Taita Hills

Vanwege de nieuwe railway vanuit Nairobi naar Mombasa, is ons team opzoek gegaan naar deze manier van reizen en de verschillende stops. Een van die stops is de Taita Hills: de perfecte plek om het echte Afrikaanse leven mee te maken. Wij hebben samen met onze lokale partners verschillende wandelroutes voor je ontwikkeld!

Kenia of Indonesië?

Groen, groen, groen en nog meer groen. Vochtige gronden, struikgewassen waar je je een weg doorheen baant en bomen die hoog boven het land uittorenen. In een split-second heb je het idee dat je in Indonesië bent beland, waar je zodra je de hoek om loopt de rijstvelden en de vrouwen met grote manden op hun rug spot. Niks is minder waar! Je zit toch echt nog steeds op het Afrikaanse continent.

Hiken naar uitzichtpunten

De Taita Hills zijn een serie bergen in Taita-Taveta. Deze heuvels zijn onderdeel van de Eastern Arc Mountains die helemaal reiken tot aan Tanzania, en steken met kop en schouders boven het landschap uit. Een hike, wandeling of motortocht is hier dus gegarandeerd met spectaculaire Afrikaanse uitzichten. Gek genoeg kent bijna niemand dit opvallend groene pareltje en zul je hierdoor weinig tot geen toeristen tegenkomen.

Een unieke homestay

Naast de flabbergasting views en lokale gastvrijheid waar je u tegen zegt, kun je in de Taita Hills ook nog eens twee onvergetelijke (zoetsappig én waar) verblijfsopties vinden. Zo ligt aan de voet van de heuvels het huis van Mama Rose. Dit is een échte Keniaanse powervrouw, die speciaal voor Charlie’s Travellers haar huishouden openstelt als homestay. Partnerships aangaan met locals vinden wij heel belangrijk, want dit draagt bij aan het sociale en economische welzijn van de gemeenschap. Daarnaast is het een mega authentieke ervaring: samen koken, wandelen op haar shamba’s, kletsen in de keuken met de hele familie en wakker worden met de Kilimanjaro op de horizon. Wie gaat er nu nog in een dertien-in-een-dozijn hotelletje bivakkeren, wanneer er zo’n pure Afrika-experience te kiezen is?

 

Maar dat is nog niet alles. Wanneer je echt op zoek bent naar next level duurzaamheid, dan hebben wij een heel speciaal verblijf voor je: het Taita eco-house. Het ‘Biogas Taita Project‘ werd opgezet in 2009 door de Duitse Qui, die op zoek was naar een alternatieve bron van energie voor de lokale gemeenschap. Supervooruitstrevende energiemethodes in the middle of nowhere in Kenia, wie had dat gedacht! En het leukste: je kunt er via Charlie’s Travels verblijven en zelf meemaken hoe het leven in een eco-house eraan toe gaat. Zonne-energie, biogas, speciale compost tuintjes: sustainability ten top! Wie weet steek je er zelf ook nog wat van op voor je eigen Hollandse stulpje.

Vijftig tinten groen in Kenia!

Ooit weleens van Taita gehoord? Nee? We don’t blame you, zelfs de meeste Kenianen kijken je vragend aan wanneer je over deze bergketen begint. Helemaal off-the-beaten-track dus! Bizar genoeg kent bijna niemand dit smaragdgroene pareltje, terwijl het absoluut de moeite waard is. Daarnaast is het ook nog eens een stop die aan de gloednieuwe treinroute tussen Nairobi en Mombasa ligt. Do we need to say more? Het Taita volk is mega vriendelijk, je bent hoogstwaarschijnlijk de enige toerist en de natuur is out of this world. Groene heuvels die zich tot in de verre verte uitstrekken – je waant je bijna in Indonesië – en compleet verschillende ecosystemen op een steenworp afstand. Dit is vijftig tinten groen in Kenia!

Allemaal leuk en aardig, maar wat kun je er doen?

Dat we deze plek een verborgen groene parel noemen is niet voor niets, je kunt hier namelijk op toverachtig mooie hikes. Wie had ooit gedacht dat Afrika zo groen kon zijn! Beklim de heuvels, bezichtig de schattige dorpjes on the way en vier je aankomst op de heuvel (of berg, voor onze Nederlandse begrippen) met een ijskoud Tuskertje. Niets smaakt zo goed als een biertje na een ijverige inspanning.

