ANTSIRABE

A bustling city that is definitely worth a visit! Discover it by bike, on foot or with the ‘pousse-pousse’. No need for motorbike in Antsirabe! The popular and brightly colored variant of the Asian rickshaw can be seen all over the city and is pulled by a (very fit) person, or sometimes by a bicycle.

WONDERLIJK KUUROORD

Antsirabe is een van de meest sfeervolle steden in Madagascar en ook het ultieme kuuroord van het eiland. Meer dan honderd jaar geleden stichtten Noorse missionarissen een thermisch bad dichtbij de natuurlijke warmwaterbronnen. Dit werd een echte hit! De combinatie van dit warme en in de ogen van de lokale mensen ook ‘helende’ water en de schone frisse berglucht deed iedereen wonderen. Al snel werd het plaatsje zelfs in Europa bekend.

Omdat deze stad ver boven de rest van het land uittorent, is het er ook lekker fris! Het is eigenlijk de koudste stad van het land, maar zoals wij Nederlanders weten is koud een relatief begrip. Want wij weten een lekker verfrissend windje op dit warme eiland wel te waarderen…

Alhoewel het ooit pure rust en ontspanning was voor de Franse kolonisten die hier kwamen bijtanken, verpestte de snel opkomende industrie die naam. Eerst was het een simpel boerengehucht, waar landbouwers uit de omgeving heen kwamen om zout te kopen. Vandaag de dag is het een heuse stad met 200.000 inwoners: een drukke hustle & bustle van mensen en activiteiten. Dit doet enigszins afbreuk aan de vroegere charme van Antsirabe, maar het is wel leuk dat het nog steeds terug te zien is. Zuivel-, textiel- en graanfabrieken vestigden zich middenin de stad en zijn nooit vertrokken. Ook zijn er veel edelsteenslijperijen – omdat Madagascar rijk is aan mooie stenen en grondstoffen. Wanneer je nog honderd kilometer naar het zuiden rijdt -dat is een korte afstand op Madagascar- kom je in het knusse stadje Ambositra, wat echt het kunst- en souvenirscentrum is.

POUSSE-POUSSE!

Je kunt je in Antsirabe het beste laten verplaatsen, in de zogenaamde Pousse-Pousse. Hier moet je misschien wel wat onverschillig voor zijn. Wij nuchtere Nederlanders voelen ons al snel ongemakkelijk wanneer we relaxed achterover zitten terwijl iemand voor je zich de longen uit het lijf rent om jouw dikke billen de heuveltjes op te krijgen.

Ook al is het goedkoop, niet heel erg snel en voelt het ‘oneerlijk’ om op deze manier vervoerd te worden: het is wel echt authentiek vervoer in Antsirabe. Heel veel lokale mensen zijn afhankelijk van deze baan en zullen erg blij zijn als ze je door de gezellige straten mogen sleuren.

PUSH PUSH?

Trouwens, de naam is wel dubieus… het komt van ‘Push Push’, wat natuurlijk raar lijkt voor een kar die getrokken wordt. Alleen de rijke mensen konden zich deze vorm van transport veroorloven en hadden weinig geduld. Daarom rende er vaak iemand achteraan om te duwen. Dan schreeuwde de persoon aan de voorkant hard naar achteren PUSH, PUSH! En zo ontstond deze naam.

TIPS VOOR HET NOORDEN VAN ANTSIRABE

Toch moet je ook de stad uit om de mooie omgeving echt te kunnen waarderen. En hoe Hollands, dat kan gewoon op je (huur)fietsje! Een bezoekje aan de hotsprings van Lac Ramonafana kan dan niet ontbreken. Ook kom je langs de authentieke bergmeertjes en dorpjes, terwijl je je longen met frisse lucht kunt vullen zonder dat je ook maar één fabriek tegenkomt.

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

Bekijk meer unieke ervaringen

DAAROM MET CHARLIE’S TRAVELS NAAR AFRIKA

WE ZIJN “ON THE GROUND” IN AFRIKA

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

WIJ ONTWIKKELEN EIGEN ROUTES & EXPERIENCES

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

ONZE REIZEN ZIJN PERSOONLIJK EN OP MAAT

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

WE NEMEN ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.