What to do in Moshi: gezellig stadje aan de voet van de Kili

Er ligt maar één stad aan de voet van de hoogste, alleenstaande berg ter wereld, en dat is Moshi. Charlie heeft hier in het verleden een aantal maanden gebivakkeerd, en is altijd heel gecharmeerd geweest van Moshi. En toegegeven: als je hier een dag of twee rondloopt, begrijp je helemaal waarom.

– door Charlotte Simons

Ook als je niet de Kili beklimt is het prima vertoeven

Moshi: een klein maar gezellig stadje, pal aan de voet van de Kilimanjaro, in noordelijk Tanzania. De meeste reizigers verkiezen de nabijgelegen stad Arusha boven Moshi, maar ook in Moshi begint het toerisme langzaamaan te groeien. Terecht volgens ons, want Moshi is de plek bij uitstek om op een heel leuke en toegankelijke manier kennis te maken met het stadse, Tanzaniaanse leven. Druk en levendig, maar lang niet zo chaotisch of overweldigend als Dar es Salaam.n je zien wat je echt niet mag missen.

Moshi wordt – net als Arusha – vaak gebruikt als doorreisplaats naar de beroemde, Tanzaniaanse safariparken die deel uitmaken van de befaamde Northern Safari Circuit. Veel mensen beginnen of eindigen hier met een safari, en pakken ondertussen de Kilimanjaro mee. Maar ook als je niet van plan bent de Kili te beklimmen, is het hier prima vertoeven! Het is hier vruchtbaar en groen, wat ook meteen verklaart waarom deze regio redelijk dichtbevolkt is. Wie aan Moshi denkt, denkt aan koffieplantages.

Wij nemen je mee op tour door de stad, en laten je zien wat je echt niet mag missen.

De Maji Moto Hot Springs / Chemka Hot Springs

De Maji Moto (‘warm water’ in het Swahili) Hot Springs – ook wel de Chemka Hot Springs – liggen op een half uurtje rijden bij Moshi vandaan. Na ongeveer 35 minuten heel stoer off-road rijden, doemt er ineens een mysterieus stukje oerwoud op, dat in schril contrast staat met de droge vlakten eromheen. En dan liggen daar de Chemka Hot Springs: niet te heet, niet te koud – je wil er gegarandeerd nooit meer uit! Misschien alleen eventjes om je met een slingertouw als een ware Tarzan weer terug de oase in te torpederen.

Ook leuk: je kunt zelfs een nachtje op deze magische plek blijven logeren. Onder de sterrenhemel, om ‘s ochtends eer een duik te nemen in de hot springs. We raden je wel aan je eigen eten mee te nemen: er is hier wel een eettentje aanwezig, maar daar wordt toch vooral gefrituurde zooi verkocht.

Nog een tip: ga hier liever niet in het weekend heen (dan is het een heel druk bezochte plek door zowel reizigers als mensen uit de omgeving), maar reis in plaats daarvan doordeweeks naar de Chemka Hot Springs af. Onze Tinke schreef eerder een uitgebreide blogpost, die je hier kunt lezen.

Als je Moshi in twee woorden zou moeten beschrijven, zouden dat waarschijnlijk ‘Kilimanjaro’ en ‘koffie’ zijn

Lekker door de stad heen slenteren

Moshi is een heel charismatisch stadje, en het is dan ook zeker een aanrader om hier een middagje rond te slenteren. Haal wat samosa’s of chipsi mayai (een omelet met friet, een ware Tanzaniaanse specialiteit) aan de kant van de weg, koop de karakteristieke kanga- of kitengestoffen op de markt, sla wat souvenirtjes in voor thuis… Je kijkt je ogen hier uit! Vergeet ook niet om aan het einde van de dag een biertje te doen op Moshi’s oude, beroemde treinstation.

Het startpunt voor het hiken van de Kilimanjaro

Alles in Moshi schrééuwt Kilimanjaro. Mocht je de uitdaging inderdaad aan durven gaan, dan is dit stadje dé plek om als uitvalsbasis te gebruiken voor je grote Kili-avontuur.

