Duurzaam Reizen: Hoe Zit Het Met Plasticgebruik In Oeganda?

De Europese Unie doet stinkend hard haar best om het gebruik van plastic en de vervuiling door plastic terug te dringen. Wij van Charlie’s Travel zijn het hier helemaal mee eens en doen dan ook met liefde mee. Want deze prachtige aardbol moeten wij met elkaar beschermen zodat we hier nog heel lang van kunnen genieten. Nu is de grote vraag van vandaag… Wat doet Oeganda om het gebruik van plastic te verminderen?

Duurzaam reizen: weg met die plastic tasjes!

Terwijl ik met mijn herbruikbare tas door de stad loop om boodschappen te doen, besluit ik om mijn eigen tas te gebruiken bij het afrekenen. “Oh nee, dank je,” zeg ik tegen de verkoopster. Ze kijkt me verbaasd aan en zegt: “Maar het is gratis hoor.” Ik probeer haar uit te leggen dat het gebruik van plastic tasjes slecht is voor het milieu, maar al na enkele woorden merk ik dat ze me niet meer lijkt te volgen.

Terwijl de EU een mooie lijst heeft gemaakt met 10 single use plastic elementen die verbannen moeten worden in 2019, verbant de president van Uganda begin 2018 om te beginnen maar eens de plastic tasjes Een leuk begin, maar helaas duurt het even voordat je dit echt terugziet in het dagelijks leven in Oeganda.

Plastic in Kampala: hoe schoon is de hoofdstad van Oeganda?

Goed op weg, dat kunnen we ervan zeggen. Als je door de straten van Kampala rijdt is het over het algemeen schoon. Hier rijden er regelmatig vuilniswagens rond, zijn er mensen ingehuurd om de straten schoon te houden en krijg je in de meeste winkels en restaurantjes je spullen in stoffen tasjes of papieren zakken. Iets verder in de buitenwijken wordt het afval gestort op bepaalde plekken waar mensen het uitzoeken. Wat niet hergebruikt kan worden verbrand in de buitenlucht. Alles bij elkaar, niks gescheiden….

Benieuwd naar Oeganda?

Vuilnis in Oeganda: de fik d'r in!

In Oeganda zijn er geen vuilniswagens of afvalverbrandingsinstallaties. In plaats daarvan heeft elk huishouden zijn eigen vuilnishoop, die aan het einde van de middag wordt verbrand. Dit verklaart het ongewone geurtje waar veel toeristen over praten, de brandlucht die vaak te ruiken is. De duizenden kleine vuren verspreid over Oeganda vormen een bron van deze geur.

Als je door Oeganda reist, is het onvermijdelijk om de overvloed aan plastic en afval op te merken. Het is zo’n normaal verschijnsel hier dat het lijkt alsof niemand er echt om geeft. Dit maakt het erg moeilijk om een verschil te maken of zelfs maar een begin te maken met het aanpakken van deze bijna eindeloze bergen afval en plastic.

Duurzaam knutselen: creatief met plastic

Wat wel weer erg leuk is om te zien is hoe kinderen vaak erg creatief zijn met plastic. Ze maken vliegers, voetballen, en zelfs speelgoedautootjes van gerecycled plastic. Daarnaast zijn er mensen die plastic flessen gebruiken als bouwmateriaal voor hun huizen. Ze vullen de flessen met zand en creëren zo stevige muren. Deze innovatieve benaderingen laten zien hoe plastic een tweede leven krijgt en bijdraagt aan duurzaamheid.

Mocht jij ook wel warm lopen voor duurzaam knutselen, neem dan een kijkje op de pagina van het Ocean Sole-project. Dit project heeft als doel om plastic afval om te zetten in kleurrijke kunstwerken, zoals sculpturen van wilde dieren, gemaakt van gerecyclede teenslippers. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe creativiteit en milieubewustzijn kunnen samenkomen om een positieve impact te hebben.

Korting: een motivatie om plastic te verminderen

Het is bemoedigend om te zien dat in door westerlingen beheerde restaurants in Oeganda steeds meer inspanningen worden geleverd om plasticgebruik te verminderen. Plastic rietjes worden vervangen door herbruikbare metalen varianten en op sommige plaatsen krijg je zelfs korting als je je eigen herbruikbare koffiebeker meeneemt. Ook kun je tegen een kleine vergoeding je eigen waterfles vullen. Deze positieve ontwikkelingen worden gekenmerkt door het motto “Mpola, Mpola”, wat in het Luganda “langzaam, langzaam” betekent.

We moedigen iedereen aan, vooral degenen die op avontuur gaan naar Oeganda of andere landen in Afrika, om het goede voorbeeld te geven. Neem je eigen katoenen tasjes en waterfles mee. Laat geen afval op straat achter, ook al lijkt het verleidelijk gezien de overvloed ervan. Drink zoveel mogelijk uit glazen en deel je kennis over plasticgebruik met anderen. Samen kunnen we bijdragen aan een duurzamere toekomst en het bewustzijn vergroten!

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania

Visa & Entry Requirements ​