Dus… je hebt de top bereikt. Wat nu? Je kunt met Charlie’s Travels je honger naar avontuur flink stillen door te abseilen van één van de Taita heuvels. Eindeloos groene landschappen plus gierende adrenaline op grote hoogte: naar beneden sjezen wordt echt niet veel beter dan dit. Na deze retespannende activiteit stap je achterop de boda en brommer je door de authentieke dorpjes van Taita-Taveta. Heerlijk lokaal lunchen (een bord sukuma wiki met kachumbari en chapatis) en ook nog even cultuur snuiven onderweg. Je vindt hier namelijk de speciale Kenyatta caves, de grotten waar de vader van de huidige president ondergedoken zat tijdens de Mau Mau opstand. Spannend! Nog steeds niet moe? Spring dan op de mountainbike en verken als een echte Hollander de groene omgeving op de fiets.

Hoe kom je er?

Sinds 2017 kun je in plaats van een vervuilende binnenlandse vlucht de sneltrein nemen tussen Nairobi en Mombasa. Lekker sustainable, daar houden we van! Deze trein vertrekt stipt op tijd en je kunt er zeker van zijn dat je zo efficiënt mogelijk naar je bestemming wordt gebracht. Niet voor niets, want dit project wordt gefinancierd en gerund door de Chinezen. Bij het stadje Voi stap je uit, vanwaar je binnen een uurtje bij de groene Taita Hills bent. Het is natuurlijk ook mogelijk om op eigen initiatief met de auto naar deze verborgen groene parel te rijden.

Combineer deze bestemming met booming Nairobi, de uitgestrekte savanne van Lumo en tropische kuststad Mombasa: een super afwisselende trip door Kenia. Wij zouden het wel weten…backpack op, treintje in en gaan met die banaan!

Deze blog maakt onderdeel uit van Africa Inside Out.

Ben jij ook wel in voor deze off-the-beaten-track bestemming? Lekker dan! Hier vind je meer informatie over deze treinroute. En hier vind je meer informatie over de mooie Taita Hills!

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

Bekijk meer unieke ervaringen

Masai Tribal Trek

Een rauwe, zelfontwikkelde route met een gevarieerde en indrukwekkende natuur: savanne, regenwoud en woestijn. Samen met onze lokale Masai partner Robert en andere Masai warriors baan je je weg door de Loita Hills.

Mount Suswa

Een schitterende motorrit met uitzicht over vulkanen, verborgen lavagrotten, een wandeling naar de krater en een bezoekje aan Masai Reuben en zijn bijzonder grote familie. Welkom op Mount Suswa!

Amboseli National Park

Fan van olifanten? Dan is Amboseli de place to be voor jou. Hier vind je deze zeer grote beesten met de machtige Kilimanjaro op de achtergrond. Verveeld van het spotten vanuit de auto? Dan spring je achterop de motor van een Masai!

Hell’s Gate National Park

Trotse, fietsende Nederlanders opgelet: Hell’s Gate National Park is een van de weinige parken waar je doorheen kan fietsen. Bereid je voor op magische uitzichten vanop je zadel in een Lion King-setting. 

Lake Naivasha

Perfect voor een sunset bootsafari, waarbij hippos zich slechts op enkele meters afstand bevinden! Daarnaast is Lake Naivasha een vogelspot-locatie van wereldklasse, op nog geen twee uur rijden van Nairobi. Voor Kenianen daardoor de ideale weekend getaway!

Masai Mara National Park

De crème de la crème van de safari. De Masai Mara is een van de beroemdste nationale parken van Afrika. Dit komt mede door de beroemde Mara rivier waar jaarlijks de Grote Migratie plaatsvindt. De Masai Mara is perfect voor het spotten van de big five! Wat dacht je van kamperen midden in het park?

Masai Tribal Trek

Een rauwe, zelfontwikkelde route met een gevarieerde en indrukwekkende natuur: savanne, regenwoud en woestijn. Samen met onze lokale Masai partner Robert en andere Masai warriors baan je je weg door de Loita Hills.

Mount Suswa

Een schitterende motorrit met uitzicht over vulkanen, verborgen lavagrotten, een wandeling naar de krater en een bezoekje aan Masai Reuben en zijn bijzonder grote familie. Welkom op Mount Suswa!

Amboseli National Park

Fan van olifanten? Dan is Amboseli de place to be voor jou. Hier vind je deze zeer grote beesten met de machtige Kilimanjaro op de achtergrond. Verveeld van het spotten vanuit de auto? Dan spring je achterop de motor van een Masai!

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.