Tinke Douma

In Oost-Afrika vind ik de hitte waar ik altijd al naar verlang: in de piri-piri, onder de wuivende palmbomen, in de dampende nachtclubs, maar vooral: in onze vlammende content. Met een camera in mijn ene hand en een pen in de andere, zit ik klaar om de vurigste verhalen te vertellen: die stereotyperingen ontkrachten en een ander perspectief naar de beeldschermen brengen!

Neem contact met mij op

Wat ik uitspook in Afrika

“Woon jij in Afrika? Woon jij dan ook in zo’n poephut tussen de olifanten? Zónder wifi?!” Ik krijg dit soort vragen maar al te vaak naar mijn hoofd geslingerd, sinds ik bijna drie jaar geleden mijn biezen heb gepakt en in Kampala, de hoofdstad van Oeganda ben neergestreken. Dat dit continent zoveel meer kleur heeft dan dit zwart-witte beeld, werd mij toen wel duidelijk – en niet alleen door al het groen. Ik sloot vriendschappen voor het leven met Oegandese leeftijdsgenoten, waarmee we het knotsgekke nachtleven onveilig maakten; om in het weekend bij te komen aan tropische zwembaden met cocktails van fruit dat gewoon aan de boom groeit. Ook muziek verbond: ik dook de studio in met Oegandese rappers en producers om lekkere beats te maken, draaide mijn afstudeerdocumentaire over Kampala’s most slick, mannelijke players – én hun witte meisjes – en leerde dansen zoals in de videoclips (oké goed, iets wat er ergens vaag aan doet denken…)

De term “Afrika” wordt vaak maar in één context belicht: een plek van hongersnood, armoede en de Big Five. Een beeld dat gevormd wordt door het nieuws, reclamespotjes voor goede doelen én toeristen die in “Afrika” zijn geweest, maar nauwelijks hun gepantserde safari jeep zijn uitgeweest. Mijn doel is om stukken te schrijven die je het gevoel geven zelf ergens op het continent rond te wandelen, terwijl je geuren ruikt, de smaken proeft en grapt en giert met vriendelijke buurtbewoners. Door het delen van mijn perspectief hoop ik het heersende perspectief hier en daar te kunnen bij beitelen.

Waar je mij meer over kunt vragen

Oeganda & Kampala
Duurzaamheid bij Charlie’s Travels
Keniaanse kust
Nyege Nyege Festival
Zanzibar
Afrikaanse muziek
Voluntourism
Ebola

Mijn Afrika tijdreis

 • 2017

  Eerste keer in Afrika: stage in Kampala

 • 2017

  Eerste keer naar dromerig Zanzibar

 • 2018

  Afstuderen in Kampala met een documentaire

 • 2018

  Werken bij Charlie’s Travels in Nairobi!

 • 2019

  Gloednieuw kantoor in Kampala

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Tinke Douma?