RONDREIS DOOR ‘THE MOTHERLAND’ AFRIKA

30 miljoen m² aan weidse stranden, overweldigende gebergtes, een hutsepot aan culturen, tal van activiteiten, alsook wildlife in het water én op het land zoals je ze in documentaires ziet… Dit alles is ‘ons Moederland’/‘our Motherland’, Afrika. Ben je klaar om deze wondere wereld van oost naar zuid met me te ontdekken? Van onze favoriete reisbestemmingen en hun must see’s/do’s, tot reistijden, veiligheid, transport en ‘booking local’ met Charlie’s Travels… Je komt het hier allemaal te weten. – door Elise Bruyndonckx

Auteur:

1. “OUR MOTHERLAND” AFRIKA

Afrika, in de oudheid “Akebu-Lan” genoemd (letterlijk vertaald ‘Tuin van Eden’), is voor vele wezens op deze aardbol een thuis. Met haar 30 miljoen m2 oppervlakte, herbergt het continent een ruim scala aan fauna, flora en mensen. Dus of je nu gretig bent om exotische dieren – groot en klein – te spotten, dramatische landschappen hoopt te observeren, stranden van wereldklasse wilt bezoeken of rijke culturele tradities wenst te ontdekken… op het ‘Moederland’ kun je het allemaal!

Klaar om mijn hand te nemen en samen op ontdekkingstocht doorheen Afrika te gaan? Let’s go!

Carrousel

2. WELKE LANDEN?

In totaal kun je op de wereldkaart 54 landen in het continent Afrika aftikken, waarbij elk land zijn eigen pareltjes – geografisch alsook cultureel – heeft. 54 landen om naartoe te reizen… dat is natuurlijk niet niks! Om je op weg te helpen naar het wonderbaarlijke paradijs, ‘the Motherland’, geven we je hieronder onze gouden favorieten in Oost- en Zuidelijk Afrika.
Elk land heeft andere landschappen, culturen, talen, keukens en dieren. De mogelijkheden zijn eindeloos, en door de palmbomen zie je de jungle niet meer. In deze blog nemen we je bij de hand en vertellen we je alles wat je moet weten over reizen in Afrika!

2.1 Gouden favorieten Oost-Afrika

Wil je even andere sferen opzoeken in het oosten van Afrika? Dan kun je terecht in VOLGENDE LANDEN:

KENIA

Ervaringen

Kenia is de uitvalsbasis van Charlie’s Travels en dat is niet zomaar! Het land is ongelooflijk mooi en divers, met tál van verborgen pareltjes die alleen onze angels weten te vinden.

 • STAD: Ga de straat op en ontdek de moderne en hippe buurten van de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar het woord ‘verveling’ niet in het woordenboek staat.
 • KUST: Droom weg langs de prachtige kustlijn, gekenmerkt door een azuurblauwe zee en wuivende palmbomen, óf raak al snorkelend bevriend met enkele reuzeschildpadden.
 • SAFARI: Bewonder in je 4×4 de Great Migration in talloze safariparken en schrap de Big Five van je verlanglijstje.
 • ACTIE: Beklim de legendarische Mount Kenya of klauter rond de Taita Hills of Mount Ololokwe.
 • LOCAL: Snuif de kleurrijke cultuur van de traditionele Masai op óf ga op tocht met de ambitieuze Nairobi kids die de metropool als hun broekzak kennen.

Lengte trip

De ideale lengte van een reis door Kenia is – afhangend van de loep die je maakt – twee weken. Kun je niet zo lang van huis weg, dan kun je Kenia ook makkelijk voor kortere duur bereizen. Het land kent vele makkelijke routes en, jaja, een supersonisch snel treinspoor!

Taal

Kenia is een culturele hutsepot van meer dan 43 etnische groepen met elk hun eigen taaltje. Daarnaast zijn er ook 2 nationale talen, namelijk Swahili en Engels – al kun je bij het jongere Keniaanse publiek ook een variant van beide horen genaamd ‘Sheng’. Wie naar dit land reist, kan zich dus gemakkelijk verstaanbaar maken in de Engelse taal.

Diani beach

WIST JE DAT?

Kenia – officieel ‘Republiek Kenia’ genoemd (1963) – is afgeleid van “Mount Kenya”, de 2e hoogste berg van het land alsook Afrika. In Kenia zelf krijgt de wereldberoemde berg echter verschillende namen, waaronder bijvoorbeeld “Kĩĩma- Kĩĩnyaa” (Kamba), “Kĩrĩma Kĩrĩnyaga” (Kikuyu), “Kirenyaa” (Embu). Al deze termen – hoewel verschillend in klank – hebben eenzelfde betekenis namelijk “the one having stripes” en verwijzen daarbij naar de zwarte steen en witte sneeuw van de berg die gelijkaardig zijn aan de veren van een struisvogel.

OEGANDA

Ervaringen

Welkom in Oeganda, de “Parel van Afrika”, bekend voor haar waanzinnige, groene landschappen.

