✔️ Super flexibele voorwaarden – ✔️ Verantwoord toerisme – ✔️ 100% verzekerd op reis

SPOT DE BIG FIVE VAN DE PRIMATEN

Wie Oeganda zegt, zegt berggorilla’s. Wereldwijd zijn er nog maar zo’n 1000 van deze apen te vinden, bijna de helft daarvan in de Parel van Afrika. Maar dit zijn zeker niet de enige primaten waar je naar op zoek kan gaan: je kunt hier rond de 20 verschillende soorten spotten. Wij hebben onze eigen Big Five samen gesteld. Denk jij dat je ze allemaal kunt vinden?

1. DE BERGGORILLA

De berggorilla mag niet in deze lijst ontbreken. Jaarlijks komen duizenden toeristen naar Oeganda voor de unieke kans om oog in oog te staan met deze reuzen. En dat is niet zonder reden, het is echt een hele bijzondere ervaring om de zeldzame berggorilla in het wild te zien. De ‘mountain gorillas’ die jullie gaan bezoeken, worden ook wel silverbacks genoemd. Deze gorilla’s zitten grotendeels in de donkere bossen rondom Congo en de aangrenzende landen Rwanda en Oeganda.

Eens was dit een groot, weelderig oerwoud dat heel Oost- en centraal Afrika bedekte. Nu is het opgedeeld in verschillende parken rondom de Virunga-vulkanen. Dit is niet zomaar een trek! Bereid je goed voor. Om de gorilla’s te zien moet je vaak echt ‘off the beaten track’: dwars door de dichte jungle, je een weg banend met een machete. Maar maak je geen zorgen, ook pap en mam komen die berg op! Misschien met een extra handje van de gids, maar tot nu toe heeft iedereen de gorilla’s gezien.

Waar & hoe te spotten:

De Silverback berggorilla vind je in Bwindi National Park en als je geluk hebt spot je onze harige achterneef ook tijdens een tripje in Mgahinga National Park. Er worden beperkt permits uitgegeven, die een flinke duit kosten (maar elke cent waard!)

2. DE CHIMPANSEE

Waar de gorilla’s meer op de grond leven, houdt de volgende primaat in dit rijtje juist van slingeren door de bomen! De chimps staan vaak in de schaduw van hun grote achterneef. Maar vergis je niet, deze mensaap is een mooie toevoeging (dan al niet alternatief) aan het spotten van gorilla’s! Een chimp-trekking is een stuk goedkoper in vergelijking met de gorilla’s en kan op meerdere plekken in Oeganda. Als je wil kan je zelfs een hele dag bij deze dieren blijven. Word een echte kenner!

Waar & hoe te spotten?

In het westen van Oeganda groeien er meerdere regenwouden waar de chimps in rondslingeren. Zo kun je een bezoekje brengen aan Kibale Forest, aan de noordkant van Queen Elizabeth National Park: de chimp-jungle met de meeste oppervlakte, de grootste chimpansee-families en daarmee ook de meeste kans om onze chimp-vrienden te ontmoeten! Een goedkopere optie is het kleinere broertje Kalinzu Forest aan de oostelijke rand van Queen Elizabeth: hier vind je misschien minder chimpansees, maar ook minder toeristen.

3. BLACK & WHITE KOLOBUS

Chimps & gorilla’s zijn niet de enige beesten die in de Oost-Afrikaanse bossen leven. Deze aap is misschien wel één van de leukste die er is: de black & white kolobus monkey. Met een zwierig wit bontjasje slingert deze snelle jongen van tak naar tak. Echt een prachtig gezicht (al ligt hij op deze foto een beetje voor pampus).

Bereid je voor op een lichte kramp in je nek, want de black & white kolobus brengt van alle Afrikaanse apen het minste tijd door op de grond. Ze bewegen zich door de jungle door van tak naar tak te slingeren en deze als trampolines te gebruiken. Zo springen ze naar andere takken van wel ruim 15 meter hoger! Hun mantel en staart schijnen te dienen als een soort parachute terwijl ze deze Olympische sprongen maken.

Waar & hoe te spotten?

