Lovebirds, dit moet je doen in Mozambique

Attention Lovebirds: Mozambique is hot and sexy. Eindeloze stranden, overheerlijk en gezond eten en bruisende steden waar de gemiddelde Europese stad jaloers op kan zijn. Charlie’s General manager Guy en zijn meisje CJ bezochten laatst dit prachtige land. Guy woonde er jaren en ging haar het land laten zien. Een trip met een jaloersmakend lovebird-gehalte. Bijna te goed om waar te zijn. Tortelduifjes & honeymooners: brace yourself for Mozambique!

Ilha de Mocambique

Dit stipje in de oceaan voor de kust van Noord-Mozambique is de natte droom van iedere strand- en cultuurlover. Het staat op de wereld erfgoedlijst van UNESCO vanwege de Arabische en Portugese gebouwen. Daarnaast kun je er enorm lekker eten. Je kan slapen in het super de luxe Felitoria hotel of kiezen voor een meer basic en private bandaatje ergens langs de kust.

Patroon zwart recht

Lovebirds in Mozambique op een dhow

Ilha de Mocambique, het is al een paradijsje, maar er zijn wél nog andere mensen. Wil je echt helemaal lekker samen zijn en die skinny dip in die diepblauwe zee maken? Huur dan een dhow met schipper en laat je afzetten op een verlaten eilandje. Meer Robinson wordt het niet. Goed voor je kleurtje, en ook erg goed voor je relatie, als die überhaupt al iets tekort kwam in dit liefdeskoninkrijk. De dhow kan je ‘s avonds oppikken, maar een overnachting is ook nog wel te regelen. Pitch je tentje op dat strandje of slaap echt onder de sterren. Een wilde, lange, zwoele én zanderige nacht gegarandeerd.

Whale Watching

Lekker aan de snorkel of de duik? Ga dan in juli, augustus en september? Want dan zwemmen de bultrug-walvissen voorbij Mozambique bij het plaatsje Tofo. Ze komen net van de Noordpool en gaan deze zomer een lekkere vrijpartij hebben in Zuid-Oost Azië. Deze zwemmende zoogdieren zien er nou niet bepaald acrobatisch uit, maar om indruk te maken op de dames vliegen en tollen ze het water uit. Die paringsdans gaat samen met enorm geluid en enthousiaste lokroep. ‘s Ochtends vroeg zijn ze erg actief. Dus kom  één ochtendje wat vroeger uit je liefdesnest om van deze lovers te genieten.

Patroon zwart recht

Vibrant Maputo

Maputo is één groot Mozambikaans – Portugees feest. Tegen een prachtig decor van Portugese invloeden slenter je hand in hand door deze kleine en vriendelijke stad. Wandel door het oude centrum, wat ze Baixa noemen, inderdaad net of je in Lisboa bent. Het oude fortaleza is nice en dat crazy big standbeeld van de eerste president van Moz, Samora Machel. Ook hebben ze hier hun eigen Eiffel, “Casa de ferro” van Gustave Eiffel. En dan nog even langs het oude treinstation, wat decor was in Blood Diamond, maar beetje nep want men pretendeert dat het in Sierra Leone is: busted! Een lekkere wandeling van een paar uur. Daarna afsluiten met sundowners in Dhow (hele chille tent) en dan op het het strand (Costa do Sol) ouderwets kip piri piri eten van de BBQ. En een lekkere koude lemon juice of lokale pilsjes.

In heel Maputo staan plastic stoelen op straat waar lokaal eten wordt geserveerd tot hippe, sfeervolle terrassen met oesters op oud Portugees emaille. Ook heb je hier niet het gevoel dat ze op straat dingen van je willen, maar mensen zijn relaxed, vrolijk, open. Bezoek ook Nucleo d’Arte voor kunst en live muziekoptredens. En beetje toeristisch, maar ga naar de visafslag. Kies hier zelf je verse vis uit, ga zitten en ze maken het klaar. Manica pilske erbij en een mooier leven bestaat bijna niet.

Daarna slaap je in het fantastische villas das Arabias. Doe je echt sjiek, dan ga je naar high end Serena. Laat je verwennen door de Franse sterrenkok, Edouard Loubat, die hier het menu regisseert. Maar eigenlijk eet je op straat net zo lekker als in de sjieke art deco dining. Of laat een heerlijk bnb’tje voor je boeken; bij de locals thuis of aan het strand. Maputo is één grote romantische Spanish fly!

Gurúè & de thee plantages op Mount Namui

In de trein zie je de achterkant van een land, schreef Dimitri Verhulst al eens. En waarom niet de achterkant van Moz? Want je kan de trein vanuit Quelimane nemen naar Gurúé, in de noordelijke provincie Zambezi. De reis is historisch en sprookjesachtig, dwars door het achterland van de Indiase Oceaan naar het hoger gelegen Zambezi waar men thee verbouwt. Op Mount Namui – 2,419 meter hoog met een 700 meter cliff als top-  eindig je met een kopje thee. Je kan hier overnachten in een heel simpel hotelletje gerund door een oude Portugees. Pensaou Gurúè is nou niet de meest romantischte plek op aarde, maar ook hier ontkom je niet aan de eetcultuur in Moz: Pedro rent direct naar de markt, slacht een kip en verwent je met een heerlijke kip piri piri. Het nationale gerecht van Mozambique. ‘S nachts koelt het flink af: kruip tegen elkaar aan, vrij in de ijle berglucht en geniet van de liefde!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

I made my point hier, toch? Voor de liefde ga je naar Mozambique. De diversiteit en geschiedenis zijn romantisch en interessant tegelijkertijd. En weet je wat nou nog de bonus is? Dat je door al dat lekkere eten, al die zon en heerlijke liefde er nog beter uit gaat zien dan je al deed. En dat is wat jij en je soulmate willen. Start hier je chat om het allemaal te regelen!

Open chat
1
Can I help you?
Hi, Can I help you with more information about Lovebirds in Mozambique?
Powered by