Ethisch verantwoord toerisme: zo respecteer je mensenrechten op reis

Eerder schreven we al hoe je als reiziger dierenleed kunt voorkomen. Een ander belangrijk onderwerp binnen ethisch verantwoord reizen is mensenrechten. Bij Charlie’s Travels hebben we een juiste omgang met mensen hoog in het vaandel staan. Hoe ga je hier als reiziger nou mee om? En wat kun je zelf doen om mensenrechten te respecteren tijdens je reis?

Welke mensenrechten worden er geschonden in de toeristensector?

Volgens toerisme-expert bij Natuurvrienden Internationale, Cornelia Kühhas, komen de volgende mensenrechtenschendingen voor in de toerismesector: personeel dat onder slechte arbeidsvoorwaarden werkt, vrouwen en kinderen die (seksueel) worden uitgebuit en toeristische projecten die ten koste van de lokale bevolking worden gerealiseerd.

Wat kun jij als reiziger doen om mensenrechten in het toerisme te beschermen?

Met onderstaand lijstje, maak je ethisch verantwoorde keuzes op reis.

1. Kies je bestemming bewust

Weet je dat een land zich schuldig maakt aan mensenrechtenschendingen, ga er dan niet heen. Onderzoek je bestemming dus goed. Welke lokale gebruiken en culturele normen heersen er? Gaan die in tegen jouw beeld van rechtvaardigheid – worden bijvoorbeeld vrouwen onderdrukt – dan is dat een reden om een andere bestemming te kiezen.

2. Ga niet mee in corruptie en omkoping

In sommige landen wil de verkeershandhaver je boete nog weleens doorscheuren als je ‘onder de tafel’ een geldbedrag geeft. Ga hier niet in mee. Wees standvastig en zeg dat je een uitgeschreven boete wil en deze wil betalen.

3. Bezoek Afrika

Het Afrikaanse continent is helaas nog altijd omgeven door vooroordelen en stereotypen. Afrika is arm en droog, kindjes met bolle buikjes hebben honger en de bevolking is hulpbehoevend, zo heerst het beeld. Maar Afrika is een ontzettend gevarieerd continent. De 54 landen hebben allemaal een rijke historie, bijzondere culturen en tradities, uiteenlopende keukens en een grote verscheidenheid aan mensen, denkbeelden en waardes.

Door een Afrikaans land te bezoeken, help je je eigen vooroordelen te doorbreken. En door je vrienden thuis over je ervaring te vertellen, beïnvloed je die van hen ook.

4. Respecteer de lokale cultuur zoals ‘ie is, betaal niet voor toeristenshows

Op veel toeristische plekken worden tradities en rituelen opgevoerd als show voor toeristen. Eens in de zoveel tijd verruilt de lokale bevolking hun spijkerbroek voor traditionele klederdracht, om zo toeristen hun cultuur te laten zien.

Wij bekijken Afrikaanse culturen liever zoals ze écht zijn. Daar horen soms ook tradities, rituelen, ceremonies en speciale kledij bij. Maar als ze enkel en alleen voor toeristische doeleinden worden ingezet, zijn wij niet zo’n fan.

Mensenrechten toerisme

5. Ga voor gelijkwaardige culturele uitwisseling

Probeer iets te leren over lokale culturen, normen, waarden en gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld je host respectvol begroeten als deze jou in zijn of haar huis verwelkomt. Deel rond het kampvuur ook aspecten uit jouw eigen cultuur.

6. Meld mensenrechtenschendingen

Als je je zorgen maakt om een situatie, kun je ons altijd bellen. Wij zullen meedenken over de beste oplossing, bijvoorbeeld het melden van de situatie bij de autoriteiten of de juiste organisatie.

7. Vermijd het ‘white savior complex’

Het white savior complex houdt in dat witte mensen het gevoel hebben dat ze arme mensen moeten helpen: de witte, rijke persoon is superieur en de zwarte Afrikaan is hulpbehoevend en moet gered worden. Met deze ‘wij vs. zij’-mindset hou je ongelijkheid in stand.

