✔️ Super flexibele voorwaarden – ✔️ Verantwoord toerisme – ✔️ 100% verzekerd op reis

MGAHINGA NATIONAL PARK

Onontdekt, rauw en groen. Mgahinga National Park ligt op de grens met Rwanda en Congo, en aan de voet van machtige vulkanen. Hier wonen onder andere de zeldzame, mysterieuze berggorilla’s.

WAAR LIGT MGAHINGA NATIONAL PARK?

Ver weggestopt, helemaal in het Zuidelijkste puntje van Oeganda, ligt het mystieke Mgahinga National Park. Dichte wouden, glooiend heuvels met theevelden en kronkelende riviertjes aan de voet van drie machtige, slapende vulkanen. Mgahinga is met 33.7km2 het kleinste Nationale Park in Oeganda, en vormt vanaf de Rwandese grens het Volcanoes National park van Rwanda. Op de grens tussen de twee landen torenen drie vulkanen boven de wolken uit: Muhavura Volcano, Gahinga Volcano, en – precies op de grens van Rwanda, Oeganda én Congo – de Sabyinyo Volcano. Aan de Westkant grenst het park dan ook aan het fameuze Virunga National Park in Congo.

Mgahinga National Park bestaat vooral uit de groene bebossingen die de hellingen van de de voet van de vulkaan begroeien. Deze wouden vormen ook het thuis voor bijna de helft van de zeldzame, imposante berggorilla’s.

WAT KUN JE DOEN IN MGAHINGA NATIONAL PARK?

Mgahinga National Park wordt door veel reizigers overgeslagen omdat het in de schaduw valt van grotere broer Bwindi Impenetrable Forest. Voor de gorilla trek is deze beroemde jungle dan ook een betere keus: in Mgahinga National Park besluiten de gorilla’s regelmatig een wandelingetje naar buurland Rwanda te maken om daar voor onbepaalde tijd op blaadjes te zitten kauwen. Daardoor is er geen 100% garantie dat je de berggorilla’s kunt bezoeken na het betalen van zo’n peperdure permit!

In Mgahinga National Park is er echter nog veel meer te doen, te zien en te ervaren dan alleen de berggorilla’s! En omdat menig toerist de poging niet waagt, heeft deze plek dus ook een lekker off-the-beaten-track-karakter. Mgahinga National Park is een ideale locatie om in alle rust te hiken zonder iemand tegen te komen. Alle drie vulkanen kun je beklimmen, elk met spectaculair uitzicht. Ook kun je kennismaken met het Pygmeeën-volk Batwa, die je alles leren over hun gebruiken en overleven in het oerwoud. Of ga je liever vogelspotten, of de golden monkey opsporen?

DE VIRUNGAVULKANEN BEKLIMMEN

Mount Muhavura ligt op de grens tussen Rwanda en Oeganda, en voor deze klim is het aan te raden van tevoren goed te trainen door flink wat trappen te beklimmen en je hartslag een tikkeltje naar beneden te krijgen: je stijgt hier namelijk in vijf uurtjes van 1700m naar 4100m. Als je hijgend en puffend boven staat en het zweet van je bovenlip hebt geveegd, heb je een bevredigend uitzicht op de andere, machtige Virungavulkanen, Lake Edward, Rift Valley en met een heldere hemel de Rwenzori gebergte. Wanneer je het hele rondje wil zwoegen, ben je zo’n acht uur bezig. In dit geval wordt aangeraden om camping gear mee te zeulen – voor de échte die-hards! – en een tentje op te gooien bij de ranger post aan de voet van de vulkaan om extra vroeg uit de veren te kunnen.

Liever iets meer sjokken op je dooie gemakje? Dan kun je ook Mount Gahinga beklimmen, waarnaar het park vernoemd is. De berg is dik begroeid met bamboebossen, waar je ook gelijk op zoek kan gaan naar de Golden Monkey. Met een beetje geluk loop je tijdens je hike zomaar een berggorilla tegen het lijf – die houden namelijk ook wel van bamboebossen! De top van Mount Gahinga, die op 3474 meter hoogte ligt, bestaat uit een zompig en groen moeras in een oude krater. De gehele rondtrip zal je zo’n 6 uur kosten.

Als je drie landen in Afrika tegelijk van je bucketlist af wil tikken zonder visa’s te hoeven regelen en eindeloos in de rij te moeten hangen voor de immigratie, is het aan te raden Mount Sabinyo te beklimmen. Deze slapende vulkaan heeft drie toppen, die je in één hike allemaal in zo’n 8 uur kunt beklimmen. Als je op de piek van 3645 meter hoogte staat, bevind je je in Oeganda, Rwanda én Congo tegelijkertijd!

BATWA TRAIL

Als je liever niet te veel omhoog wil klimmen, maar wel graag door de groene vegetatie wil hiken en tegelijkertijd wat interessants wil leren, kun je de Batwa Trail doen. De Batwa is een pygmeeën-volk dat altijd in de jungle leefde, tot ze eruit werden gegooid: Mgahinga werd immers bekroond tot Nationaal Park, en dat betekent: verboden te wonen voor mensen. De Batwa moesten buiten de randen van het Park gaan wonen, en kunnen tot de dag van vandaag maar moeilijk aanpassen aan de nieuwe leefstijl die deze verhuizing met zich meebrengt. Er heerst dan ook veel armoede, werkloosheid en alcoholisme in de kampen waar de Batwa vandaag de dag wonen. Één van de weinige momenten dat ze hun geliefde oerwoud weer kunnen betreden, is tijdens het begeleiden van reizigers tijdens een Batwa trail. In traditionele kleding nemen de piepkleine Batwa je mee op een trail dwars door de jungle, waar ze je kennis laten maken met al hun gewoontes en gebruiken uit the good old days. Ze laten zien hoe ze hutten, vuur of vallen maakten, hoe ze jaagden en welke planten ze tegen welke griezelige kwaaltjes gebruikten. Met een beetje geluk sporen ze de grondbijen op en graven ze kersverse honing op om je vingers bij af te likken – letterlijk! Het geld wat je betaalt stroomt overigens direct terug in de Batwa community.

