Lake Bunyonyi En Lake Mutanda

Twee spiegelgladde meren in de jungle van het Zuid-Westen. De één met maar liefst 29 eilanden versnipperd over het wateroppervlak, de ander weerspiegelt de majestueuze vulkanen van Congo.

Diep weggestopt in het Zuid-Westen van Oeganda, omsingeld door de groene bergen en vulkanen van de Rwandese en Congolese grens, vinden we twee prachtige meren genesteld in de jungle: Lake Bunyonyi en Lake Mutanda.

Wat is Lake Bunyonyi?

Vrij vertaald betekent Bunyonyi ‘plek van vele kleine vogels’ … Dit zegt al genoeg om de vogelliefhebber om te krijgen! Op dit meer vind je 29 eilanden waar je kunt slapen in de mooiste accommodaties en kunt hiken naar de meest waanzinnige uitzichtpunten. Hoe kom je van het ene eiland naar de andere? In een uitgeholde boomstam natuurlijk! Met een peddel in je hand dobber je over het spiegelgladde water tussen de groene eilandjes door. Als je voor een echt avontuur wilt gaan, ontdek je het meer met een meerdaagse kanotocht. Slaap bij eilandbewoners tussen de kippetjes en Oegandese kids die leren zwemmen. Het kanoën kun je afwisselen met een stevige hike langs de Rwandeese-Oegandese grens. Het uitzicht over de glooiende heuvels, de terrassen en het Lake Bunyonyi is er eentje om niet te missen.

Waar verblijf je bij Lake Bunyonyi?

Bij Lake Bunyonyi kun je kiezen uit tal van accommodaties: allemaal mooi, allemaal bij het water. Verspreid langs de kust of op de eilandjes is er een grote diversiteit aan lodges, resorts en homestays, met een price range waarin voor iedereens budget wel iets te vinden is. Slaap op houten vlonders met uitzicht op het meer, of gezellige homestays.

Ook kun je ervoor kiezen in één van de resorts te overnachten. Ruime safaritenten waar je ’s nachts de geluiden van de jungle hoort en waar je ’s ochtends je koffietje op de veranda drinkt. Het water van deze meren is kraakhelder en schoon: zwemmen dus! De ideale plek om een paar dagen te blijven hangen en te ontspannen.

De Kano Trek

Eiland hoppen in een kano: wie wil dat nou niet? Spullen mee, en elke nacht slapen op een ander eiland. Met een peddel in je hand dobber je over het spiegelgladde water tussen de groene eilandjes door. Slaap bij Tom’s Homestay voor de full island experience. Bereid je voor op een vers gevangen diner, kampvuren, sterke verhalen en een persoonlijke rondleiding van de inmiddels beroemde Tom op zíjn eiland. Bij Tom krijg je een kijkje in het lokale leven van de eilandbewoners op Lake Bunyonyi. Ook kun je in één van de resorts te overnachten. Ruime safaritenten waar je ’s nachts de geluiden van de jungle hoort en waar je ’s ochtends je koffietje op de veranda drinkt. Het water van deze meren is kraakhelder en schoon: zwemmen dus!

Het kanoën kun je afwisselen met een stevige hike langs de Rwandeese-Oegandese grens. Het uitzicht over de glooiende heuvels, de terrassen en het Lake Bunyonyi is er eentje om niet te missen. Als je een passie hebt voor vogels, vergeet dan vooral je verrekijker niet! Bunyonyi betekent ten slotte ‘plek van vele kleine vogels’, en de vogeltjes in alle kleuren van de regenboog vliegen je dan ook zowat om de oren!

Lake Mutanda

Een ander waanzinnig, nabij gelegen meer is Lake Mutanda. Hier zijn iets minder te doen dan bij Lake Bunyonyi, maar het is minstens net zo mooi (en misschien zelfs wel mooier). Het meer ligt aan de voet van de Virunga mountains, een reeks van 8 vulkanen, bijna allen slapend. Ze markeren de grens tussen Oeganda en D.R.C. Deze bergen zijn bedekt met dichte jungle en vormen de thuisbasis voor de berggorilla’s van Oeganda en Congo!

Drie van de acht Virunga vulkanen staan in Mgahinga National Park. Je kunt hier -vrij intensive- hikes doen. Charlie heeft ooit in een ver verleden de Gahinga beklommen. De kleinste van de drie, maar verkijk je niet! Het is een volle dag klimmen, hijgen, puffen en zweten! Maar het uitzicht was het 100% waard. Bovendien is er een (kleine) kans dat je hier zomaar gratis (!) die peperdure gorilla’s tegen het lijf loopt.

Zuid-West Oeganda ontdekken

Oeganda! Een terechte Afrikaanse parel: het land met 41,5 miljoen inwoners staat bekend om haar schoonheid. Oneindige landschappen met bergen, heuvels, bossen, en heel. veel. groen. Na het dictatoriale regime van Idi Amin is het volledig tot bloei gekomen. De bruisende hoofdstad Kampala is schitterend en een goede toevoeging aan de Lake to Lake Tour!

