Pleidooi voor Kampala

Wie Oeganda bezoekt, spendeert het meest van zijn tijd in de supermooie natuur, die in Oeganda uniek is door de eindeloze variatie! Maar na het bezoeken van de verborgen meertjes, enorme bergen en het zien van de exotische beesten (boom klimmende leeuwen!), de sterke stroom van de Nijl en het ondoordringbare regenwoud ben je helemaal klaar voor wat rauwe, gekke en drukke Afrika-vibes. Welkom in Kampala, Oeganda’s metropool!

Voor ik (Guy, General Manager van CT) naar de Charlie’s Travels-villa in Nairobi verhuisde, woonde ik in KLA, Kampala, of de Stad van de Zeven Heuvels – wat er inmiddels 21 zijn…! Laat me je meenemen naar mijn oude hometown, waar ik altijd met het ov naar mijn vorige baan ging, dwars door deze ondergewaardeerde stad!

Voor ik bij Charlie’s Travels begon, werkte ik op een uur rijden buiten Kampala, dus moest ik elke dag forenzen! Zittend in een overvolle matatu, al luisterend naar de laatste Oegandese hiphop keek ik vaak naar buiten. Ik keek naar de vele winkeltjes langs de kant van de weg, met een achtergrond van eindeloze groene heuvels. Eens in de zoveel tijd stopt er een matatu voor een enorme kudde koeien. De business waar het verkeer tussendoor schiet is enorm: allerlei gasten springen tussen het verkeer door om je van alles te verkopen: auto-onderdelen, vlees, kleren, groenten en fruit, bedden, meubilair.. Iemand kwam me zelfs eens een levend varken aanbieden.

 Eten in Kampala: three dollar dinners

Meestal stopte ik langs de kant van de weg, om daar wat varkensvlees of geit met kachumbari te eten, die ik wegschonk met een ijskoude Nile Special. In Oeganda krijg je waar voor je geld, helemaal vergeleken met Kenia of Tanzania. Mijn supper kostte nooit meer dan drie USD! Hieronder zie je een paar van mijn Oegandese favorieten:

  • The rolex is een opgerolde eier-wrap. ‘Roll eggs’, snap je? 
  • Matooke (gepureerde banaan) met pindasaus!
  • En uiteraard wat verse Lake Vic tilapia.

Een uitbundige fashion-, kunst-, tech- en innovatie-scene

Hoewel Kampala iets minder bekend is en ietwat in de schaduw van zijn grote broer Nairobi staat, heeft Kampala een hard groeiende tech-, kunst- en startup-scene! Een goed voorbeeld hiervan is startup SafeBoda, een brommertaxi-dienst die ervoor zorgt dat je veilig door de stad kunt crossen! Zo’n motortochtje is heerlijk – wij zijn ware motormuizen –  maar dat is helaas ook niet helemaal zonder gevaren. Volkskrant-correspondent Mark Schenkel schreef niet zo heel lang geleden bijvoorbeeld nog dat hij liever geen boda boda’s meer neemt.. Met SafeBoda kun je een brommertje bestellen die je als een Uber van A naar B brengt – met betrouwbare drivers dus!

De naam Boda boda is afkomstig van border to border. Van de late jaren ’80 tot en met de vroege jaren ’90 was er in het kleine grensdorpje Busis veel vraag naar beter transport tussen Kenia en Oeganda: handelaren uit beide landen kwamen hier namelijk samen om zaken te doen. De eerste boda boda’s waren zoals gezegd fietstaxi’s, maar na verloop van tijd kochten veel chauffeurs een brommer. Met name omdat dit de goedkoopste en snelste manier om alle handelswaar over de grens te kunnen brengen.

Een ander mooi voorbeeld van de bedrijvigheid in Kampala is de Oegandees-Rwandese artiest Collin Sekajugo! Met zijn kleurrijke kunst wil wil hij aandacht genereren voor veiligheid op straat, safe sex en sowieso seksualiteit in het algemeen! Zijn kunstwerken zijn bijvoorbeeld beschilderde boda boda-helmen, om er zo voor te zorgen dat er minder ongelukken met de brommertaxi’s komen. 

A sundowner als geen ander

Achterop een boda boda rij ik kriskras door het verkeer van Kampala, op weg naar een fijne sundowner met een pilsje. Na een paar biertjes bij  Que Pasa en het KK Beach Resort, knal ik op een nieuwe boda richting de stad terwijl de warme wind door mijn haar waait. Een heerlijk gevoel! Zolang het brommertje niet crasht, heb je het gevoel dat je onoverwinnelijk bent.

Goed, we gaan verder de stad in. Het nachtleven van Kampala is te gek en komt rond middernacht op gang. Het is maandag, dus ik moet naar het National Theater, waar ze elke derde maandag van de maand een open mic night hebben (helaas heb ik mijn ukelele ooit achtergelaten in Nederland, dus ik zal vanavond niet performen). Terwijl ik aankom en nog buiten sta, luister ik naar een a capella groep gasten uit Ethiopië, die wordt opgevolgd een singer songwriter – eenmaal binnen hoor ik wat reggae-tunes en is iedereen aan het dansen!

Nachtelijk Kampala

De nacht is nog lang niet afgelopen. Hier wat tips voor een goede avond stappen in Oeganda’s hoofdstad:

  • Cayenne restaurant: livemuziek op woensdagen;
  • Eén van de bekendste plekken van de stad is Big Mikes, waar men knetterbezopen wordt in het weekend en op donderdagavond goede bandjes spelen. 
  • Ben je wat meer fancy? Ook dan kun je in Kampala goed terecht. Check The Embers of Otters, twee toko’s vol met expats waar je elke avond terecht kunt voor een kunstzinnige cocktail.
  • Ik ga liever naar een iets minder witte tent, zoals Panamera! Hier moet je zeker heen voor het betere dagger- en twerk-werk. Ha!

Afijn, deze parel is niet het meest bekende hoogtepunt van Oost-Afrika, maar wanneer ik de warme wind in mijn gezicht voel terwijl ik met een biertje op het terras van één van Kampala’s vele bars zit, denk ik elke keer weer: wát een stad! Wil je meer lezen over de experience Kampala? Klik dan snel hier!

Guy Janssen is Charlie’s general manager en woont en werkt tegenwoordig in Nairobi, Kenia. Toch zul je hem nog vaak tegen het lijf kunnen lopen in Kampala, en wel om de bovenstaande redenen.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Wil je ook op reis naar Kampala Oeganda en net als Guy met een pilsje in de hand dansen in de Panamera? Check dan onze bestemmingspagina voor Oeganda of laat een berichtje voor Guy achter via ons contactformulier! Meer Oeganda zien? Check dan Charlie’s Oeganda-vlogs!

Open chat
1
Can I help you?
Hi, Can I help you with more information about Mijn pleidooi voor Kampala, de bruisende hoofdstad van de Pearl of Africa!?
Powered by