Rafiki, De (Verboden) Keniaanse Film Over Vrouwenliefde

Het prestigieuze filmfestival van Cannes staat weer voor de deur! En deze editie heeft een primeur: voor het eerst is er een Keniaanse langspeler opgenomen in het programma: ‘Rafiki’, over twee Keniaanse vriendinnen die uiteindelijk op elkaar verliefd worden. De film is in Kenia helaas verboden, omdat homoseksualiteit hier strafbaar is.

Rafiki’, oftewel ‘Vriend’ in het Kiswahili, is een coming of age-film die zich afspeelt in Nairobi en is geregisseerd door de Keniaanse Wanuri Kahiu. De vrouwelijke regisseur heeft een film gemaakt met twee vrouwen in de hoofdrol: Kena wordt gespeeld door Samantha Mugatsia en Ziki wordt vertolkt door Sheila Munyiva. 

Het verhaal

De film is gebaseerd op een kort verhaal van Oegandese origine, geschreven door Monica Arac de Nyeko en vertelt het verhaal van twee vriendinnen Kena en Ziki. Beiden hebben een hechte vriendschap, hoewel ze uit families komen die politiek gezien tegenover elkaar staan – en dus krijgen ze te maken met dezelfde politieke spanningen die het land verdelen.

De vriendschap tussen de twee vrouwen bloeit uiteindelijk uit tot een liefde, iets wat in Oost-Afrika gevoelig ligt: in Kenia hoor je vaak dat homoseksualiteit ‘niet bestaat’, terwijl het net als overal ter wereld uiteraard wel voorkomt. Niet zo lang geleden zei de Oegandese president Museveni nog dat hij walgt van homo’s, in dit interview met CNN. Wie de reacties op de Facebook-post leest, ziet dat zijn voor Westerlingen bizarre uitspraak resoneert met hoe veel Oegandezen en Kenianen denken.

Interesse in Kenia?

Na het plaatsen van deze post attendeerde Eva de Vries ons op dit stuk van persbureau Reuters, waarin te lezen valt dat de film niet in Kenia mag worden vertoond. De Keniaanse Film Classification Board heeft laten weten dat “elke Keniaan die de film in zijn bezit de wet overtreedt” en verwijst naar een wet die stamt uit de koloniale tijd, waarin staat dat er 14 jaar gevangenisstraf op homo-seks staat.

De film speelt zich af in het moderne Nairobi waar wij ons van Charlie’s Travels ook graag in begeven: de film laat goed zien waar de muziek- en fashion-scene van Kenia’s hoofdstad anno 2018 staat. Zo is de soundtrack ‘all-African’ en bestaat deze uit alleen vrouwelijke artiesten, zoals Muthoni Drummer Queen (MDQ), Njoki Karu en Mumbi Kasumba.

Rafiki

Inhoud

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Op zoek naar wildlife in Kenia: Dieren in de spotlight

Charlie’s Tribe: waarom kiezen mensen voor een reis met Charlie’s Travels?  

TRAVEL STORY – 4 vrienden in Kenia