Diep weggestopt in het Zuid-Westen van Oeganda, omsingeld door de groene bergen en vulkanen van de Rwandese en Congolese grens, vinden we twee prachtige meren genesteld in de jungle: Lake Bunyonyi en Lake Mutanda. De één met maar liefst 29 eilanden versnipperd over het wateroppervlak, de ander weerspiegelt de majestueuze vulkanen van Congo. Bij deze twee meren strijkt menig toerist neer te badderen, hiken, kayakken of om eindelijk hun boek uit te lezen. Maar met onze zelf-ontwikkelde Lake to Lake tour ervaren we de twee meren op een manier waarop geen enkele andere reiziger dat doet!

Crater Lakes

Fort Portal is een leuk klein Afrikaans stadje (met een lekkere Italiaan die steenovenpizza’s bakt, en zelfs een restaurant dat Nederlandse kroketten verkoopt! Voor het geval je de roots maar met moeite los kan laten). De groene heuvels rondom Fort Portal zijn bezaaid met de Crater Lakes. Rondom de tropische Crater Lakes vind je kleine boerderijtjes en rijen en rijen bananenbomen. Lake Nkuruba wordt door velen als ‘het mooist’ betiteld. En eerlijk is eerlijk – dat is ook wel zo. Het kleine meertje ligt verstopt in een dikke jungle waar de apen je om de oren vliegen.

De beste – en allerleukste – manier om de meren te bezoeken is achterop de motor. Met een grote groep of het met gezin: spring achterop bij ervaren rijders en cross door het Oegandese heuvellandschap! Er zijn maar weinig meren in (Oost-)Afrika waar je zorgeloos baantjes kunt trekken, maar de Crater Lakes zijn heerlijke, zeldzame zwempareltjes. Perfect om een dag achterop de brommer of in de wandelschoenen af te sluiten met een ijskoud drankje en een duik in het frisse water!

Rwenzori Mountains

Op de achtergrond van het groene heuvellandschap prijken de majestueuze Rwenzori Mountains. Deze indrukwekkende bergketen vormt de grens tussen Oeganda en DRC. De Rwenzori Mountains zijn niet erg bekend en de bergketen staat in de schaduw van grotere broers Mount Kenya en Kilimanjaro. Best wel onterecht! Mount Stanley, in het Rwenzori gebergte is de op drie na hoogste berg in Afrika en is daarmee maar 90 meter lager dan de hoogste piek van nummer 2, Mount Kenya. Daarnaast heeft het Rwenzori gebergte maar liefst zes van de tien hoogste bergen op het Afrikaanse continent, en het grootste oppervlak gletsjers! Ja, gletsjers, dat lees je goed.

Voor rauw, puur en off-the-beaten-track mountaineering is het Rwenzori gebergte dus een parel bij uitstek. Je komt er geen kip tegen, en bent alleen met de bloedmooie natuur. Wist je dat Rwenzori thuishaven is voor veel zeldzame alpiene vegetatie, en je tijdens het beklimmen eindeloos veel diverse landschappen doorkruist? Van dichtbegroeid regenwoud, tot bamboebossen, tot de reuze boomheides tot besneeuwde toppen.

Op de motor

Motoren zijn THE way to go in Afrika, en hoewel we in Kenia al wat trips op de motor hadden staan, bleef ‘The Pearl of Africa’ een beetje achter. Tot nu! Samen met de betrouwbare gids Katto (een bijzonder vrolijke man die naar eigen zeggen geblinddoekt en achterstevoren heel Zuid-Oeganda door kan hiken), tuf je met de Lake to Lake tour op je eigen motor van het ene meer naar de andere: een waanzinnige tocht! De route brengt je overal: van gloednieuw aangelegde bergpassen tot kleine paadjes langs de meren. Je komt langs regenwouden, bossen, een miljoen dorpjes, en een paar onvergetelijke viewpoints!

De tocht duurt twee dagen, en beide dagen rijd je door bossen heen. Zo rijd je over paden met bomen van 30 meter hoog langs de grens van Rwanda, of vlam je door gebieden die zo dichtbebost zijn dat je de zon niet meer voelt schijnen. Door het bos rijden heeft bijna iets mystieks.

De Route

Dag 1 vertrek je richting Bwindi Impenetrable Forest. De naam zegt het al: niet doorheen te komen. Dat gaan we ook niet doen, maar we gaan wel vanaf een nabijgelegen viewpoint van het uitzicht genieten! In dit woud zitten ongeveer 350 berggorilla’s, van de nog maar 800 ter wereld! Naast de bossen zie je overal waar je kijkt bergen. Een berg wordt pas een berg genoemd wanneer deze boven de 2000 meter komt, dan is het ook nog eens een kleine berg.. Ter vergelijking: de Mont Ventoux komt net boven de 1900 meter uit. Je kunt je voorstellen: toen ik vertelde dat de hoogste heuvel in NL 322 meter hoog is, kwamen ze niet meer bij.

