verkeer complete chaos: Nairobi, normaal ook al geen stad met een soepele infrastructuur, staat helemaal vast. Nog problematischer wordt het omdat Kenia weinig goede riolering, afwatering of dammen kent… Dus valt er water, dan valt het en kan het nergens heen.   

Steeds extremer: klimaatverandering in Kenia 

Het klimaat in Afrika kent steeds meer extremen. Een jaar voor deze overstromingen werd er hard gesmeekt en gebeden om water. Door de groei van zowel de bevolking als de een stijgende watervraag wordt de situatie ook steeds complexer. Na een lange periode van extreme droogte was de regen een echte bevrijding. Vee kon weer leven en bossen weer groeien. En een klein jaar later valt er dan ineens zoveel regen en kan het geen meer kant op. Door steeds meer ontbossing is de vegetatie afgenomen van 40% naar 5% in Kenia en hierdoor is steeds meer oppervlak verhard. Deze grond kan het water minder makkelijk opnemen, waardoor er bij een lange periode van droogte de waterbronnen ook leeg komen te staan. Je begrijpt: de klimaatverandering maakt het overleven in deze omstandigheden steeds moeilijker. Waar vroeger een Masai krijger kon voorspellen wanneer het regenseizoen zou beginnen, zorgt het onvoorspelbare weer voor constante verrassingen. Die onvoorspelbaarheid is gevaarlijk, maar beïnvloedt ook het wildlife in Kenia. De beroemde ‘Grote Trek’, de jaarlijkse Wildebeest migratie die plaatsvindt in augustus en september in Kenia, is door het klimaat ook flink gaan schommelen. Het wordt steeds lastiger om een bepaald patroon of seizoen te verbinden aan de trek… wat natuurlijk indirect ook gevolgen heeft voor de toeristen industrie, aangezien er talloze reizigers die naar Kenia komen om dit prachtige spektakel te aanschouwen.

klimaatverandering in Kenia

Foto: Codyphotographe

Hoe nu verder?  

Oke, dat klinkt heftig, maar is er een oplossing? Uiteraard is de voordehand liggende oplossing het tegengaan van de klimaatverandering, door bijvoorbeeld uitstoot te verminderen. Maar minstens zo belangrijk is het tegengaan van ontbossing in Kenia. Deze thema’s moeten hét verschil gaan maken en gelukkig zijn er al projecten die zich specifiek hiervoor inzetten. Zo steunen wij met Charlie’s Travels het te gekke en duurzame Mangrovebossen project. Een deel van het geld dat wij verdienen met alle te gekke reizen die we samenstellen gaat naar dit geweldige duurzame initiatief. Deze mangrove bomen nemen een heel hoog percentage CO2 op, bevorderen het ecosysteem én de populatie vissen. Naast dergelijke essentiële projecten die zich richten op de kern van het probleem, zijn er ook talloze acties noodzakelijk die inspelen op de veiligheid van mensen en dier. Noem bijvoorbeeld een beter voorspellings en waarschuwingssysteem, zodat mensen op tijd in veiligheid worden gebracht. Informatie over het klimaat moet beter beschikbaar worden gesteld, zodat inwoners zich goed kunnen voorbereiden op perioden van droogte of extreme regenval. De grotere steden, zoals Nairobi, zullen moeten investeren in een betere rioleringssysteem, zodat regenwater opgevangen en afgevoerd kan worden. En als we het dan toch over duurzaamheid hebben zou in de perfecte situatie het opgevangen water kunnen worden gezuiverd en omgezet in fijn drinkwater. Zodat ook in de droge periode genoeg water voor iedereen beschikbaar is!

Er is dus nog voldoende te doen. Bij Charlie’s Travels staat duurzaamheid en corporate social responsibility altijd hoog in het vaandel en zoeken we met onze partners en lokale ondernemers continue naar creatieve en duurzame oplossingen voor deze complexe problemen. Zodat Kenia het geweldige land blijft waar wij verliefd op zijn geworden.

Meer weten over hoe wij omgaan met onze corporate social responsibility en duurzame reizen proberen te stimuleren? Neem dan contact op met een van onze travel consultants hier in Kenia. Wij helpen je maar al te graag verder!  

 

What you can read next:

  Klimaat Botswana

  Blog Botswana Klimaat Tips & Tricks

  Botswana ligt in het zuiden van Afrika en het klimaat van Botswana wordt grotendeels beïnvloedt door de Kalahari woestijn. Het warme woestijnklimaat en het warme steppeklimaat zijn ruwweg wel de twee klimaten die je in Botswana kan onderscheiden. Onze winter is er erg warm en droog. Botswana ligt een flink eind onder de evenaar en

  klimaat in Afrika

  Het klimaat in Oost- en Zuid-Afrika: het beste weer voor je gezinsreis

  Blog Familie Klimaat Tips & Tricks

  Het is even wennen voor Nederlanders die net in Nairobi aankomen. Hier geen vier seizoenen en bijbehorende weertypes. Het klimaat in Oost-Afrika werkt weer net wat anders dan het klimaat in Zuid-Afrika. Je wil op gezinsreis, maar op welk moment in het jaar heb je waar welk weer?

  Het klimaat in Kenia en Tanzania
  In ons thuisland

  Klimaat Mozambique

  Klimaat Met z’n twee Mozambique Vriendenreis

  Het klimaat in Mozambique, de onbetwiste schoonheidskoningin van beachy Afrika heeft een subtropisch en tropisch klimaat. Mozambique met haar hagelwitte stranden en wuivende palmen afgewisseld met kilometers mangrove aan een azuurblauwe zee. En naast al dat moois ook nog eens een watertandende keuken. Who wants anything more?
  Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika. Er is