Met het gezin op wandel- én bootsafari Lake Naivasha

Je kunt in meerdere Afrikaanse landen onwijs mooie safari’s maken, maar wandelen tussen de giraffes, varen langs hippo’s en fietsen door een gebied vol met zebra’s, dat is vrij uniek! Hoog tijd dus, voor drie unieke safari’s in het Keniaanse Naivasha.

Wandelen, fietsen… of in de auto blijven zitten?

Je hebt het filmpje van de Franse familie die uit de safaritruck stapt in het Nederlandse Beekse Bergen vast gezien. Safari-regel één is daarom niet voor niets: stap nooit uit de auto! Leeuwen, cheetahs, olifanten.. In een safari-park als de Masai Mara zitten genoeg dieren die veel schade aan kunnen richten.

Als je wél graag met je familie door de natuur wil wandelen of fietsen, doe je er goed aan om niet meteen in één ruk naar de Mara door te karren. Als je stopt in Naivasha, op ongeveer één à twee uur rijden van Nairobi, kun je kiezen uit een heleboel mooie lodges en hotels.

De oevers van het grote Naivasha-meer (139 km2) zijn een groene oase en zitten boordevol wildlife. Denk aan aapjes in de bomen, giraffes die af en toe naast je picknicktafel komen staan, hippo’s die ’s nachts uit het water komen om te grazen… en nog veel meer!

Of per boot?

Bij aankomst in bijvoorbeeld Camp Carnelly’s kun je meteen een bootsafari regelen. Bij Charlie’s doen we deze tochten vaak met zonsopkomst, of met zonsondergang op het kleinere nabijgelegen meer Lake Oleidon. Terwijl je uitkijkt naar de hippo’s die hier verstopt aan de oevers liggen, passeer je nog veel meer wildlife. Ook de vogelliefhebber komt hier ook ruim aan zijn trekken: het stikt hier van de Afrikaanse visarenden!

Je kunt dus een rondje varen op Lake Oleidon, maar ook in het grotere Lake Naivasha is er een hoop te zien! In dit meer ligt een schiereiland dat ‘Crescent Island’ heet – je bootman kan je hier afzetten en na het betalen van een park fee kun je er een mooie wandeling maken.

Is dat niet gevaarlijk dan?

We horen het je denken – voor je met je gezin een rondje wil lopen, wil je immers wel zeker weten dat je geen leeuw tegen het lijf loopt. Het antwoord is: nee, dat is niet gevaarlijk. Als je aankomt op het eiland, vertelt een professionale en getrainde ranger je namelijk of het nodig is dat je in dat betreffende park onder zijn toeziend oog, of alleen mag rondlopen.

 In een safari-park als de Masai Mara zitten genoeg dieren die je liever alleen vanuit een auto bekijkt!

Middenin ‘Out of Africa’

In Naivasha heeft dat alles te maken met de groepen waterbuffels die in het gebied rondlopen. Soms zijn zij wel aanwezig, maar vaak ook niet. Als ze wel aanwezig zijn, moet je op pad met een ranger. Je loopt hier letterlijk tussen de zebra’s, allerlei soorten hertjes en giraffes. Als je ook ‘Out of Africa’ nog even kijkt voor je richting Naivasha afreist, is het helemaal leuk: een groot deel van de film is hier geschoten.

Dit laat je Nederlandse hart sneller kloppen

In het nabijgelegen Hell’s Gate National Park kun je ook wandelen, maar zijn de afstanden wat groter. Doordat het gebied hier heuvelachtig, maar niet bergachtig is, kun je hier het beste fietsen. Jup, daar gaat je Nederlandse hart natuurlijk harder van kloppen.

Ook in dit park zijn er geen grote katten, neushoorns of olifanten die je fietstocht kunnen verzieken, dus je hoeft je geen zorgen te maken.

Liever op klim-avontuur?

Is fietsen door een park met wilde beesten niet genoeg voor je? Ga dan een rots beklimmen! Echte diehards komen in Hell’s Gate om de onontdekte rotswanden af te speuren, op zoek naar die echte klim-uitdaging.

Na een fietstocht door de vallei, kom je uit bij een door een rivier uitgehouwen gorge. Hier kun je, opnieuw onder begeleiding van een ranger, doorheen klauteren. Kun je je de dood van Mufasa in de Lion King nog herinneren? Deze dramatische scène met de stormende gnoes is op de kloof van Hell’s Gate gebaseerd.

Na een dag op de tweewieler kunnen jullie je terug trekken voor een luxe lunch bij Elsamere, het huis van George en Joy Adams, die zich halverwege de vorige eeuw veel met het conserveren van de leeuwenpopulatie bezighield. Sterker nog: dit koloniale koppel adopteerden zelfs een leeuw: Elsa. De film Born Free (1966) is op dit verhaal, waarin ze de wilde leeuw opvoeden, gebaseerd.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Zin in een reis naar het Keniaanse Naivasha? Da’s mooi! Je kunt onze reisspecialisten meteen een berichtje sturen, of nog even rondkijken op onze Kenia-pagina!

Open chat
1
Can I help you?
Hi, Can I help you with more information about Met het gezin op wandel- én bootsafari Lake Naivasha?
Powered by