Op deze route heb je de Muhavura Mountain continu in zicht. Op dag twee rijd je over een gloednieuwe bergpas met rechts de Ranger Mountains: vier grote bergen waarvan de laatste twee in Congo liggen. Met rechts bergen en links Lake Bunyonyi rijdt je ‘m omhoog, en over smooth asfalt zoef je door een regenwoud weer naar beneden. Ook hier vind je weer een niet te missen viewpoint: het uitzicht van deze plek heeft ervoor gezorgd dat Churchill Oeganda ‘the Pearl of Africa’ heeft gedoopt.

Naast regenwouden, bergen en bossen draait deze hele tocht natuurlijk om meren. Je start en eindigt bij Lake Bunyonyi, een crater lake met enorm veel kleine eilandjes. Het een van de diepste meren ter wereld met een diepte van meer dan 900 meter. Jullie eindigen jullie tocht aan dit meer bij Byoona Amagara. Je kunt de 29 eilanden van Lake Bunyonyi het beste ontdekken in de kano (oftewel: een uitgehouwen boomstam). Het kanoën kun je afwisselen met een stevige hike langs de Rwandees-Ugandese grens. Hier heb je uitzicht over de glooiende heuvels, de terrassen en natuurlijk Lake Bunyonyi!

Voordat het zover is overnachten jullie eerst aan Lake Mutanda. Je rijdt langs de rand van Lake Mulehe, het kleine zusje van Lake Mutanda en kunt hier tijdens de lunch pauze eventueel al een verfrissende duik nemen. Je gooit hier ’s avonds je tent uit en slaapt aan de rand van dit prachtige meer. Zwemmen, eten, schooltje bezoeken, of lekker helemaal niks: de keuze is aan jullie!

Het is een onbetaalbare ervaring: op je eigen motor door Oeganda crossen, zwemmen in meren, ’s avonds bij het kampvuur zitten, langs en door regenwouden rijden, en dit alles omringd door gigantische bergen. Een avontuurlijke en onvergetelijke ervaring!

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

Bekijk meer unieke ervaringen

Bwindi Impenetrable Forest, Gorillatrek En Chimptrek

Dit is een dikke, mistige jungle zoals je hem alleen kent uit het Jungle Book. De bergen begroeid met dik, donker woud vormen de thuisbasis voor bijna de helft van de zwaar bedreigde berggorilla’s.

Crater Lakes Motortour

Ooit waren de Crater Lakes woest en vulkanisch landschap. Nu kun je op de motor door de weelderige jungle over de heuvels zoeven. Ontdek de kraakheldere meren, rijen bananenplanten, kleine boerderijtjes en denderende watervallen!

Wildlife Vanaf Het Water

Oeganda’s safariparken staan dan misschien in de schaduw van grote broers in Kenia en Tanzania, maar de Pearl of Africa heeft een andere troefkaart achter de hand. De parken staan namelijk bekend om de spectaculaire bootsafari’s, die je het wildlife van een ander perspectief laten zien.

Karamoja En Kidepo Valley

Karamoja is droog, ruig, prachtig en wordt bewoond door het traditionele Karamojong-volk. De hobbelige wegen kronkelen als aders door de uitgestrekte vlakten, waaruit prominente rotsen naar de lucht reiken.

Jinja

Jinja is het kleine broertje van de hoofdstad Kampala en ligt op zo’n twee uur rijden van de metropool vandaan. Genesteld aan de oevers van de Nijl – zelfs waar de Nijl ontspringt uit het Victoriameer – dient Jinja als uitvalsbasis voor Kampalezen die een weekendje in de natuur willen vertoeven. Jinja staat bekend om de gestoorde wildwatersporten vanwege de woeste rapids op de Nijl. Maar ook is het een bruisend stadje, met veel clubs, bars en levendige straatjes en marktjes.

Entebbe & Lake Victoria

Welkom bij de tropische stranden van Oeganda! Met meer dan 80 eilanden, waarvan minder dan 50% bewoond is, biedt de eilandengroep in Lake Victoria de ultieme island hopping experience. Liever aan het vasteland blijven? Ook Entebbe is één van Oeganda’s exotische strandbestemmingen.

Bwindi Impenetrable Forest, Gorillatrek En Chimptrek

Dit is een dikke, mistige jungle zoals je hem alleen kent uit het Jungle Book. De bergen begroeid met dik, donker woud vormen de thuisbasis voor bijna de helft van de zwaar bedreigde berggorilla’s.

Crater Lakes Motortour

Ooit waren de Crater Lakes woest en vulkanisch landschap. Nu kun je op de motor door de weelderige jungle over de heuvels zoeven. Ontdek de kraakheldere meren, rijen bananenplanten, kleine boerderijtjes en denderende watervallen!

Wildlife Vanaf Het Water

Oeganda’s safariparken staan dan misschien in de schaduw van grote broers in Kenia en Tanzania, maar de Pearl of Africa heeft een andere troefkaart achter de hand. De parken staan namelijk bekend om de spectaculaire bootsafari’s, die je het wildlife van een ander perspectief laten zien.

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.