MT ELGON: EEN MAGISCH GEBIED VOL ROZEN EN MIDDEN-OOSTERSE SFEREN

Diep verscholen in West-Kenia, vlak aan de Oegandese grens en aan de voet van Mt. Elgon, ligt het dorpje Cherubei. Een voor vele onbekende plek, maar misschien toch bekender dan je in eerste instantie zou denken. Dit komt door The Elgon Collection, een van de grootste rozenkwekers in Afrika. Rozen die je uiteindelijk koopt voor je liefje bij de lokale Nederlandse florist. Achter deze rozen, én achter deze plek zit een bijzonder verhaal.

Auteur:

MOUNT ELGON IS DE OP ÉÉN-NA-HOOGSTE PIEK VAN KENIA!

THE ELGON COLLECTION

Mt. Elgon (met 4,321 meter de op één-na-hoogste piek van Kenia) is bekend om een aantal redenen. In de eerste plaats het koele klimaat, de heuvelachtige en uitzonderlijk groene omgeving… dit is weer eens iets anders dan het drogere Keniaanse klimaat. Neem daarbij het vlakke landschap: geweldige omstandigheden voor landbouw!

Mt Elgon is een bijzondere berg, die zich bevindt op de grens met Kenia en Oeganda. Oeganda is de populaire kant om deze berg te beklimmen (ook bij ons eigen team van Charlie’s Travels), maar vergis je niet: de Keniaanse zijde is minstens net zo mooi. Maar misschien om een andere reden.

Elgon Rozen

The Elgon Collection rozenkwekerij is een van de oudste tuinbouwbedrijven in Kenia en bevindt zich in dit gelijknamige gebied. Opgericht in 1920 door een Zweedse botanicus. Door de jaren heen heeft de kwekerij veel verschillende producten verbouwd, zoals koffie, avocado, appels en perziken.

De rozenproductie begon pas in 1993 en in de loop van de volgende 20 jaar ontwikkelde de boerderij zich tot een plek waar één van de grootste collecties rozen van Afrika wordt gekweekt voor export over de hele wereld. Door het koele klimaat is de omgeving de perfecte plek om rozen te kweken. Met meer dan 900 werknemers uit zowel Oeganda als Kenia is The Elgon Collection de grootste werkgever uit de regio.

Rozen

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

DE TRUST WIL HET GEBIED RONDOM MT. ELGON STIMULEREN OP HET GEBIED VAN MEDISCHE VERBETERING, ONDERWIJS EN SOCIALE ONTWIKKELING.

MOUNT ELGON TRUST

Door alle groei en het succes van de rozenkwekerij besloten de eigenaren Bob Andersen (de kleinzoon van de Zweedse botanicus die hier ooit zijn farm begon) en zijn vrouw Bea Andersen-Schipper een trust te beginnen in 2006. De trust wil het gebied rondom Mt. Elgon stimuleren op het gebied van medische verbetering, onderwijs en sociale ontwikkeling.

Basisvoorzieningen zoals een klein schooltje en ziekenhuis waren de eerste stap, maar inmiddels is het heuse gebied zo ontwikkeld dat er meerdere basisscholen, een middelbare school en een technische universiteit zijn die de families uit de omgeving mooie kansen bieden voor een goede ontwikkeling. Daarnaast zijn er sociale voorzieningen zoals een clubhuis en wordt er een groot parcours gebouwd voor hardlopers. Op deze manier wil de trust teruggeven aan de community en op die manier een duurzaam en sterke gemeenschap opbouwen.

Mount Elgon Guest House

MOUNT ELGON GUESTHOUSE

In 2017 heeft de trust toestemming gekregen om een prachtige guesthouse te bouwen, dat ook dienst doet als instituut voor het leren van beroepen in de hospitality business. Het guesthouse is geheel gebouwd in een Midden-Oosterse stijl, die je ook herkent aan de Afrikaanse kust (zoals het prachtige eilandje Lamu). Het doel is om meer toeristen naar dit gebied te trekken, om zo meer werkgelegenheid te creëren.

Je merkt dat de gastvrijheid hier hoog in het vaandel staat. Bij aankomst wordt je hartelijk welkom geheten door de manager Orlando en het team. Je wordt volledig in de watten gelegd en overal wordt aan gedacht. De kamers zijn modern ingericht, ruim, schoon en de bedden slapen heerlijk!

Daarnaast zijn er heerlijke lokale gerechten in de keuken te verkrijgen en staat ‘s ochtends een kopje koffie voor je klaar. En je hoeft je hier absoluut niet te vervelen. Je kunt vanuit de guesthouse namelijk makkelijk het prachtige gebied in gaan en bijvoorbeeld Mt. Elgon klimmen, hiken richting de grens van Oeganda, een bezoek brengen aan de rozenkwekerij of gewoon een ritje maken door dit prachtige gebied. Wij zijn fan!

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

TRAVELSTORY: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

ALLEEN OF MET HET GEZIN OP GROEPSREIS? ALLE 5 VOORDELEN OP EEN RIJTJE

MET HET GEZIN NAAR HET WONDERLIJKE AFRIKA