Met kinderen reizen door Afrika, van 1992 tot nu

We waren een jong gezin en woonden in Oman in het Midden Oosten. Na een reis in Zuid Afrika in 1990 stond al een tijdje de rest van Zuidelijk Afrika op de planning. Het plan was om deze keer langere tijd door Afrika reizen. Maar waar we in 1990 met twee volwassenen waren, was er nu een klein blond meisje van nog geen 1 bij gekomen. Met kinderen reizen door Afrika werd door velen afgeraden, maar wij wilden perse… Nu 25 jaar na mijn eerste reis met kinderen kan ik met een gerust hart zeggen: Afrika is de ultieme bestemming om met je kinderen rond te reizen.

Ons verhaal

Van Zimbabwe of Botswana wisten we niets, behalve dan dat het moeilijk was om babyvoedsel te krijgen en het onmogelijk was om luiers te vinden. Marieke was net 1 geworden. Kort ervoor hadden we het gevierd in een tent naast de Zambezi rivier. Blond, grote krullen, goedlachs maar nog geen melktandjes en nog goed in het baby vet. ’n Plaatje. Zeker in Afrika.

Ik weet niet meer waar we op dat moment waren. Waarschijnlijk ergens op de grens tussen Botswana en Zimbabwe, laat in de middag. De tent was al opgezet en ik was ergens mee bezig. Marieke wees met haar vingertje omhoog. Er was iets hoog in de boom dat ze volgde. Ze zei iets maar haar vocabulaire was nog beperkt. Ik had al wel apen gehoord, maar ik had ze nog niet gezien en hield het tafereel in de gaten terwijl ik afmaakte waar ik mee bezig was. Ze bleef het volgen en liep verder van de tent vandaan.

Toch even gaan kijken. Inderdaad, hoog in de boom zat een aapje. Hij had Marieke’s plastic poppetje gepakt. Het poppetje was een kermisdingetje van misschien 1 of 2 gulden, maar het was (samen met haar teddybeer) het enige speelgoed dat ze had op deze lange reis.

Het poppetje had ik op het allerlaatste moment in mijn al loodzware rugzak gestopt. De rugzak was erg zwaar met 27 kg aan glazen Olvaritpotjes, 2 pakken weggooiluiers, een aantal katoenen luiers, de tent en kampeerspullen, Marieke’s kleren en haar beertje, en nog een schoon T-shirt en 1 extra broek voor mijzelf. Gelukkig verdween er elke dag een Olvaritpotje en een paar luiers.

De white farmers hadden actief gevochten in de jungle onder Ian Smith. Over Rhodesia of de oorlog werd weinig gesproken, want iedereen had een soortgelijk verhaal en Rhodesie was verloren. De verhalen van Sticks McKersie waren echter uitzonderlijk indrukwekkend. Hij sprak vloeiend een van de lokale talen en moest regelmatig de Zambezi rivier overzwemmen met nieuwe informatie. Zijn oorlog hield op door een landmijn. De enige dat hem redde was dat de verplegende zuster toevallig zijn eigen zus was die weigerde op te geven. Hij was een lopend litteken.

De tent stond naast de Zambezi rivier in Mana Pools. Marieke kwam de tent uit na haar middagdutje net toen we klaar waren met haar taartje met een kaars. Dat was geen goed dutje geweest. De taart viel niet in goede aarde.

Een van de farmers had een vliegtuigje waar ook wel mee gesproeid werd. Hij had twee plaatsen vrij en het maakte de terugreis van Mana Pools aanzienlijk gemakkelijk dan de heenreis.

De zoutmeren van Botswana zijn bizar. Het meer is al heel lang geleden opgedroogd, maar eens is het er wel geweest. Soms staan er nog kleine bosjes met grote indrukwekkend boababs aan de kant van het meer. Haast luguber. Of de resten van wat eens mogelijk een vissersdorpje is geweest.

Reizen met een klein kind is gemakkelijk, omdat je overal positieve aandacht krijgt. De treinstations waren een chaos, maar met Marieke werden we vooraan de rij geduwd en was een kaartje eigenlijk altijd wel beschikbaar.

Okavanga delta blijft het onbetwiste hoogtepunt van Botswana. Ik had er een keer iets van gelezen in een boek. Toen was het nog volledig onbekend, de logistieke mogelijkheden vandaag zijn haast onbeperkt.

Op de Zambezi rivier bij Victoria Falls. Links van de rivier Zambia, rechts Zimbabwe en veel idioten in het vlot. Al bij een van de eerste rapids viel iedereen uit het vlot.

We wachten op de trein naar Harare in Victoria Falls. Het was niet duidelijk hoe laat de trein zou komen en het station bleef redelijk leeg. De dag ervoor was er een peddel volle vaart tegen mijn voorhoofd aangekomen met als resultaat dit litteken. 

Tabaksmarkt in Harare. Rob Fisher was tevreden over de kwaliteit van zijn tabaksoogst, maar de prijs baarde hem wel zorgen.

Ik heb nog veel herinneringen aan Marieke op die reis. Kleine dingen die ik anders of in een andere context toch zou vergeten. Vele kleine en triviale dingen als het aapje, het kermispoppetje van een gulden en Marieke wijzend met haar vingertje, geduldig, gefascineerd, observerend maar niet in paniek. Mensen vroegen zich vaak af waarom we de reis deden of keurden het zelfs af. Zeker in die tijd.

Natuurlijk kan Marieke zich er niets van herinneren. Maar ik wel. En nu, met een dochter van 25 en twee volwassen zoons erbij staat Afrika weer hoog op mijn lijst. Helaas hebben mijn kinderen geen tijd en zin meer in een weekendje Zeeland en moet ik als vader met iets beters op de proppen komen om ze allemaal mee te krijgen. Waar ik in Afrika mijn eerste reis met kind had, sluit ik nu af met een laatste reis door Kenia met kinderen.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Wil je ook met kinderen reizen door Afrika of ben je van plan om met je baby het vliegtuig in te stappen naar Afrika? Bekijk dan even deze handige checklist en samen kunnen wij je reis plannen!

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Met kinderen reizen door Afrika, van 1992 tot nu?