DE STRIJD AAN MET HEILIGE MASAI-BERG MOUNT LONGIDO

Na onze zeer intense mountainbiketocht van Arusha naar het stadje Longido, stond er de volgende dag weer een vol programma op ons te wachten: het beklimmen van Mount Longido!

Auteur:

MOUNT LONGIDO: MACHTIGE BERG MIDDENIN MASAI-LAND

Wanneer Charlie van Kenia naar Tanzania reisde (wat regelmatig gebeurt), zag hij op links altijd een prachtige, groene berg liggen, met aan de voet een klein stadje. Op Google was maar weinig informatie over deze berg te vinden, en Google Satellite liet weinig meer zien dan een groene stip in een oranje-bruinige savanne. Masai-vrienden uit Kenia waren wel bekend met deze berg, en wisten hem te vertellen dat in de jungle van deze berg olifanten en buffels uit Amboseli National Park te vinden waren. Zijn Masai-vrienden zien de berg als heilig. En als je ‘m in al z’n glorie ziet shinen, met een schitterende, Tanzaniaanse zonsondergang op de achtergrond, dan begin je ook echt wel te begrijpen waarom. Maar voordat je zo’n imposante hike bij je reizigers aan kunt prijzen, moet je ‘m wel eerst zelf ervaren. Zo gezegd, zo gedaan. Challenge accepted!

EERST WAT MEER ACHTERGRONDINFORMATIE

Mount Longido ligt, zoals we al zeiden, aan de voet van het gelijknamige stadje, waar zo’n 10.000 mensen wonen. Relatief klein, dus. In dit deel van Tanzania wonen verschillende etnische groepen, maar het merendeel van de bevolking is – zo ook in Longido – Masai. En dat is goed te zien wanneer je je in het plaatsje begeeft, en bijna constant omringd wordt door mannen en vrouwen in kleurige Masai-kleding!

Longido is klein en gemoedelijk, maar vol leven, en ligt middenin het hart van Masai-land. Het is dan ook zéker een aanrader om Longido zelf een (bliksem)bezoek te brengen, afhangende van hoeveel tijd je hebt. Drink een ijskoud Tusker-biertje in een lokale bar, of koop een lekkere chipsi mayai (omelet met friet) of samosa aan de kant van de weg! Aan streetfood geen gebrek hier.

WATERSCHAARSTE

Mount Longido is van groot belang voor de mensen in de omringende gebieden, niet in de laatste plaats omdat ze hier hun drinkwater vandaan halen. In het noorden van Tanzania heerst er vrijwel altijd een gebrek aan water; het water dat van Mt. Longido afkomstig is, wordt dan ook op strenge wijze verdeeld. Allereerst krijgt het vee – de koeien, geiten en schapen – te drinken. ‘Dat is raar’, denk je misschien wel, maar het vee is van levensbelang voor de Masai: zonder hun dieren overleven ze niet. Na het vee volgt het nabijgelegen ziekenhuis, gevolgd door mensen met overheidsfuncties, en pas daarna krijgen de ‘gewone’ dorpelingen te drinken.

HET KLEINERE ZUSJE VAN DE KILIMANJARO

Terug naar Mount Longido! Aan mooie uitzichten geen gebrek hier, je komt onderweg vrijwel nooit iemand tegen (terwijl de nabijgelegen Kili inmiddels toch aardig overbevolkt begint te raken), en je kunt het ook een stukje rustiger aandoen dan wanneer je besluit de Kilimanjaro te beklimmen. Schijn bedriegt trouwens, want Longido op hiken is een stuk taaier dan je op het eerste gezicht zou denken! Er zijn een aantal stukken waar je flink steil omhoog moet klimmen. Maar die uitzichten, die maken een hoop goed – zo ondervonden wij tijdens onze hike.

AL DIE VERSCHILLENDE ECOSYSTEMEN

Ook bijzonder aan Mount Longido: op een relatief kleine berg klim je tijdens één hike door heel veel verschillende ‘zones’ aan vegetatie heen. Aan de voet van de berg bevind je je nog in vrij droog gebied, maar dat verandert al vrij snel in een beboste omgeving. Of zoals Charlie in een poëtische bui opmerkte tijdens onze hike: “Sprookjesachtige bossen waar het zonlicht door de bladeren heen glinstert.” Enfin, een mooi bos dus.

Na de beboste omgeving volgt er een gebied dat ook groen is, maar meer weg heeft van regenwoud. Twee verschillende typen bos op een relatief kleine oppervlakte, dat is best zeldzaam! Je waant je hier weer in een compleet andere wereld dan in de vorige zone. Als je je eenmaal een weg door het regenwoudachtige bos hebt gewerkt, bereik je de laatste zone, net boven de bosgrens: een rotsachtig gebied met de allermooiste uitzichten over de savanne.

Vanaf hier zie je Enduimet Conservancy liggen (we raden je dan ook vooral aan Mt. Longido met dit natuurgebied te combineren), Namanaga Border Crossing – de grens tussen Kenia en Tanzania – is goed zichtbaar, en vergeet ook Mount Meru niet! Als je het geluk hebt is het écht een heldere dag, en kun je ook de Kili en Lake Natron zien liggen.

ROUTES MOUNT LONGIDO: HET ULTIEME GEVOEL VAN OVERWINNING

En als je dan eindelijk de top hebt bereikt, je inmiddels flink verbroederd bent geraakt met de mensen met wie je naar de top bent geklommen en bovenop die machtige Masai-berg staat, word je overvallen door een ultiem gevoel van overwinning. Kijk eens naar beneden! Dat heb jij toch maar mooi gedaan.

TWEE VERSCHILLENDE ROUTES

Als je, net als wij, besluit Mt. Longido te willen beklimmen, dan zijn er twee routes die je kunt kiezen. Optie 1: je gaat binnen één dag omhoog en omlaag, waar je in totaal zo’n zes uur over doet wanneer je in een normaal tempo loopt/klimt. Bij optie 2, en dit is dan ook meteen de optie die wij aanraden, klim je via de achterkant van de berg gedurende twee dagen omhoog en omlaag. Op de eerste dag kampeer je ergens halverwege de berg met fenomenale uitzichten, waarna je op de tweede dag de top bereikt, aan de andere kant van de berg weer naar beneden afdaalt en zo in Longido Town terecht komt.

Maar even tussen ons: de uitzichten zijn hier gewoon té mooi om hier niet twee dagen van te willen genieten. Plus, met een Masai kamperen op een berg die door geen enkele toerist beklommen wordt – hoe off the beaten track wil je het hebben?!

Benieuwd naar Tanzania?

Inhoud

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Selfdrive 4X4 avontuur in Zuidelijk Afrika

Slow Travel met 3opReis en Charlie’s Travels!

Ethisch verantwoord toerisme: zo respecteer je mensenrechten op reis