PLASTIC IN OEGANDA

De Europese Unie doet stinkend hard haar best om het gebruik van plastic en de vervuiling door plastic terug te dringen. Wij van Charlie’s Travel zijn het hier helemaal mee eens en doen dan ook met liefde mee. Want deze prachtige aardbol moeten wij met elkaar beschermen zodat we hier nog heel lang van kunnen genieten. Nu is de grote vraag van vandaag… Wat doet Oeganda om het gebruik van plastic te verminderen?

Auteur:

TERWIJL DE EU EEN MOOIE LIJST HEEFT GEMAAKT MET 10 SINGLE USE PLASTIC ELEMENTEN DIE VERBANNEN MOETEN WORDEN IN 2019, VERBANT DE PRESIDENT VAN UGANDA BEGIN 2018 OM TE BEGINNEN MAAR EENS DE PLASTIC TASJES

Met mijn tuigoma tasje loop ik door de stad om boodschappen te doen… Na het afrekenen zeg ik tegen de verkoopster; oh nee, dankjewel. Ik heb mijn eigen tas. De verkoopster kijkt me stomverbaasd aan en zegt; Ja, maar het is gratis hoor. Ik probeer haar uit te leggen dat dit slecht is voor het milieu, maar ze lijkt me na de eerste paar woorden al niet meer te volgen.

Terwijl de EU een mooie lijst heeft gemaakt met 10 single use plastic elementen die verbannen moeten worden in 2019, verbant de president van Uganda begin 2018 om te beginnen maar eens de plastic tasjes Een leuk begin, maar helaas duurt het even voordat je dit echt terugziet in het dagelijks leven in Oeganda.

PLASTIC IN KAMPALA

Goed op weg, dat kunnen we ervan zeggen. Als je door de straten van Kampala rijdt is het over het algemeen schoon. Hier rijden er regelmatig vuilniswagens rond, zijn er mensen ingehuurd om de straten schoon te houden en krijg je in de meeste winkels en restaurantjes je spullen in stoffen tasjes of papieren zakken. Iets verder in de buitenwijken wordt het afval gestort op bepaalde plekken waar mensen het uitzoeken. Wat niet hergebruikt kan worden verbrand in de buitenlucht. Alles bij elkaar, niks gescheiden….

Oeganda Plastic Article

Benieuwd naar Oeganda?

OM TE JANKEN

Vuilniswagens en afvalverbrandings plekken kent Oeganda niet. Ieder huishouden heeft zijn eigen vuilnishoop en rond het einde van de middag wordt dit verbrand. Dit is het gekke luchtje dat veel toeristen beschrijven. Die schroeilucht die je veelal ruikt hier? Deze duizenden vuurtjes in Oeganda zijn de brandhaard…

Als je door Oeganda reist kun je er eigenlijk niet omheen, overal plastic en afval. Het is hier allemaal zo normaal en niemand lijkt er iets om te geven dat het ook erg lastig is om hier het verschil in te maken. Of überhaupt een begin te maken aan deze bijna eindeloze bergen aan afval en plastic.

CREATIVITEIT MET PLASTIC

Wat wel weer erg leuk is om te zien is hoe kinderen vaak erg creatief zijn met plastic. Vliegers, voetballen, autootjes, alles wordt zelf gemaakt van plastic. Ook zijn er mensen die plastic gebruiken als muren van hun huizen. De flessen dan volstoppen met zand en zo een stevige muur maken. Neem ook eens een kijke op deze pagina over het Ocean Sole project!

Oeganda plastic verbranden

MOTIVATIE OM PLASTIC TE VERMINDEREN

In de restaurantjes die beheerd worden door westerse mensen zie je echter wel steeds meer dat er zo min mogelijk plastic wordt gebruikt. Plastic rietjes worden vervangen door metaal en op bepaalde plekken kun je korting krijgen als je je eigen take away koffiekopje meeneemt. Of vul voor 30 cent je eigen waterfles. Goede dingen gebeuren er, Mpola, Mpola, wat langzaam, langzaam aan betekent in Luganda.
Wij moedigen je aan om als je op avontuur naar Oeganda, of welk land in Afrika gaat, het goede voorbeeld geeft. Neem je eigen katoenen tasjes en waterfles mee. Gooi je afval niet op de straat, ook al is dit heel verleidelijk omdat je het overal ziet. Drink zoveel mogelijk uit glas en vertel hier en daar eens wat mensen over plastic!

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

Vakantie in Tanzania

Vakantie in Kenia

REIZEN TIJDENS CORONA