Meet Jos, onze Madagascar-expert

Reis met Charlie’s Travels naar Madagascar, onze nieuwe bestemming met zowel unieke flora en fauna als een bijzondere piratengeschiedenis. Het tropische eiland in de Indische Oceaan is de favoriete bestemming van onze Madagascar-expert Jos – tijd voor een korte introductie!

Jos! Hoe ben jij op Madagascar beland?

Het was eigenlijk de bedoeling om op wereldreis te gaan, met Madagascar als eerste stop. Zonder een woord Frans te spreken kwam ik aan in Antananarivo, waarvandaan ik het hele eiland bereisde. Al gauw was ik niet alleen verliefd op het eiland, maar ook op mijn Malagassische vriendin! Het was al gauw duidelijk dat er van die wereldreis niets meer terecht zou komen.

Jos madagaskar

Hoe zit Madagascar in elkaar?

Het ‘achtste continent’, zoals het eiland ook wel genoemd wordt, vertoont verbazingwekkend uiteenlopende landschappen: de hooglanden rondom de drukke hoofdstad van Antananarivo, de regenwouden van het oosten, de droge savanne-gebieden met groteske rotsformaties in het zuiden, de unieke Tsingy-plateaus in het westen en de prachtige tropische eilandparadijzen in het noorden. En, voor ik het vergeet: er zijn tevens dui-zen-den kilometers kustlijn.

madagaskar lemur

Valt er ook wat te beleven voor natuurliefhebbers?

Het is zelfs de uitgelezen bestemming voor reizigers die de Oost-Afrikaanse safari’s al van hun bucketlist hebben afgestreept! Maar liefst negentig procent van de flora en fauna die op het eiland voorkomt, vind je nergens anders ter wereld. Denk bijvoorbeeld aan de aaibare lemuren, een apensoort die je alleen hier in het wild ziet rondslingeren.

Bovenaan dit stukje staat iets over piraten? Hoe zit dat?

Madagascar was heel lang de favoriete uitvalsbasis van ‘s werelds meest beruchte piraten. Ik kan ze geen ongelijk geven: als je kijkt naar de witte stranden, het tropische klimaat en de warme zeeën was ik ook hier neergestreken. Met name op Sainte Marie – het eiland waar piratenrepubliek Libertalia heeft bestaan – is de piratengeschiedenis nog goed voelbaar. Zo kun je een bezoek plegen aan de piratenbegraafplaats, die dient als laatste rustplaats voor nautische schurken als William Kidd en Thomas Tew. Maar ook op de rest van het eiland zal menig bezoeker de ultieme vrijheid van het tropische utopia ervaren.

Oké, hier krijg ik wel wanderlust van. Hoe kom ik op Madagascar?

Madagascar ligt best wel ver van Nederland af, maar toch kun je er best gemakkelijk komen! Als je met KLM vliegt hoef je bijvoorbeeld alleen maar op Parijs over te stappen. Verder is het land goed bereisbaar: Ariary, de Malagassische valuta, haal je op veel plekken gewoon met je creditcard uit de muur en zolang je met je gezond verstand handelt hoef je je geen enkele zorgen te maken.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Meet Jos, onze Madagascar-expert?