REIZEN MET PEUTER DOOR AFRIKA

Reizen met je peuter door Afrika. Het klinkt als een heel gekke combi. Zo’n peuter ligt de hele dag maar op de grond en stopt van alles in zijn mond – da’s vast niet veilig! Trust me. Ik heb er eentje en die stopt dus echt alles in zijn mond, zit aan iedereen, likt aan schroefjes en eet steentjes. We wonen in Nairobi, wat je toch wel de metropool in Afrika kan noemen en net zat ik nog met hem in bad en drinkt hij het halve bad leeg.

Reizen met je peuter door Afrika. Het klinkt als een heel gekke combi. Zo’n peuter ligt de hele dag maar op de grond en stopt van alles in zijn mond – da’s vast niet veilig! Trust me. Ik heb er eentje en die stopt dus echt alles in zijn mond, zit aan iedereen, likt aan schroefjes en eet steentjes. We wonen in Nairobi, wat je toch wel de metropool in Afrika kan noemen en net zat ik nog met hem in bad en drinkt hij het halve bad leeg.

Alles waar ik bang voor was en wakker van lag voor we ons Keniaanse avontuur startte, doet hij en hij ligt hier in de kamer naast me vredig te slapen. Afrika en dan vooral Kenia is te gek voor kleine kinderen. Hij ziet giraffen, speelt de hele dag buiten en weet niet beter dan dat iedereen bruin is, behalve zijn ouders en wat leipe figuren die met hen werken.

De wereldperceptie van m’n kleine Keniaan – zo noem ik hem- is totaal anders dan die van mij; ik dacht dat de enige Marokkaanse familie in het dorp Spaans waren en ik begreep niet hoe het kon dat er hindoestanen in Suriname woonden – ik was pas 14 toen ik het eindelijk begreep. Anyway, mijn globetrotter is dol op Afrika, en een bijkomend voordeel is dat Kenianen echt dol op hem (en kinderen in het algemeen) zijn. Blonde bofkont.

Uit ervaring kan ik wat tips geven voor een verblijf in Afrika met je peuter. Hier komen ze!

Beperk de reistijden voor je peuter.

Kies voor bestemmingen dichtbij. Of (dat is dan weer minder duurzaam): vlieg. Vinden jongetjes en meisjes heerlijk, zo’n vliegveld met allerlei heftrucks en koffer-tractors – George vindt het een waar feest! Hier kan je meer info vinden over vliegen met jonge kinderen.

Spendeer aandacht aan de peuters autozitje

De eerste 7 maanden Kenia wilde George nog geen 5 minuten in de auto zitten. We probeerden alles, gordijntjes, koekjes, borstvoeding, andere zitjes. “NO F*CKING way. Mam, Pap, ik ga niet in de waggie.” Sinds twee weken hebben we uit Nederland een zeer comfy vooruitkijkend stoeltje en meneer die diggt het redelijk goed. Hij slaapt een beetje, kijkt geamuseerd naar de rest van het verkeer en praat wat mee met onze gesprekken. Ik durf zelfs voor het eerst alleen met hem in de auto. Een moeder-mijlpaal.

Neem de tijd!

Verkas niet te vaak, misschien heb jij zo’n hippie-peuter die het heerlijk vindt overal te slapen, de mijne weigert vaak te slapen op een plek die hij niet kent. Dat gaat wel over, maar duurt toch even. Fake your home: neem je eigen campingbedje mee, nachtlampje, knuffeltjes en slaapzak. Nee, niemand had gezegd dat je licht ging reizen met die peuter van je…

Stash yourself well

Zorg dat je altijd voldoende water en koekjes of ander comfy en niet heel viesmakend eten bij je hebt. Druiven zijn leuk, alleen dat geklieder plakt. Ik ben normaal een hele verantwoorde macrobiotische, vegetarische moeder -ahum- maar op reis stop ik mijn kind vol met koekjes of crackers. Wellicht not the right way, maar wel the peaceful way.

Peuter vaccinaties

In principe is een peuter van ouder dan 14 maanden tegen BMR ingeënt. Ga je eerder dan kan je de BMR vervroegen – mazelen komt veel voor in Oost-Afrika. Meningitis is ook aan te raden, al is het bij beperkt contact met de bevolking niet altijd nodig. Rabiës is handig als je kind veel in contact met dieren komt; al moet je hem bij een beet nog steeds in laten enten. En dan gele koorts, hij heeft ‘m voor het leven en je wil toch dat je junior net zo’n stoere wereldreiziger wordt als jij? Check de tropenpoli ook even voor malaria en lees er hier meer over. En anders boek je toch gewoon een trip naar malariavrij Zuid-AfrikaEthiopië of Namibië!

Zing liedjes over dieren.

Niets zo leuk als een liedje over een giraf zingen terwijl je naar een giraffen familie staat te kijken. Niet te hard natuurlijk, want dan freak je die familie weer uit; maar gewoon lekker rustig over Dikkertje Dap zingen.

Koop peuterboekjes over dieren.

Ook hier geldt; herkenning is key. Je peuter leert niet alleen veel sneller de namen van de dieren, het is zelfs mogelijk dat hij de ontmoeting met die olifant zich echt kan herinneren omdat je zijn geheugen na de daadwerkelijke ontmoeting opfrist door regelmatig nog eens dat verhaaltje over de olifant voor te lezen. Kinderen zijn in staat vanaf 10 (!!!) maanden zich dingen te herinneren. Ik ben bang dat ik die hersencellen met geheugen allemaal in de Amsterdamse coffeeshop heb achtergelaten, maar voor mijn zoon heb ik nog goede hoop.

Het Nationaal Museum

Het weer is hier natuurlijk altijd schitterend. Maar mocht je een keertje een dagje naar het museum willen; er staan waanzinnig grote dieren opgezet in het Nationaal museum van Kenia. En er is zelfs een heus dino-skelet. Dit is misschien leuker voor de iets oudere peuter. Na de auto-fase volgt de dino-fase, namelijk!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Met je peuter door Afrika reizen is dus helemaal niet zo’n gek idee. Trigger die pioniersgenen van je peuter en neem hem mee naar Oost-Afrika! Heb je nog vragen voor Charlie? Shoot!

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Reizen met peuter door Afrika?