Levensgenieters opgelet; Lokale alcohol gebrouwen in Oeganda, het is er in overvloed… In Oeganda schijnt er voor elke kilometer 1 bar te zijn. De plek dus om eens flink in het glaasje te kijken, biertjes te drinken, je heupjes op DE Oegandese hits te laten bewegen of toch niet? Wat dacht je van een emmer met alcohol en bamboe rietjes? Zittend rond deze emmer alles te weten komen over de verrassende cultuur in Oeganda? Of het bezoeken van een lokale brouwerij… Cheers!

We gaan het vandaag even niet hebben over alle negatieve gevolgen van alcohol, de spotgoedkope prijzen die dagelijks voor veel problemen in gezinnen zorgen. Let’s keep it positive en we gaan op zoek naar het Off the beaten track avontuur dat alcohol ons kan geven.

Zoals hierboven al gezegd, in Oeganda is er veel aanbod aan alcohol. Overal zijn barretjes waar je van een flesje bier, tot een zakje wodka of een eierdopje zelfgebrouwen brew kan kopen. Er is geen begin en eindtijd. De hele dag door is er wel een gelegenheid of moment te verzinnen om te toasten met elkaar. Maar waar begin je, want uiteraard kun je in Oeganda ook lekker je flesje Heineken bestellen.

alcohol gebrouwen in Oeganda

Voor jullie hebben we de 2 meest gedronken lokale brews onderzocht en nieuwe avonturen gecreëerd. We beginnen met mijn persoonlijke favoriet:

Malwa, nummer 1 lokale alcohol in Oeganda:

Je zult geen bar genaamd Malwa tegenkomen in het centrum van Kampala of een open uitnodiging ergens op een billboard op straat zien. Malwa is altijd een redelijk besloten gebeurtenis. Vaak in een vriendengroep, dorpsoudsten onderling of een buurtkroeg. Dit wil niet zeggen dat je niet welkom bent. Als bezoeker ben je super welkom en de meeste mensen begroeten je vriendelijk en kunnen niet wachten om alles te horen over jouw leven en te delen over hun leven.

Hoe wordt deze lokale alcohol gemaakt?

Malwa kan gemaakt worden van verschillende producten. De meest voorkomende zijn rijst/maïs of graan. Dit product wordt fijngemalen en dan 1 week onder de grond met wat water en suiker opgeslagen. Na een week is er een soort papje ontstaan. Malwa wordt gedronken in groepsverband, vaak in een emmer of pot. De deelnemers betalen een bepaald bedrag, vaak niet meer dan 80 cent waar ze de hele dag van kunnen drinken. In de pot wordt het papje gemengd met kokend water en via de rietjes (vaak van bamboe of plastic) drinkt iedereen uit dezelfde pot.

Het is echt een hecht groepsritueel. Mannen gebruiken dit om allerlei dingen vanuit de dorpen en werk met elkaar te bespreken. Maar ook vrouwen zijn van harte welkom. In sommige groepen is er zelfs een spaarsysteem. Elke keer als je deelneemt wordt er een deel van je bijdragen apart gelegd en dan aan het einde van de maand heb je wat extra’s opgespaard.

Op iedere plek waar Malwa gedronken wordt vind je wat lokale restaurantjes, vaak met pork (varkensvlees), cassave of ander heavy food. Dit is ook wel nodig, want dit warme drankje stijgt snel naar je hoofd. Dus goed erbij eten is wel een aanrader. Persoonlijk vind ik dit een hele leuke ervaring omdat je onder het genot van Malwa zoveel leuke gesprekken over de cultuur kunt hebben. En ik denk dat deelnemen aan een van de meest gebruikte tradities (het drinken van malwa) hier DE sleutel voor is.

alcohol in Oeganda

Waragi

Waragi is de benaming voor alle Homemade gin in Oeganda. Er is ook een groot bedrijf wat de meest bekende; Uganda Waragi maakt in verschillende smaken. Puur vind ik het niet te drinken, maar met een bitter lemon erbij is het goed te doen. In de dorpjes maken Oegandese graag hun eigen Waragi, Ik vermoed dat je er eventueel ook je nagellak mee kunt verwijderen, want deze shit is sterk.

Hoe wordt waragi gemaakt?

Even in het kort over het proces. Als je van suikerplanten suiker maakt komt er een hele zoete/donkere lijm vrij. Dit wordt gemengd met water en voor ongeveer 3 dagen opgeslagen. Daarna wordt er wat gistmiddel toegevoegd en hierna wordt het gekookt. de damp/alcohol die vrijkomt wordt opgevangen en gefilterd en zo verschijnt er hele heldere alcohol. Dit heeft ongeveer 80% als sterkte.

alcohol gebrouwen in OegandaIn kleine gerecyclede flesjes 100ml wordt dit voor 700 shilling (17 cent) verkocht aan lokale barretjes. Dit kun je niet in de supermarkt kopen, maar is zeker de moeite waard. Het is ook een erg bijzonder proces om te zien hoe het gemaakt wordt, hoe deze enorm heldere alcohol van die vieze bruine lijm afkomt.

Ben jij niet vies van een drankje? Zou jij heel graag samen met Oegandese je eigen waragi willen maken? Of alles over de cultuur te weten willen komen door Mwala te drinken met dorpsoudsten? Dit is de tijd. Contact Charlie en boek jouw reis naar Oeganda. En lees deze blog om te zien wat de beste plek is om uit te kateren.

 

What you can read next:

  Plastic in Oeganda

  Plastic in Oeganda

  Blog Duurzaam Reizen Oeganda Tips & Tricks

  De Europese Unie doet stinkend hard haar best om het gebruik van plastic en de vervuiling door plastic terug te dringen. Wij van Charlie’s Travel zijn het hier helemaal mee eens en doen dan ook met liefde mee. Want deze prachtige aardbol moeten wij met elkaar beschermen zodat we hier nog heel lang van kunnen

  murchison national park

  Murchison Falls Nationaal Park Oeganda

  Blog Familie Lustrum Mannen Lustrum Vrouwen Met z’n twee Oeganda Vriendenreis

  Kilometers lang adembenemende landschappen, 4×4 waggie, safari’s waar je de meest vette dieren in real life kan zien… We are talking real African wildlife here’. Ook dit kun je in de Parel, Oeganda, uitstekend doen. Dit keer beschrijven wij voor jou het meest bekende, maar zeker de moeite waard, Murchison Falls Nationaal park.
  Van alle verschillende nationale parken

  berggorilla

  Rendez-vous met de berggorilla in Oeganda

  Blog Oeganda

  Ken jij Oeganda van de oranje wegen, prachtige bergen, eindeloze lakes, adembenemende cultuur, het land waar de Nijl ontspringt en haar hartelijke bewoners? You are so right… maar iets ontbreekt er nog in dit rijtje: De berggorilla
  Berggorilla’s zijn HUGE. Hier in Oeganda kun je ze for real in het wild spotten. Het is een ongeëvenaard en