SPOT DE BIG FIVE VAN DE PRIMATEN

Wie Oeganda zegt, zegt berggorilla’s. Wereldwijd zijn er nog maar zo’n 1000 van deze apen te vinden, bijna de helft daarvan in de Parel van Afrika. Maar dit zijn zeker niet de enige primaten waar je naar op zoek kan gaan: je kunt hier rond de 20 verschillende soorten spotten. Wij hebben onze eigen Big Five samen gesteld. Denk jij dat je ze allemaal kunt vinden?

1. DE BERGGORILLA

De berggorilla mag niet in deze lijst ontbreken. Jaarlijks komen duizenden toeristen naar Oeganda voor de unieke kans om oog in oog te staan met deze reuzen. En dat is niet zonder reden, het is echt een hele bijzondere ervaring om de zeldzame berggorilla in het wild te zien. De ‘mountain gorillas’ die jullie gaan bezoeken, worden ook wel silverbacks genoemd. Deze gorilla’s zitten grotendeels in de donkere bossen rondom Congo en de aangrenzende landen Rwanda en Oeganda.

Eens was dit een groot, weelderig oerwoud dat heel Oost- en centraal Afrika bedekte. Nu is het opgedeeld in verschillende parken rondom de Virunga-vulkanen. Dit is niet zomaar een trek! Bereid je goed voor. Om de gorilla’s te zien moet je vaak echt ‘off the beaten track’: dwars door de dichte jungle, je een weg banend met een machete. Maar maak je geen zorgen, ook pap en mam komen die berg op! Misschien met een extra handje van de gids, maar tot nu toe heeft iedereen de gorilla’s gezien.

Waar & hoe te spotten:

De Silverback berggorilla vind je in Bwindi National Park en als je geluk hebt spot je onze harige achterneef ook tijdens een tripje in Mgahinga National Park. Er worden beperkt permits uitgegeven, die een flinke duit kosten (maar elke cent waard!)

2. DE CHIMPANSEE

Waar de gorilla’s meer op de grond leven, houdt de volgende primaat in dit rijtje juist van slingeren door de bomen! De chimps staan vaak in de schaduw van hun grote achterneef. Maar vergis je niet, deze mensaap is een mooie toevoeging (dan al niet alternatief) aan het spotten van gorilla’s! Een chimp-trekking is een stuk goedkoper in vergelijking met de gorilla’s en kan op meerdere plekken in Oeganda. Als je wil kan je zelfs een hele dag bij deze dieren blijven. Word een echte kenner!

Waar & hoe te spotten?

In het westen van Oeganda groeien er meerdere regenwouden waar de chimps in rondslingeren. Zo kun je een bezoekje brengen aan Kibale Forest, aan de noordkant van Queen Elizabeth National Park: de chimp-jungle met de meeste oppervlakte, de grootste chimpansee-families en daarmee ook de meeste kans om onze chimp-vrienden te ontmoeten! Een goedkopere optie is het kleinere broertje Kalinzu Forest aan de oostelijke rand van Queen Elizabeth: hier vind je misschien minder chimpansees, maar ook minder toeristen.

3. BLACK & WHITE KOLOBUS

Chimps & gorilla’s zijn niet de enige beesten die in de Oost-Afrikaanse bossen leven. Deze aap is misschien wel één van de leukste die er is: de black & white kolobus monkey. Met een zwierig wit bontjasje slingert deze snelle jongen van tak naar tak. Echt een prachtig gezicht (al ligt hij op deze foto een beetje voor pampus).

Bereid je voor op een lichte kramp in je nek, want de black & white kolobus brengt van alle Afrikaanse apen het minste tijd door op de grond. Ze bewegen zich door de jungle door van tak naar tak te slingeren en deze als trampolines te gebruiken. Zo springen ze naar andere takken van wel ruim 15 meter hoger! Hun mantel en staart schijnen te dienen als een soort parachute terwijl ze deze Olympische sprongen maken.

Waar & hoe te spotten?

Deze vriendelijke, zwart-witte aap zit in bijna elk woud in Oeganda: een makkie om te spotten dus! Je kunt ze dus goed combineren met de Chimpansees in Kalinzu of Kibale forest, en ze zullen ongetwijfeld boven je langs slingeren wanneer je je puffend en hijgend een weg baant door het dichtbegroeide Bwindi. Zoek je het liever wat dichter bij de hoofdstad Kampala? Op nog geen uurtje rijden hier vandaan vind je Mabira Forest. Hier kun je de Kolobus niet alleen spotten tijdens een wandeling op de grond, je kunt ook ziplinen door de woudreuzen heen. Zo ben je wat meer op hetzelfde level als de zwart-witte aap: samen slinger je door de bomen, en wie weet kun je ‘m nog een high-five geven ook!

4. DE BAVIAAN

Bijna onvermijdelijk zijn de ‘Baboons’ die je op veel plaatsen in Oeganda langs (of op!) de weg ziet zitten. Het lijkt wel of deze beesten nergens bang voor zijn. Grote kans dus dat jij deze ook tegenkomt op je reis. De bavianen passen zich heel erg makkelijk aan verschillende situaties aan en zijn erg opportunistisch. Dat is ook de reden dat ze vaak langs de weg zitten, wie weet wat er nog allemaal voor eetbaars tussen het afval wat uit de autos wordt gegooid zit!

