Attention Lovebirds: Mozambique is hot and sexy. Endless beach, delicious en gezond eten & een city culture die niet onder doet voor de gemiddelde Europese city. We hebben nogal wat CT- Lovebirds. Charles heeft natuurlijk darling Marieke en ons marketing & content dept deelt ook een huishouden. Bovenstaande gaan graag respectievelijk op motor off the beaten track safari en naar hete, stoffige woestijnen. Niet helemaal een Charlie’s Travels match maar wel alle twee general manager: Guy (bij ons) en CJ (bij de bikram yoga). En laten zij nou ook direct net zo sexy en good-looking als Moz zijn. Guy woonde er jaren en ging zijn g-friend het land laten zien. Een trip met een jaloersmakend lovebird gehalte en bijna too good to be true. Lovers & honeymooners brace yourself voor Mozambique!

Mozambique_lovebirds

Ilha de Mocambique

Dit stipje in de oceaan voor de kust van Noord-Mozambique is de natte droom van iedere strand en cultuur lover. Het staat op de wereld erfgoedlijst van UNESCO vanwege de Arabische en Portugese gebouwen. Daarnaast kan je er enorm lekker eten. Dus je bent verliefd, verloofd of net getrouwd en dan loop je dus hier te shinen alsof je Yasmin & Alladin zelf bent. Je kan slapen in het super de luxe Felitoria hotel of kiezen voor een meer basic en private bandaatje ergens meer langs de kust.

Mozambique_lovebirds

Lovebirds in Mozambique op een dhow

Ilha de Mocambique, het is al een paradijsje maar er zijn in ieder geval nog andere mensen. Wil je echt helemaal lekker samen zijn en die skinny dip in die diepblauwe zee met je liefje maken? Huur dan een dhow met schipper en laat je afzetten op een verlaten eilandje. Meer Robinson wordt het niet meer. Zoals je kunt zien erg goed voor je all over teint en ook erg goed voor je relatie, als die uberhaubt al iets tekort kwam in dit kingdom of lovers. De dhow kan je ’s avonds oppikken, maar een overnachting is ook nog wel te regelen. Pitch je tentje op dat strandje of slaap echt onder de sterren. Wilde, lange, zwoele én zanderige nacht gegarandeerd.

Mozambique_lovebirds

Whale Watching

Lekker aan de snorkel of de duik? Ga dan in juli, augustus en september? Want dan zwemmen de hitsige humpback walvissen voorbij Mozambique bij het plaatsje Tofo. Ze komen net van de Noordpool en gaan deze zomer een lekkere vrijpartij hebben in Zuid-Oost Azië. Deze geile en huge zwemmende zoogdieren zien er nou niet bepaald acrobatisch uit, big mistake! Om indruk te maken op de dames vliegen en tollen ze het water uit. Die paringsdans gaat samen met enorm geluid en enthousiaste lokroep. ’s ochtends vroeg zijn ze erg actief. Dus kom die loveshack één ochtendje wat vroeger uit om van die andere lovers te genieten.
Mozambique_lovebirds

Vibrant Maputo

Maputo is één groot Mozambikaans – Portugees feest. Tegen een prachtig decor van Portugese invloeden slenter je hand in hand door deze kleine en vriendelijke stad. Wandel door het oude centrum, wat ze Baixa noemen, idd net of je in Lisboa bent.  Het oude fortaleza is nice en dat crazy big standbeeld van de eerste president van Moz, Samora Machel. Ook hebben ze hier hun eigen Eiffel,  “Casa de ferro” van Gustave Eiffel. En dan nog ff langs het oude treinstation, wat decor was in Blood Diamond, maar beetje nep want men pretendeert dat het in Sierra Leone is: Busted!!!  Een lekkere stroll  van een paar uur. Daarna afsluiten met sundowners in Dhow (hele chille tent) en dan op het het strand (Costa do Sol) ouderwets kip piri piri te eten van de BBQ. En lekkere koude lemon juice of lokale pilsjes.

In heel Maputo staan plastic stoelen op straat waar lokaal eten wordt geserveerd tot hippe, sfeervolle terrassen met oesters op oud Portugees emaille. Ook heb je hier niet het gevoel dat ze op straat dingen van je willen, maar mensen zijn relaxed, vrolijk, open. Bezoek ook Nucleo d’Arte voor live music en performances en art. En: beetje toeristisch maar ga naar de visafslag. Kies hier zelf je vis uit (werkelijk waar: ELKE vis en alles vers), ga zitten en ze maken het klaar. Manica pilske erbij en een mooier leven bestaat bijna niet.

Mozambique_lovebirds

Daarna slaap je in het fantastische villas das Arabias of doe je echt sjiek dan ga je naar high end Serena. Laat je verwennen door de franse sterrenkok, Edouard Loubat, die hier het menu regisseert. Maar eigenlijk eet je op straat net zo lekker als in de sjieke art deco dining. Of laat een heerlijk bnb’tje voor je boeken; bij de peepz thuis of lonely aan het strand. Maputo is één grote romantische Spanish fly!

Gurúè & de thee plantages op Mount Namui

In de trein zie je de achterkant van een land, schreef Dimitri Verhulst al eens. En waarom niet de achterkant van Moz? Want je kan de trein vanuit Quelimane nemen naar Gurúé in de noordelijke provincie Zambezi. De reis is historisch en sprookjesachtig dwars door het achterland van de Indiase Oceaan naar het hoger gelegen Zambezi waar men thee verbouwt. Op Mount Namui – 2,419 meter hoog met een 700 meter cliff als top-  eindig je met een kopje thee. Je kan hier overnachten in een heel simpel hotelletje gerund door een oude Portugees. Pensaou Gurúè is nou niet de allerromantischte plek op aarde, maar ook hier ontkom je niet aan de eet cultuur in Moz: Pedro rent direct naar de markt, slacht een kip en verwent je met een heerlijke kip piri piri. Het nationale gerecht van Mozambique. ‘S nachts koelt het flink af, kruip tegen elkaar aan, vrij in de ijle berglucht en geniet van de liefde.

I made my point hier. Voor de liefde ga je naar Mozambique. De diversiteit en geschiedenis zijn romantisch en interessant tegelijkertijd. En weet je wat nou nog de bonus is? Dat je door al dat lekkere eten, al die zon en heerlijke liefde er nog beter uit gaat zien dan je al deed. En dat is wat jij en je fellow lovebirdie willen. Start hier je chat om het allemaal te regelen!

Share!