Het klimaat in Mozambique

Het klimaat in Mozambique, de onbetwiste schoonheidskoningin van beachy Afrika heeft een subtropisch en tropisch klimaat. Mozambique met haar hagelwitte stranden en wuivende palmen afgewisseld met kilometers mangrove aan een azuurblauwe zee. En naast al dat moois ook nog eens een watertandende keuken. Who wants anything more?

Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika. Er is veel savanne en ligt voor een groot deel op zeeniveau, niet gek met een kustlijn van meer dan 2500 km. Mozambique ligt op het zuidelijk halfrond en daarom is het winter in onze zomer en zomer in onze winter. De beste reistijd hangt een beetje af van waar je zelf  van houdt. Hou je van zonnig weer dan kan je het beste in de winter – dus onze zomer naar Mozambique. In de zomer van Moz, van oktober tot maart regent het. En dan heb je nog steeds zo’n 8 uur zon per dag, echt somber grijs weer kan je het dus bijna niet noemen. De temperatuur is er eigenlijk altijd rond of boven de dertig graden.

Maputo

Flaneren in Moz’ capital: dat kan. Want in Maputo loop je alles en met een temperatuurtje in de winter (van juni tot september) van zo’n 25 graden zijn die 2000 stappen per dag zo gemaakt en loop je alle lekkere hapjes er zo weer af. Ga je in de zomer dan is het wel erg warm. Maar nightlife te over hier, want de Mozi’s zijn niet gek dus hebben ze een aangename lifestyle voor de warme periodes. Ik zou zeggen houd gewoon lekkere siesta’s tijdens de klamme natte en warme middaguren die je vaak van november tot februari hebt en kruip je quinta uit rond een uur of vier.

Ilha de Mocambique

Helemal in het noorden van Mozambique ligt het schitterende Ilha de Mocambique. Met haar Arabische en Portugese invloeden zo mooi dat ze op de werelderfgoed lijst van UNESCO staat. Aan het klimaat van Mozambique zal het in ieder geval niet liggen. De zon schijnt hier zo’n 8 uur per dag en met een temperatuurtje van zo rond de 30 graden het hele jaar rond is het prima toeven op dit bounty eiland. Een spat regen is hier minder consistent dan op het vasteland; het spookt hier af en toe in november, december en januari. Maar de buien waaien ook weer snel over.

Gurúè

In de bergen van Zambezi vinden we de thee plantages van Gurúè. En, waar thee groeit is het vaak wat natter en kouder. Met een winter met vrij veel regen – in onze zomermaanden- en een temperatuur van gemiddeld 17 graden is Gurúè ook echt aanzienlijk koeler dan de rest van Moz. Door de hoogte koelt het ook in de zomer flink af in de avond. Het kwik loopt dan op tot zo’n 32 graden. Lekker kopje ijsthee drinken dan!

Gorangosa National Park

Van december tot maart regent het veel, een aantal uur per dag. Het park is dan ook gesloten omdat de wegen onbegaanbaar zijn. In de zomer is het heet. En niet zo maar heet, 34 graden heet. De beste tijd om te gaan is dan ook april en mei. Het is er dan groen en sappig.

Bazaruto

Deze archipel is één en al rust. Er zijn maar twee hotels en geen verharde wegen. Je kan er echt fantastisch duiken en het grootste gedeelte van het eiland is een nationaal park. Het eiland heeft een tropisch savanne klimaat en er valt hierdoor iets minder regen dan in de rest dan Mozambique. Dit klimaat kenmerkt zich door een hoge luchtvochtigheid van november tot maart. Tropische stormen en orkanen liggen altijd op de loer, maar van een beetje avontuur is nog nooit iemand slechter geworden. De Indische Oceaan is het hele jaar lauwwarm.

Helemaal warm gelopen voor Mozambique? Kom dan heerlijk vis eten, zwemmen, suppen of dansen. Moz is what good life is about. Start hier je chat!