Pas wel op voor deze beesten: ze zijn groot en hebben een goed-gevuld gebit met angstaanjagende tanden. Als je met je auto stilstaat om naar de bavianen te koekeloeren heb je dikke kans dat ze met hun rode billen bovenop je auto gaan zitten. Op zich geen probleem, totdat ze de zijspiegel er vanaf trekken. Mocht je het toch wagen om op de rem te trappen in aanwezigheid van een bavianenfamilie, hou dan vooral de autoraampjes lekker dicht!

Waar & hoe te spotten?

Bavianen zitten vaak in grote aantallen te relaxen langs de kant van de weg, met name in het westen en zuiden van Oeganda. Rijd je over de weg die kronkelt door een deel van Murchison Falls National Park? Dan kun je gegarandeerd naar een aantal Baviaan-families zwaaien!

5. DE BUSH BABY

Last maar zeker not least in onze primate top five: de Bush Baby. Ben jij de geluksvogel die dit bijzondere aapje spot? Het is een van de kleinste primaten, iets groter dan je hand! Dankzij hun grote oren en ronde ogen zien ze er niet alleen heel erg schattig uit, maar kunnen ze ook uitstekend ‘s nachts zien en horen. Handig als je insecten op het menu hebt staan! Naast hun schattige uiterlijk met grote ogen hebben ze hun naam te danken aan hun vocale uitspattingen, ze kraaien namelijk net als baby’s. Toch best griezelig als je dat hoort in het holst van de nacht in een donker bos.
Bush babies zijn door heel Oeganda te vinden, maar omdat ze zo klein zijn en vooral ‘s nachts actief zijn is het lastig ze ook daadwerkelijk te vinden. Een mooie uitdaging als je het ons vraagt!

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

Bekijk meer unieke ervaringen

BWINDI IMPENETRABLE FOREST, GORILLATREK EN CHIMPTREK

Dit is een dikke, mistige jungle zoals je hem alleen kent uit het Jungle Book. De bergen begroeid met dik, donker woud vormen de thuisbasis voor bijna de helft van de zwaar bedreigde berggorilla’s.

ONTDEK DE KARAMOJONG CULTUUR IN MOROTO

Misschien wel de meest off the beaten track ervaringen die wij aanbieden. Een ruig, droog, uitgestrekt gebied met een fascinerende cultuur. Slaap in de Kraal en ontdek middels sterke verhalen rondom het kampvuur hoe bijzonder mooi een andere cultuur kan zijn.

CRATER LAKES MOTORTOUR

Ooit waren de Crater Lakes woest en vulkanisch landschap. Nu kun je op de motor door de weelderige jungle over de heuvels zoeven. Ontdek de kraakheldere meren, rijen bananenplanten, kleine boerderijtjes en denderende watervallen!

SIPI FALLS

De Sipi falls zijn een serie van drie indrukwekkende watervallen gevoed door smeltwater van de Keniaans-Oegandese berg Mt. Elgon. Deze tropische setting is niet zeldzaam in Oeganda, maar desalniettemin indrukwekkend met de gigantische roodbruine kliffen waar een enorme hoeveelheid water vanaf dendert!

WEST OEGANDA

Vanuit het knusse stadje Fort Portal kun je niet alleen een bezoekje brengen aan deze kraakheldere Crater Lakes. Deze stad ligt namelijk ook aan de voet van het ruige Rwenzori gebergte, met besneeuwde bergtoppen.

WILDLIFE VANAF HET WATER

Oeganda’s safariparken staan dan misschien in de schaduw van grote broers in Kenia en Tanzania, maar de Pearl of Africa heeft een andere troefkaart achter de hand. De parken staan namelijk bekend om de spectaculaire bootsafari’s, die je het wildlife van een ander perspectief laten zien.

BWINDI IMPENETRABLE FOREST, GORILLATREK EN CHIMPTREK

Dit is een dikke, mistige jungle zoals je hem alleen kent uit het Jungle Book. De bergen begroeid met dik, donker woud vormen de thuisbasis voor bijna de helft van de zwaar bedreigde berggorilla’s.

ONTDEK DE KARAMOJONG CULTUUR IN MOROTO

Misschien wel de meest off the beaten track ervaringen die wij aanbieden. Een ruig, droog, uitgestrekt gebied met een fascinerende cultuur. Slaap in de Kraal en ontdek middels sterke verhalen rondom het kampvuur hoe bijzonder mooi een andere cultuur kan zijn.

CRATER LAKES MOTORTOUR

Ooit waren de Crater Lakes woest en vulkanisch landschap. Nu kun je op de motor door de weelderige jungle over de heuvels zoeven. Ontdek de kraakheldere meren, rijen bananenplanten, kleine boerderijtjes en denderende watervallen!

DAAROM MET CHARLIE’S TRAVELS NAAR AFRIKA

WE ZIJN “ON THE GROUND” IN AFRIKA

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

WIJ ONTWIKKELEN EIGEN ROUTES & EXPERIENCES

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

ONZE REIZEN ZIJN PERSOONLIJK EN OP MAAT

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

WE NEMEN ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.