Oog voor Afrika: het Nederlandse Afrika-tijdschrift

Oog voor Afrika is het enige Nederlandse/Vlaamse tijdschrift dat echt puur en alleen over Afrika gaat. Je snapt natuurlijk al, wij van Charlie’s Travels zijn een grote fan van dit prachtige magazine. In deze blog een special met de vrouw die het brain en warme hart is van dit alles: Marjolein Westerterp.

Sinds 2011, toen ik mijn eigen bedrijf begon, pendel ik tussen Zuid-Afrika en Nederland, twee bijzondere landen die allebei m’n thuis zijn geworden.

Wat Marjolein naar Afrika bracht

“Gedreven door een fascinatie voor (wilde) dieren, wist ik het al heel mijn leven; Ik wil ‘iets’ met Afrika. Na een studie Nederlands rolde ik van het werken bij een uitgever, zo de wereld van het reizen in. Voor mijn werk kon ik gaan reizen, wat ik prachtig vond. Van redacteur werd ik hoofdredacteur en mocht ik reisverhalen schrijven. Zo kwam in 1994 mijn kans voor de perfecte kennismaking met het door mij gedroomde Afrika. Voor het tijdschrift Grasduinen mocht ik drie weken met een fotograaf naar Zimbabwe. Het was alles wat ik gedroomd had en meer. Daarna volgden Zambia, Mozambique en Botswana. En Zuid-Afrika. Dat land met z’n enorme contrasten en vreselijke geschiedenis, met z’n geweldige mensen, natuur, maar ook luxe en gemak raakte mijn hart.

In 2004 kocht ik er een ‘vakantiehuisje’ aan de oceaan, in een vissersdorp, een uurtje rijden van Kaapstad, struisvogels, mongoosen, schildpadden, slangen en fynbos in de tuin. Het blijkt de beste beslissing ooit. Sinds 2011, toen ik mijn eigen bedrijf begon, pendel ik tussen Zuid-Afrika en Nederland, twee bijzondere landen die allebei m’n thuis zijn geworden.”

Het begin van OOG VOOR AFRIKA

“Vanaf 2011 werkte ik voor mijzelf, maar naast het werken aan opdrachten wilde ik toch meer. Iets voor mijzelf. Twee dingen kon ik goed; schrijven en bladen maken. En ik kende Afrika, met name Zuid-Afrika. We, mijn toenmalige partner fotograaf Peter Boshuijzen en ik, besloten in een café in Antwerpen om een jaarlijkse special te maken: OOG VOOR ZUID-AFRIKA. Na een jaar en twee nummers werd dat in 2013 OOG VOOR AFRIKA, met 3 edities per jaar.

Met OOG VOOR AFRIKA hebben we als grote doel om het mooiste van Afrika te delen en mensen en bestemmingen een stem en gezicht te geven. Onze opdracht om over te brengen: ‘Ik droomde van Afrika, ik ga naar Afrika.”

Zin gekregen in een reis naar Afrika? Check dan gauw onze bestemmingen, of start een chat met één van de Charlie’s Angels!

Marjolein Robben Island Oog voor Afrika
Marjolein varen Afrika - oog voor Afrika

Toerisme in Afrika

“Afrika heeft (goed gedoseerd) toerisme nodig. Door de banen in het toerisme en natuurbeheer zien de veelal arme bewoners dat ze geld kunnen verdienen aan de wilde dieren. Wel vind ik dat er verantwoord met mens en dier moet worden omgegaan. Wilde dieren knuffelen en op struisvogels of olifanten rijden, kan dus echt niet. Met 50 man naar een groepje Bushmen kijken, die dan verplicht een liedje moeten zingen, ook niet.

Er moet een duurzaam en dus houdbaar principe aan toerisme zijn, met respect voor de mens, dieren en onze planeet. Ik hoop dat toeristen die Afrika bezoeken zullen worden gegrepen door de schoonheid, door de ontmoetingen die ze hebben en dat ze iets mee naar huis nemen en doorgeven van de oeroude wijsheden die er in Afrika nog altijd liggen.”

Samenwerking Charlie’s Travels en OOG VOOR AFRIKA

“Ik zag op een gegeven moment een filmpje op Facebook voorbij komen van Charlie’s Travels. Ik vond het een ongelooflijk leuke manier om je reizen zo onder de aandacht te brengen. De energieke aanpak werkt erg aanstekelijk. Ik vind het erg cool dat jullie zelf nieuwe reizen en gebieden gaan ontdekken. Zelfs een beetje jaloersmakend eigenlijk. Ook vind ik het erg prettig dat jullie zoveel aandacht besteden aan verantwoord en duurzaam reizen.”

In iedere editie van OOG VOOR AFRIKA vind je een artikel of blog over onze te gekke Africa Inside Out avonturen. Je kunt een abonnement nemen op het magazine: het eerste jaar is dit voor € 15. Daarna wordt het € 17,95 voor de 3 edities. Ook ligt elke editie ongeveer 10 weken bij 750 winkels in Nederland & België. Losse verkoopprijs is € 6,95. Ook te bestellen via de webshop op www.oogvoorafrika.nl.

Gratis voorproefje?

Hier kun je de 5 favoriete artikelen van Marjolein inlezen!

Deel jij net als Marjolein de passie & liefde voor Afrika? Of ben je reuze benieuwd hoe het nu ‘echt’ is? Wij zouden het super tof vinden om je te kunnen helpen bij het samenstellen van jouw droomreis. Neem contact met ons op en bereid je voor op een duurzame en unieke reis!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Deze blogs vind je vast ook leuk:

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Oog voor Afrika: in gesprek met oprichter Marjolein?
Powered by