Liefdadigheid past bij het white savior complex. Deel dus geen spullen of geld uit, maar betaal liever een eerlijke prijs – en als je wil een mooie fooi – voor de producten en diensten waarvan je gebruikmaakt tijdens je reis.

8. Ga bewust om met fotografie

Maak nooit foto’s van mensen zonder toestemming. Vooral in gevoelige situaties of privésferen. Maak ook geen foto’s van mensen in situaties waarin zij zich oncomfortabel kunnen voelen. Denk aan religieuze plekken, ziekenhuizen en scholen.

9. Gebruik je hoofd en je hart

Vermijd tours, excursies en entertainment wanneer het niet goed voelt. Vermoed je dwangarbeid, kinderarbeid of andere mensenrechtenschendingen, maak dan rechtsomkeert.

Welke attracties en excursies bieden we wel en niet aan?

Wij doen er alles aan om ook in ons aanbod mensenrechten te beschermen. De volgende attracties, excursies en entertainmentopties bieden we wel en niet aan.

Niet: We zijn scherp op onze partners

Vindt er een mensenrechtenschending plaats door één van onze partners, dan zullen we op onderzoek uitgaan en proberen we de situatie aan te pakken. Pas als dat niet lukt, zal de samenwerking verbroken worden. Gelukkig is dit tot op vandaag nog nooit gebeurd.

Mocht je tijdens je reis toch iets zijn opgevallen wat niet door de beugel kan, laat het ons dan ook altijd weten!

Toeristische projecten worden nogal eens gerealiseerd ten koste van de lokale bevolking. Huizen of hele dorpen moeten wijken voor de bouw van een resort bijvoorbeeld. Wij bieden vooral kleinschalige overnachtingsmogelijkheden aan, die de lokale omgeving en hun bewoners respecteren.

Wel: overnachten in kleinschalige accommodaties, met respect voor de lokale omgeving

Niet: Voor toeristen opgezette shows

Wij vermijden het tentoonspreiden van ceremonies, tradities en rituelen puur als toeristische attractie. Als culturen zichzelf op authentieke wijze presenteren, dan is dat natuurlijk prachtig. Maar opgezette toeristenshows steunen wij niet.

Wel: Authentieke plekken

Onze reizen zijn off the beaten track. Zo kom je in aanraking met de lokale cultuur zoals die écht is. Die wijkt misschien af van het plaatje wat jij in je hoofd hebt – of van het plaatje zoals je die in de schoolboeken hebt gezien – maar dat maakt het niet minder indrukwekkend om met lokale culturen en hun normen, waarden en gebruiken in aanraking te komen.

Niet: Weeshuizen bezoeken

Met weeshuizen in Afrika passen we erg op. Weeshuizen leunen vaak op donaties. Maar dat biedt ook een businessmodel. Soms worden kinderen in weeshuizen gestopt, terwijl ze een prima thuisomgeving hadden waarin ze zouden kunnen opgroeien. Om zo geld te verdienen.

Daarom stimuleren wij weeshuistoerisme niet.

Boek je reis met Charlie’s Travels

Ethisch verantwoord reizen is niet altijd makkelijk. Gelukkig hebben wij het vooronderzoek al voor je gedaan. We bezoeken authentieke plekken, waar je met échte culturen in aanraking kunt komen en waar mensenrechten worden gerespecteerd.

Ook lichten we onze reizigers voor vertrek altijd in met onze behavioural guidelines. We leggen je uit hoe je je het best kunt kleden, hoe je je gastheer of gastvrouw kunt begroeten, hoe je met fooi omgaat en wat op jouw bestemming als gepaste omgangsvormen worden gezien.

Zo ga je altijd verantwoord op reis.

Wil je meer weten of ben je nieuwsgierig geworden naar onze reizen? Neem contact op!

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Visa & Entry Requirements

De wilde dieren in Tanzania en Zanzibar: Een schatkamer aan wildlife!

Van Drakensbergen tot Meru: Onze 10 favoriete bergen van Afrika