Diep weggestopt in het Noorden van Oeganda, genesteld tegen de grens van Zuid-Sudan en Kenia, vind je Karamoja. Dit remote gebied was tot kort geleden bijna onbegaanbaar voor toeristen. Het was er niet altijd veilig en je moest een permit kopen om het district te mogen bezoeken. Sinds vijf jaar is het mogelijk deze ruwe diamant te verkennen. Karamoja is heet, droog, ruig en prachtig. De hobbelige, onverharde, rode wegen kronkelen als aders door de uitgestrekte vlakten, waaruit prominente rotsen naar de lucht reiken. Benieuwd hoe zo’n roadtrip daar eraan toe gaat? Hier lees je alvast een voorproefje van wat je te wachten staat!
KIDEPO VALLEY
Wat natuur betreft staat Karamoja vooral bekend om Kidepo Valley, één van Oeganda’s mooiste Nationaal Parken. Om bij Kidepo Valley te komen, moet je vanuit Kampala bijna 600 kilometer afleggen, over wegen waar je zelfs met een 4×4 vaak niet sneller dan in een tempo van 20 kilometer per uur vooruit tuft. Veel toeristen slaan dit gigantisch prachtige park over door de slechte bereikbaarheid en het feit dat het regelrecht de tegenovergestelde richting op is van de rest van Oeganda’s highlights in het Zuid-Westen. Van zichzelf is Kidepo Valley dus een off the beaten track, hidden gem-bestemming, en wordt door velen bestempeld als het mooiste safaripark van Oeganda.
Als je er eenmaal bent, kijk je je ogen uit en is het zo stil dat je je eigen hart hoort kloppen. Uitgestrekte vlaktes met scherpe rotsbergen, verdwaalde bomen en cactussen, en verder vooral helemaal niémand naast jezelf en de wilde beesten. Dit park is de enige plek in Oeganda waar je cheetah’s kunt zien, en alle andere dieren zijn er in overvloed. Je kunt zelfs makkelijk een oversteek maken naar Zuid-Sudan om natuurlijke heetwaterbronnen te bewonderen.
NAKAPELIMORU
Karamoja wordt bewoond door de Karamojong: een inheems volk dat vasthoudt aan traditionele leefwijzen, en familie lijkt van de Keniaanse en Tanzaniaanse Maasai. Middenin Karamoja bevindt zich Nakapelimoru. Nakapelimoru is het thuis van de Jié-clan, een Karamojong stam. Een uitgestrekt dorp dat bestaat uit rieten daken zover je kan kijken. Van takken zijn constructies gebouwd die dienen als doolhofmuren om looppaden van woonruimten te scheiden. De huizen zijn simpel: ronde gebouwtjes van klei met rieten daken. Geen winkels, geen restaurants, geen sanitair. De bewoners doen versieren zichzelf met kleurrijke hoeden, doeken en sierraden en hebben kunst van littekenweefsel op hun gezicht en huid.