Praktische maatregelen: Madagascar

Eén van meest bijzondere bestemmingen waar je met Charlie’s Travels naartoe kunt, is Madagascar. Dit tropische eiland heeft een unieke geologische geschiedenis en maar liefst vier verschillende seizoenen – het hele jaar rond! Daardoor heeft het eiland een bijzonderheid die geen enkel ander land ter wereld heeft: maar liefst 80% van de Malagassische flora en fauna vind je nergens anders. Zo’n bijzonder land komt wel met een kleine handleiding met wat praktische zaken. Die vind je hieronder!

Visum

Madagascar doet niet moeilijk over een visum. Iedereen met een paspoort, retourticket en cash (euro’s of lokale valuta) kan bij aankomst op het internationale vliegveld in Antananarivo een visum kopen. Er zijn drie verschillende visa die je hier kunt aanschaffen: tot dertig dagen (80.000 MGA of 35 EUR), 30 – 60 dagen (100.000 MGA of 40 EUR) en 60 – 90 dagen (140.000 MGA of 45 EUR). Kortom: als je genoeg euro’s of ‘Ariary’s’ op zak hebt, kom je het land gewoon binnen.

Vaccinaties

De GGD geeft een handig overzicht van welke inentingen je allemaal nodig hebt. DTP, hepatitis A en gele koorts zijn de ‘Grote Drie’ die je sowieso kunt verwachten. Afhankelijk van de duur van je verblijf en wat je precies gaat doen kunnen daar nog een aantal inentingen bij komen. Zorg er, als je je prikken eenmaal hebt gekregen, ook voor dat je je gele boekje meeneemt op reis!

Maatregelen tegen malaria

Los van de vaccinaties hierboven, is het ook verstandig om maatregelen te treffen tegen muggen. Op papier komt de malariamug namelijk voor in heel Madagascar. Het is het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en een 30%-variant DEET mee te nemen. Ook kun je (redelijk prijzige) malaria-pillen slikken – hier lees welke variant het beste is voor jou.

Eten en drinken

Om cholera of andere buik-verwante ziektes te voorkomen drink je op Madagascar geen water uit de kraan, maar koop je flessen drinkwater. Ook is het om die reden verstandig om vruchten te schillen voor je ze opeet. Omdat je Westerse buik vaak niet bestand is tegen Malagassisch eten is het ook aan te raden wat diareeremmers en zakjes ORS mee te nemen.

Klimaat

Madagascar is een veelzijdig eiland, ook als het aankomt op klimaat! Er zijn twee seizoenen: een droog seizoen en een regenseizoen, en er zijn grofweg drie verschillende weertypen te definiëren. Zo is het in het oosten tropisch, in het midden van het eiland subtropisch en tref je aan de westkant van het eiland een droog steppeklimaat aan. Er valt nog veel meer te melden over het klimaat van dit fabelachtige eiland, dus we hebben een speciale blogpost over het klimaat op Madagascar geschreven.

Veiligheid

Met het oog op veiligheid gebruik je het beste je gezond verstand! Zo loop je niet in het donker over straat, vermijd je beter de slechte buurten (tenzij onder begeleiding van gidsen), en pas je je kleding en sieraden aan op de buurt waar je je bevindt. Ook rijden doe je liever niet als het donker is. Wij staan – maar dat zijn wij – het liefst om zes uur ’s ochtends op om overdag zoveel mogelijk te kunnen beleven!

Valuta

In Madagascar betalen ze met de Ariary (Ar of MGA). 1 EUR staat ongeveer gelijk aan 3500 Ar. Vuistregel: 20.000 Ar (het grootste briefgeld) is 6 EUR. Let op: hoewel Madagascar al een tijdje is overgestapt van de Malagassische Franc naar de Ariary, rekenen veel mensen nog altijd in Franc – zoals je oma die nog in guldens rekent. 1 Ariary is 5 Franc. Vraag altijd na of je betaalt in Franc of Ariary.

Pinnen

Allereerst: zet je bankpas op internationaal. Vervolgens: vrijwel overal wordt je VISA creditcard geaccepteerd. Mastercard is bij de meeste banken / hotels een prima betaalmiddel. Met je Maestro debit-kaart kun je alleen bij de MCB bank op enkele plekken in het land terecht – reken hier niet op! Zorg dat, elke keer als je pint, je het maximale bedrag opneemt – 400.000 Ar of ongeveer 120 EUR. Het kan zijn dat je een tijdje geen bank tegenkomt – trek dus altijd enkele stapels uit de muur, just to be sure.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Zo, dat is een flinke lijst. Maar je hebt het einde gehaald en dus kun je helemaal voorbereid op pad naar Madagascar! Meer weten over het eiland en wat voor experiences wij daar met Charlie’s Travels aanbieden? Neem dan contact met ons op! Of check onze bestemmingspagina, lees dit interview met onze Madagascar-expert Jos of check nog even hoe het zit met het nogal bijzondere Malagassische klimaat! Tonga Soa a Madagasikara!

Open chat
1
Can I help you?
Hi, Can I help you with more information about Praktische zaken: Madagascar?
Powered by