SIMBA FARM LODGE: NEDERLANDSE OASE AAN DE VOET VAN DE KILI

Na Enduimet Conservancy urenlang verkend te hebben op de motorfiets en we het zand letterlijk in alle gaten hadden zitten, keken we er enorm naar uit een duik in het zwembad te nemen bij Simba Farm Lodge! – door Charlotte Simons

Auteur:

NEDERLANDSE OASE IN TANZANIA

Simba Farm is een boerderij die ook dienst doet als lodge, en al decennialang door de Nederlandse familie Bruinsma gerund wordt. Eigenlijk een soort homestay dus – maar natuurlijk wel heel anders dan wanneer je een nachtje bij de Maasai thuis bivakkeert. Het Friese echtpaar Sjouke en Yoka Bruinsma vertrok in 1981 vanuit Nederland naar Tanzania, en koos aan de glooiende flanken van de imposante Kilimanjaro een prachtig plekje uit om hun familiebedrijf te starten.

Hun kinderen groeiden in dit schitterende, uitgestrekte gebied op en volgens Sjouke hebben ze daar “nooit spijt van gehad.” Later, toen hun dochter Karina een volwassen leeftijd bereikte, namen zij en haar Namibische man Davin Korda het stokje grotendeels over. Door de jaren heen zijn er meer familieleden geweest die geholpen hebben bij het verder uitbreiden van het bedrijf.

Fun fact: boer Wim, die een aantal seizoenen geleden meedeed aan Boer Zoekt Vrouw Internationaal, maakt ook deel uit van de familie Bruinsma. Simba Farm Lodge fungeerde als decor voor Wims zoektocht naar de liefde, en is destijds ook uitgebreid op tv geweest.

simba-farm-lodge-boerderij

ECHT KILIMANJARO-BIER

Het gebied rondom de Kilimanjaro is heel vruchtbaar, en er wordt hier dan ook veel aan landbouw gedaan. Simba Farm produceert hoofdzakelijk brouwgerst en tarwe, en Yoka runt hiernaast ook nog een groentenproject. De gerst en tarwe worden, nadat de familie Bruinsma het verkocht heeft, door lokale bierbrouwerijen in echt Kilimanjaro-bier omgetoverd.

De lodge bevindt zich pal naast de boerderij, en dus zit je hier met je neus bovenop het reilen en zeilen van een echt Nederlands-Tanzaniaanse boerenbedrijf. Als je een rondje rondom de boerderij loopt, zul je trekkers en maaidorsers tegenkomen; ook word je continu omringd door koeien, schapen, eenden, kippen, kalkoenen, en ga zo maar door. Nog een leuk voordeel aan het feit dat je je hier op een boerderij bevindt: alle maaltijden worden bereid met de verste ingrediënten die je je maar kunt voorstellen. Zo kregen wij tijdens ons verblijf een echte, Nederlandse groentesoep geserveerd. We waanden ons weer even helemaal thuis!

Benieuwd naar Tanzania?

DE ORANJE ZON ZAKT LANGZAAMAAN WEG ACHTER DE WITTE TOPPEN VAN DE KILIMANJARO.

KNETTEREND HAARDVUURTJE EN EEN RUIMTE VERANDA

De guesthouse op de boerderij bestaat uit vijf slaapkamers, twee huisjes en een gezellige woonkamer. De main guesthouse stamt uit de jaren twintig en ziet er – als we de foto’s van destijds mogen geloven – nog altijd even charmant uit als toen. Stel je een ruime veranda voor, een knetterend haardvuurtje en lekkere bedden. Als je ’s ochtends wakker wordt en in de berglucht zit te genieten van je verse kopje koffie, heb je ondertussen uitzicht op de Kilimanjaro, Mount Meru en de Maasai-steppe, zo ver je maar kunt kijken. Eerlijk, we kunnen ons ergere manieren voorstellen om wakker te worden.

accommodatie-simba-lodge

SUNDOWNER, ZWEMBADJE OF MOOIE WANDELING

Veel reizigers die neerstrijken bij Simba Farm hebben net een paar drukke dagen aan safarigeweld of een intensieve hiketocht achter de rug, en komen hier voor de rust. Wij waren daar geen uitzondering in! Toch kon onze Charlie een korte wandeling op de flanken van de Kili niet weerstaan. Vanuit Simba Farm Lodge kun je bijvoorbeeld naar het Shira Plateau wandelen. Zo krijg je wel de essentie van een Kili-hike mee, maar hoef je niet helemaal naar de top te strompelen. Hoe lang zo’n wandeling duurt, mag je helemaal zelf invullen. Een hike van één uur, of kun je er na een dagje rust weer helemaal tegenaan en ben je klaar voor een tocht van vijf uur? Het kan allemaal.

simba-farm-lodge-sundown-borrel

De hele dag bij het zwembad hangen met een goed boek en een drankje is natuurlijk ook een optie. Maar hoe je je dag ook besluit in te vullen, de avond wordt sowieso ingeluid met een prachtige sundowner onder het genot van een goed glas wijn, Kilimanjaro-biertje of soda. En er dan getuige van mogen zijn hoe de oranje zon langzaamaan wegzakt, met uitzicht op de witte toppen van de Kilimanjaro. Opeens snap je hélemaal waarom de familie Bruinsma hier al zo lang vertoeft.

Deze blog is onderdeel van: Africa Inside Out

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

TRAVELSTORY: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

ALLEEN OF MET HET GEZIN OP GROEPSREIS? ALLE 5 VOORDELEN OP EEN RIJTJE

MET HET GEZIN NAAR HET WONDERLIJKE AFRIKA