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

Bekijk meer unieke ervaringen

DE GARDEN ROUTE VOOR VRIENDEN: ZO ZIET DIE ERUIT!

COMBINATIEREIS KENIA & OEGANDA

“Tijdens een reis door Kenia en Oeganda worden de wensen van elk type reiziger in vervulling gebracht. Van uitgestrekte savannes tot groene wouden en van hoge bergketens tot diepe meren, het landschap van deze twee landen is verrassend divers. Spot de BIG 5, maak kennis met verschillende, authentieke culturen en ontdek de parelwitte stranden van Oost-Afrika”. – Charlie

DE EASTERN LOOP VOOR VRIENDEN: ZO ZIET DIE ERUIT!

Leuk dat je interesse hebt in een reis naar Zuid-Afrika samen met je vrienden! Iedereen kan z’n hart ophalen in dit prachtige land. Legendarische zonsondergangen, hikes door ongerepte natuur, wilde kustlijnen, veel wildlife en genoeg kroegen om alle Zuid-Afrikaanse wijntjes en biertjes te proberen. Inderdaad, het avontuur druipt ervan af in Zuid-Afrika en in het bijzonder in het oosten.

DE EASTERN LOOP VOOR LOVEBIRDS: ZO ZIET DIE ERUIT!

Leuk dat je interesse hebt in een reis naar Zuid-Afrika met z’n tweetjes. Iedereen kan z’n hart ophalen in dit prachtige land. Legendarische zonsondergangen, hiken in ongerepte natuur, safari in de wildparken, ruige kustlijnen en slapen onder verbluffende sterrenhemels in de bushbush. Inderdaad, de romantiek druipt ervan af in Zuid-Afrika.

DE EASTERN LOOP VOOR FAMILIE’S: ZO ZIET DIE ERUIT!

Leuk dat je interesse hebt in een reis naar Zuid-Afrika samen met de familie! Iedereen kan z’n hart ophalen in dit prachtige land. Legendarische zonsondergangen, hiken in ongerepte natuur, kampvuur verhalen vertellen, overnachten in wildparken, ruige kustlijnen en op zoek naar de Big Five! Inderdaad, het avontuur druipt ervan af in Zuid-Afrika. Een perfecte vakantiebestemming en dé plek voor een onvergetelijk trip met je zus, broer, zoon, moeder, opa, beste vriend of vriendin.

EEN FAMILIEREIS IN TANZANIA: ZO ZIET DIE ERUIT!

Ha reiziger! Leuk dat je geïnteresseerd bent in een familiereis naar Tanzania! Na het lezen van deze voorbeeldreis weet je dat Tanzania veel meer is dan safari, lodges en beach resorts. Beesten spotten vanuit een safari-jeep, uren staren naar de hoogste berg van Afrika (de Kilimanjaro). Of slingeren aan lianen en plonsen in een hotspring en een potje voetballen met de kids uit de buurt op een parelwit strand. Onze reis-experts stellen speciaal voor jullie de ultieme trip samen. Wil je weten hoe zo’n familiereis ervan binnenstebuiten uitziet? Scroll door deze itinerary voor een vogelvlucht langs alle hoogtepunten. Let’s go!

DE GARDEN ROUTE VOOR VRIENDEN: ZO ZIET DIE ERUIT!

COMBINATIEREIS KENIA & OEGANDA

“Tijdens een reis door Kenia en Oeganda worden de wensen van elk type reiziger in vervulling gebracht. Van uitgestrekte savannes tot groene wouden en van hoge bergketens tot diepe meren, het landschap van deze twee landen is verrassend divers. Spot de BIG 5, maak kennis met verschillende, authentieke culturen en ontdek de parelwitte stranden van Oost-Afrika”. – Charlie

DE EASTERN LOOP VOOR VRIENDEN: ZO ZIET DIE ERUIT!

Leuk dat je interesse hebt in een reis naar Zuid-Afrika samen met je vrienden! Iedereen kan z’n hart ophalen in dit prachtige land. Legendarische zonsondergangen, hikes door ongerepte natuur, wilde kustlijnen, veel wildlife en genoeg kroegen om alle Zuid-Afrikaanse wijntjes en biertjes te proberen. Inderdaad, het avontuur druipt ervan af in Zuid-Afrika en in het bijzonder in het oosten.

DAAROM MET CHARLIE’S TRAVELS NAAR AFRIKA

WE ZIJN “ON THE GROUND” IN AFRIKA
Ons team woont en werkt verspreid over heel Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!
WIJ ONTWIKKELEN EIGEN ROUTES

Overal waar Charlie met zijn team komt, ontwikkelt hij samen met bewoners en ondernemers nieuwe routes en experiences.

ELKE REIS IS EEN CO-CREATIE
Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Alles is mogelijk, niets is te gek! Give us a try.
WIJ WERKEN VERANTWOORD & DUURZAAM

Charlie’s Travels werkt met lokale partners en draagt bij aan CO2-projecten om milieuvervuiling te compenseren.

Chat openen
Kan ik je helpen?
Geinteresseerd in MGAHINGA NATIONAL PARK neem dan nu contact met ons op!