Er zijn in totaal zeven hoofdroutes die je kunt nemen wanneer je besluit de strijd aan te gaan met de Kilimanjaro. Elke route heeft zijn eigen voor- en nadelen; soms is de natuur bijvoorbeeld schitterend, maar acclimatiseer je minder goed. Ook vraagt de ene route op lichamelijk vlak meer van je dan de andere. Wij kunnen je hierin van advies voorzien, dus schroom zeker niet om bij ons aan te kloppen.

Het vertrekpunt voor de mooiste safari’s

Moshi ligt vlakbij de allerbekendste safariparken die in Tanzania te vinden zijn; de parken die ervoor hebben gezorgd dat Tanzania bekendstaat als hét Afrikaanse safariland bij uitstek. Denk bijvoorbeeld aan de Serengeti, Lake Manyara, en de Ngorongoro-krater. Wij zijn helemaal voor een off the beaten track-reis, maar begrijpen het natuurlijk ook wanneer je deze parken liever niet aan je voorbij laat gaan.

En mocht je toch liever voor een minder drukbezocht park of conservancy willen gaan, denk dan aan Enduimet Conservancy, dat hier ook in de buurt ligt. We schreven eerder een blogpost over dit park, hier te lezen. Dikke aanrader! Overal wilde dieren, prachtige natuur, en bar weinig toeristen.

De Materuni-waterval

Weer een stukje prachtige natuur dat vlak buiten Moshi ligt: de Materuni-waterval. In Tanzania zijn honderden schitterende watervallen te vinden, die eigenlijk door maar weinig reizigers bezocht worden – en Materuni is er daar zeker één van!

Denk aan een magisch regenwoud, waarbij je je soms over lastige paadjes een weg naar boven moet banen. Eenmaal aangekomen tref je een waterval van zo’n honderdvijftig meter hoog, waar het verse water van de Kilimanjaro naar beneden klettert. Hier kun je lekker ergens zitten uitrusten, of (beter nog, als je het ons vraagt) een duik nemen in het frisse water! Wat wil je nog meer?

Onze Simone schreef eerder een blogpost over deze bijzondere waterval, en de koffietours die je hier in de buurt kunt doen (waarover meer informatie hieronder).

Chagga caves

Koffietours rondom de stad

Als je Moshi in twee woorden zou moeten beschrijven, zouden dat waarschijnlijk ‘Kilimanjaro’ en ‘koffie’ zijn. Tanzania – en dan met name Moshi – is de bakermat van de Arabica-koffieboon. Eigenlijk is het dus bijna een vereiste om op koffietour te gaan wanneer je een bezoek brengt aan dit karakteristieke stadje.

Genesteld aan de voet van de Kili ligt het weelderige, groene gebied Materuni (met dus onder andere de Materuni-waterval, waar we het eerder over hadden), waar je vanuit Moshi heen kunt hiken. Eenmaal aangekomen maak je kennis met de lokale Chagga-koffieboeren, die je van A tot Z uitleggen hoe zij hun wereldberoemde koffiebonen verbouwen. Je krijgt hier alle ins en outs van het productieproces mee. Ook leuk: aan het einde van de tour krijg je daadwerkelijk wat van de koffie te proeven.

De Chagga Caves

De Chagga Caves zijn een imposant grottenstelsel vlakbij Moshi, en werd vroeger door de Chagga-bevolkingsgroep gebruikt als schuilplaats tegen aanvallen van de Maasai. Als het in deze regio heel droog was, hadden de Maasai het zwaar; als oplossing trokken ze dan de bergen in, richting de Chagga (die van landbouw leefden en geen nomadenvolk waren), om water, voedsel en vee te stelen — en soms werden de Chagga zelfs tot slaaf gemaakt door de Maasai. De Chagga zaten hier soms weken of zelfs maanden ondergedoken.

Je kunt de Chagga Caves in met een gids die het hele grottenstelsel uit zijn hoofd kent. Interessant om meer te weten te komen over de geschiedenis van dit gebied!

Wil je meer informatie over wat er allemaal te doen is Noordelijk Tanzania? Charlie is voor je op pad geweest.

Wil je meer informatie over wat er allemaal te doen is Noordelijk Tanzania? Charlie is voor je op pad geweest.

Wil jij ook Noordelijk Tanzania ervaren?

Neem contact op met een van onze Afrika-experts en wie weet reis jij binnenkort helemaal off the beaten track in de schitterende en ongerepte natuur in dit gebied.

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over What to do in Moshi: gezellig stadje aan de voet van de Kili?