Deze vriendelijke, zwart-witte aap zit in bijna elk woud in Oeganda: een makkie om te spotten dus! Je kunt ze dus goed combineren met de Chimpansees in Kalinzu of Kibale forest, en ze zullen ongetwijfeld boven je langs slingeren wanneer je je puffend en hijgend een weg baant door het dichtbegroeide Bwindi. Zoek je het liever wat dichter bij de hoofdstad Kampala? Op nog geen uurtje rijden hier vandaan vind je Mabira Forest. Hier kun je de Kolobus niet alleen spotten tijdens een wandeling op de grond, je kunt ook ziplinen door de woudreuzen heen. Zo ben je wat meer op hetzelfde level als de zwart-witte aap: samen slinger je door de bomen, en wie weet kun je ‘m nog een high-five geven ook!

4. DE BAVIAAN

Bijna onvermijdelijk zijn de ‘Baboons’ die je op veel plaatsen in Oeganda langs (of op!) de weg ziet zitten. Het lijkt wel of deze beesten nergens bang voor zijn. Grote kans dus dat jij deze ook tegenkomt op je reis. De bavianen passen zich heel erg makkelijk aan verschillende situaties aan en zijn erg opportunistisch. Dat is ook de reden dat ze vaak langs de weg zitten, wie weet wat er nog allemaal voor eetbaars tussen het afval wat uit de autos wordt gegooid zit!

Pas wel op voor deze beesten: ze zijn groot en hebben een goed-gevuld gebit met angstaanjagende tanden. Als je met je auto stilstaat om naar de bavianen te koekeloeren heb je dikke kans dat ze met hun rode billen bovenop je auto gaan zitten. Op zich geen probleem, totdat ze de zijspiegel er vanaf trekken. Mocht je het toch wagen om op de rem te trappen in aanwezigheid van een bavianenfamilie, hou dan vooral de autoraampjes lekker dicht!

Waar & hoe te spotten?

Bavianen zitten vaak in grote aantallen te relaxen langs de kant van de weg, met name in het westen en zuiden van Oeganda. Rijd je over de weg die kronkelt door een deel van Murchison Falls National Park? Dan kun je gegarandeerd naar een aantal Baviaan-families zwaaien!

5. DE BUSH BABY

Last maar zeker not least in onze primate top five: de Bush Baby. Ben jij de geluksvogel die dit bijzondere aapje spot? Het is een van de kleinste primaten, iets groter dan je hand! Dankzij hun grote oren en ronde ogen zien ze er niet alleen heel erg schattig uit, maar kunnen ze ook uitstekend ‘s nachts zien en horen. Handig als je insecten op het menu hebt staan! Naast hun schattige uiterlijk met grote ogen hebben ze hun naam te danken aan hun vocale uitspattingen, ze kraaien namelijk net als baby’s. Toch best griezelig als je dat hoort in het holst van de nacht in een donker bos.
Bush babies zijn door heel Oeganda te vinden, maar omdat ze zo klein zijn en vooral ‘s nachts actief zijn is het lastig ze ook daadwerkelijk te vinden. Een mooie uitdaging als je het ons vraagt!

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

Bekijk meer unieke ervaringen

DE GARDEN ROUTE VOOR VRIENDEN: ZO ZIET DIE ERUIT!

COMBINATIEREIS KENIA & OEGANDA

“Tijdens een reis door Kenia en Oeganda worden de wensen van elk type reiziger in vervulling gebracht. Van uitgestrekte savannes tot groene wouden en van hoge bergketens tot diepe meren, het landschap van deze twee landen is verrassend divers. Spot de BIG 5, maak kennis met verschillende, authentieke culturen en ontdek de parelwitte stranden van Oost-Afrika”. – Charlie

DE EASTERN LOOP VOOR VRIENDEN: ZO ZIET DIE ERUIT!

Leuk dat je interesse hebt in een reis naar Zuid-Afrika samen met je vrienden! Iedereen kan z’n hart ophalen in dit prachtige land. Legendarische zonsondergangen, hikes door ongerepte natuur, wilde kustlijnen, veel wildlife en genoeg kroegen om alle Zuid-Afrikaanse wijntjes en biertjes te proberen. Inderdaad, het avontuur druipt ervan af in Zuid-Afrika en in het bijzonder in het oosten.

