Nieuwe ronde, nieuwe kansen: de Keniaanse verkiezingen!

Nairobi 29/09/2017

Lieve papa en mama,

Zo, daar zijn we weer. Denk je alles keurig semi-ontkracht te hebben en soepel door de election-mania (die dus reuze meeviel) te zijn gevaren, wordt alles ongeldig verklaard en kunnen we weer van voor af aan beginnen.

Wat is er gebeurd dan?

In m’n vorige brief schreef ik al over de moord op Chris Msando, en de mogelijke gevolgen daarvan op de uitslag. De oppositie dacht er duidelijk hetzelfde over, en zodra de resultaten bekend waren (54% Kenyatta, 44% Odinga) zijn ze naar de rechter gestapt. Deze heeft ze op 1 september gelijk gegeven in hun ontevredenheid: de verkiezingen werden ongeldig verklaard. Binnen 60 dagen moet er opnieuw gestemd worden, en na een tijdje te hebben gedacht dat de nieuwe ronde zou plaatsvinden op 17 oktober, werd afgelopen week de – voor nu – definitieve datum vastgesteld: 26 oktober.

Ik snap dat er nu een hele nieuwe vlaag van paniek door jullie heen jaagt, maar mag ik even een momentje voor the Kenyan Supreme Court? Weinig Afrikaanse gerechtshoven doen wat zij zojuist hebben gedaan: onafhankelijk een oordeel vellen wat rechtstreeks tegen de wensen van de gevestigde macht ingaat. Het systeem is dan misschien niet perfect, maar door dit soort acties zenden ze een duidelijke boodschap naar omliggende landen (en gerechtshoven). Genoeg reden tot enthousiasme dus!

Niet dat jullie daar iets aan hebben natuurlijk. 26 Oktober it is, en eerlijk gezegd kan ik deze keer een stuk minder goed inschatten wat er allemaal gaat gebeuren. Nairobi is ‘Kenyatta Central’, dus de verwachting van mensen hier is lichtelijk bevooroordeeld. Een ander veelgehoord verhaal is dat iedereen er wel een beetje klaar mee is. Veel Kenianen die je spreekt denken dat een groot deel van de bevolking niet gaat stemmen; je moet wederom terug naar je geboortedorp en dat is nogal een onderneming.

Dit land is 14x zo groot als Nederland, er is geen NS (je gaat ze nog missen, geloof me), en de infrastructuur bestaat voornamelijk uit semi-tot-niet-onderhouden eenbaanswegen. Het idee om bij papa en mama op bezoek te gaan wordt dan al snel een stuk minder appetijtelijk (sorry). Daarnaast zijn er geruchten dat de oppositie de verkiezingen bewust wilt blokkeren zodat er een politiek gat achterblijft en het parlement het over moet nemen…

Lang verhaal kort:

Wij weten ook allemaal iets minder deze keer. Iedereen in Nairobi verwacht dan wel dat er niets zal veranderen, maar dadelijk pullt Odinga een Trump en komt hij als winnaar bovendrijven. Hoe de situatie dan zal zijn? Geen idee. Anyway, verder alles lekker hier! Vooral het weer. Het weer wordt steeds lekkerder. Laat die Afrikaanse zomer maar komen (en sla een potentiële Arabische Lente over..)!

Liefs,
Lon

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Nieuwe ronde, nieuwe kansen: de Keniaanse verkiezingen!?
Powered by