Namibië is sinds 1900 onafhankelijk. Decennialang vochten Engelsen, Duitsers en Zuid-Afrikanen om de Namibische rijkdommen, Namibië is namelijk rijk aan uranium. Vandaag de dag geniet Namibië van een stabiele democratie en is de economie één van de snelst groeiende ter wereld. De president van Namibië, Hage Geinbob, heeft daaraan bijgedragen.

president van Namibie

President Hage Geinbob in Zuid Afrika in november 2017

Hage Geinbob

De president Hage Geinbob, heeft bij zijn aantreden in 2015 veel corrupte politici ontslagen. Hij maakte een statement door zijn nieuwe employees uit de diverse stammen die Namibie rijk is te halen. Zo gaf hij belangrijke posten aan leden van de Nama (5%) en de Herero (7%). Deze stammen hebben van oudsher veel mot met elkaar maar doordat ze nu samen in de regering zitten kunnen de stamleden beter met elkaar over weg. Hage vindt dat iedereen allereerst mens is en pas daarna tot een stam of een land behoort. Veruit de grootste groep in Namibië zijn de Ovambo (50%), maar door de diversiteit in het kabinet is er ook in de samenleving meer saamhorigheid. 

Corruptie

Zeg Afrika en je denkt helaas ook vrij snel aan corruptie. Dat is natuurlijk naar, maar ergens ook wel te verklaren. Overal in de wereld waar armoede heerst en dingen wat minder strak geregeld zijn dan bij ons, zullen mensen extra geld willen verdienen, gewoon omdat het nodig is maar ook erg ingeburgerd is. Die kop koffie voor die agent die je door laat rijden terwijl je je riem niet om had bijvoorbeeld. Een kleine corruptiecasus als je het mij vraagt maar in Kenia -of Bangladesh voor mijn part- de normaalste zaak van de wereld.
Namibie is met haar plek 3, na Botswana en Kaap Verdië, het minst corrupte land in Afrika. Hoe dat komt is niet helemaal duidelijk maar het lijkt er wel op dat naarmate de welvaart stijgt en deze ook beter verdeeld wordt, corruptie afneemt.

Economische groei Namibie

Wat Halbe Geinbob heeft gedaan door lak te hebben aan de geijkte en traditionele verdeling van machtsposities op basis van je -stam- afkomst is heel slim want daarmee heeft hij laten zien dat Nama en Herero’s wel degelijk samen kunnen werken. Als je dan ook nog eens een economische groei van ruim 5% per jaar doormaakt overtuig je de bevolking wel dat deze nieuwe manier van aanpak weleens een hele goede zou zijn. Hulde !

Helemaal zin gekregen in deze sympathieke en welvarende maar o zo uitgestrekte verlaten woestijn? Check dan hier meer over Namibie, en vraag Charlie om advies!

 

 

What you can read next:

  Vaccinaties voor Namibië

  Vaccinaties voor Namibië: wat heb je nodig

  Blog Medisch Namibië Tips & Tricks

  Namibië is een travellers paradise en dat zonder malaria, gele koorts of dengue fever! De doorgewinterde reiziger zal deze vaccinaties ook wel al hebben; DTP, Hepatitis A en BMR zijn wel aan te raden als je hier gaat reizen. Deze vaccinaties voor Namibië heb je nodig!
   
  DTP – Difterie Tetanus en Polio
  Polio is bijna de wereld

  Boda boda

  Boda boda: Oost-Afrika’s brommertaxi’s

  Blog Kenia Oeganda

  In Kenia’s hoofdstad Nairobi en Oeganda’s Kampala kun je met geen mogelijkheid om de Boda boda’s heen! Deze ronkende motoren met dik ingepakte chauffeurs vind je hier op elke straathoek. Boda boda’s waren vroeger fietstaxi’s, nu zijn het in de grotere steden voornamelijk motoren. Je vindt ze in veel gebieden in Oost-Afrika: met name in Kenia,

  lucht in Kenia

  Kenia heeft de schoonste lucht ter wereld volgens de World Health Organisation

  Blog Kenia

  Zit je lekker aan je schoongeveegde en geasfalteerde straatje de langste zomerdag te vieren? Hollandse properheid als pure illusie want Kenia heeft de schoonste lucht ter wereld gevolgd door buurlanden Tanzania en Ethiopië!
  De schoonste lucht in Kenia
  Deze zag je niet aankomen natuurlijk… Want Hollanders kunnen nog wat leren van de Kenianen. Volgens Newsweek staan we