DE EASTERN LOOP VOOR LOVEBIRDS: ZO ZIET DIE ERUIT!

Leuk dat je interesse hebt in een reis naar Zuid-Afrika met z’n tweetjes. Iedereen kan z’n hart ophalen in dit prachtige land. Legendarische zonsondergangen, hiken in ongerepte natuur, safari in de wildparken, ruige kustlijnen en slapen onder verbluffende sterrenhemels in de bushbush. Inderdaad, de romantiek druipt ervan af in Zuid-Afrika.

DE EASTERN LOOP VOOR FAMILIE’S: ZO ZIET DIE ERUIT!

Leuk dat je interesse hebt in een reis naar Zuid-Afrika samen met de familie! Iedereen kan z’n hart ophalen in dit prachtige land. Legendarische zonsondergangen, hiken in ongerepte natuur, kampvuur verhalen vertellen, overnachten in wildparken, ruige kustlijnen en op zoek naar de Big Five! Inderdaad, het avontuur druipt ervan af in Zuid-Afrika. Een perfecte vakantiebestemming en dé plek voor een onvergetelijk trip met je zus, broer, zoon, moeder, opa, beste vriend of vriendin.

EEN FAMILIEREIS IN TANZANIA: ZO ZIET DIE ERUIT!

Ha reiziger! Leuk dat je geïnteresseerd bent in een familiereis naar Tanzania! Na het lezen van deze voorbeeldreis weet je dat Tanzania veel meer is dan safari, lodges en beach resorts. Beesten spotten vanuit een safari-jeep, uren staren naar de hoogste berg van Afrika (de Kilimanjaro). Of slingeren aan lianen en plonsen in een hotspring en een potje voetballen met de kids uit de buurt op een parelwit strand. Onze reis-experts stellen speciaal voor jullie de ultieme trip samen. Wil je weten hoe zo’n familiereis ervan binnenstebuiten uitziet? Scroll door deze itinerary voor een vogelvlucht langs alle hoogtepunten. Let’s go!

DE GARDEN ROUTE VOOR VRIENDEN: ZO ZIET DIE ERUIT!

COMBINATIEREIS KENIA & OEGANDA

“Tijdens een reis door Kenia en Oeganda worden de wensen van elk type reiziger in vervulling gebracht. Van uitgestrekte savannes tot groene wouden en van hoge bergketens tot diepe meren, het landschap van deze twee landen is verrassend divers. Spot de BIG 5, maak kennis met verschillende, authentieke culturen en ontdek de parelwitte stranden van Oost-Afrika”. – Charlie

DE EASTERN LOOP VOOR VRIENDEN: ZO ZIET DIE ERUIT!

Leuk dat je interesse hebt in een reis naar Zuid-Afrika samen met je vrienden! Iedereen kan z’n hart ophalen in dit prachtige land. Legendarische zonsondergangen, hikes door ongerepte natuur, wilde kustlijnen, veel wildlife en genoeg kroegen om alle Zuid-Afrikaanse wijntjes en biertjes te proberen. Inderdaad, het avontuur druipt ervan af in Zuid-Afrika en in het bijzonder in het oosten.

DAAROM MET CHARLIE’S TRAVELS NAAR AFRIKA

WE ZIJN “ON THE GROUND” IN AFRIKA
Ons team woont en werkt verspreid over heel Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!
WIJ ONTWIKKELEN EIGEN ROUTES

Overal waar Charlie met zijn team komt, ontwikkelt hij samen met bewoners en ondernemers nieuwe routes en experiences.

ELKE REIS IS EEN CO-CREATIE
Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Alles is mogelijk, niets is te gek! Give us a try.
WIJ WERKEN VERANTWOORD & DUURZAAM

Charlie’s Travels werkt met lokale partners en draagt bij aan CO2-projecten om milieuvervuiling te compenseren.

Chat openen
Kan ik je helpen?
Geinteresseerd in SPOT DE BIG FIVE VAN DE PRIMATEN neem dan nu contact met ons op!