 • KAMPALA: Trek je ogen open en laat de knettergekke stad Kampala, bekroond tot “Party Capital” van Oost-Afrika, op je inwerken.
 • WATERPRET: Aanschouw in het oosten de eeuwenoude Nijl uit de geschiedenisboeken, ervaar haar woeste stroming in een raft en hike naar de denderende Sipi watervallen.
 • KARAMOJA: Wil je het noorden verkennen? Dan kun je terecht bij de Karamojong, een etnische groep die leeft in het nog onaangetaste en ruige Karamoja. Leer de cultuur van deze interessante groep kennen en breng een nachtje in de ruige natuur, onder de donkere sterrenhemel, door.
 • WILDLIFE: Het westen? Dan heb je de keuze tussen tal van waanzinnige safariparken waar je eindeloos veel wildlife vanaf een bootje kunt spotten.
 • ACTIE: Te veel energie? Wat dacht je van het beklimmen van Rwenzori bergen, crossen langs spiegelgladde kratermeren of het spotten van chimps?
 • MEREN: In het zuidelijke deel van Oeganda, vind je dan weer idyllische meren zoals Bunyonyi en Mutanda met daarrond ontelbare eilandjes en vulkanen die met hun weerspiegeling in het wateroppervlak voor National Geographic-waardige foto’s zorgen.
 • BERGGORILLA: Het neusje van de zalm in deze Afrikaanse parel? Het Bwindi Impenetrable national rainforest die de thuishaven van de zeldzame berggorilla’s
Sipi Falls

Lengte trip

Oeganda is in oppervlakte wat kleiner dan Kenia. Heb je voldoende vakantiedagen en budget, dan kan je bijgevolg beslissen het land in haar volledige glorie te bezichtigen. Krijg je slechts één à anderhalve week vrijaf, dan adviseren we je om een trip te boeken naar óf het populaire zuidwesten óf het ruige noorden.

Taal

Oeganda kent 2 officiële talen, namelijk Luganda en Engels. Je kan hier dus makkelijk zelf uit de voeten.

WIST JE DAT?

In Oeganda ligt de munt een stukje lager dan in Kenia, Tanzania of Rwanda. Rondreizen in dit land, alsook het maken van een safari, is hier bijgevolg minder prijzig. Ben je niet zo een fan van andere toeristen? Dan kom je in Oeganda aan je trekken, het land heeft namelijk een laag toerismepercentage.

TANZANIA

Ervaringen

Tanzania komt na Kenia op een goede tweede plek als je op zoek bent naar het Afrika zoals je dat van de foto’s kent…

 • WILDLIFE: Wil je elk soort wildlife spotten en de Great Migration vlak voor je neus aanschouwen, dan is noordelijk Tanzania met de beroemde Serengeti en de Ngorongoro krater. Beide gebieden zijn bekend bij een breed publiek en kunnen bijgevolg veel toeristen aantrekken. Maar geen zorgen… met onze Angels on the ground kun je dit toerisme vermijden. We hebben tal van off the beaten track routes in huis die je doen denken dat je alleen op deze aarbol leeft.
 • GEBERGTES: Naast safariparken, beschikt Tanzania ook over prachtige gebergtes zoals de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, en de Usambara Mountains.
 • KUST: Een beetje hoogtevrees? Dan kan je in plaats daarvan de indrukwekkende Tanzaniaanse kustlijn opzoeken: van het onbekende Tanga en Pangani, tot het populaire Zanzibar… Op deze plaatsen vind je echter niet enkel de meest dromerige stranden, maar ook een bruisende en kleurrijke mix aan cultuur en architectuur tussen Swahili, Arabisch en Portugees!

Lengte trip

Met een grootte van 945,087 km2 heb je een maand nodig wil je het gehele land bezichtigen. Bestemmingen liggen over het algemeen namelijk ver uit elkaar. Heb je geen maand de tijd? Dan adviseren we je een keuze te maken tussen het noorden, oosten, zuiden of westen van Tanzania – en eventueel nadien terug te komen voor meer.

Taal

In Tanzania is Swahili, de taal van de Disneyfilm ‘The Lion King’, de officiële taal. Engels wordt ook gesproken, al is het level van Engels een stukje minder dan in Kenia en sterk afhankelijk van de hoeveelheid toeristen die een plaats kent. Je hoeft je echter geen zorgen te maken: chauffeurs, gidsen en receptionisten zijn perfect tweetalig en staan ten allen tijde tot jouw beschikking.

Ngorongoro Crater

WIST JE DAT?

Wist je dat, in tegenstelling tot Nederlanders en Vlamingen, Tanzanianen een theetje drinken in de ochtend en koffie verkiezen als avondborrel?

RWANDA

Ervaringen

Als je dacht dat Nederland klein was, dan dacht je verkeerd! Rwanda, grenzend aan Oeganda, is klein maar superinteressant. Na de gruwelijke genocide die hier plaatsvond in 1994, is het land zich namelijk op hoog tempo gaan ontwikkelen… In die mate dat het land tegenwoordig gerekend wordt tot één van de schoonste en veiligste plaatsen in Afrika, gekenmerkt door een goede organisatie en waanzinnig veel groen. Highlights in Rwanda zijn:

 • KIGALI: Kigali, gebouwd op heuvels, is één van de meest ontwikkelde steden in Afrika met een 360° uitzicht om ‘wow’ tegen te zeggen.
 • GORILLA TREKKING: Ook in Rwanda leven de berggorilla’s.. Treedt in de voetsporen van Diane Fossey en kom oog in oog te staan met deze machtige, maar zachtaardige wezens.
 • LAKE KIVU: Lake Kivu is een paradijs voor sportfanaten. Fietsen, wandelen, kajakken, kamperen, zwemmen, … en dit alles kan zonder een gids!
 • NYUNGWE FOREST: Trek je terug in de natuur en laat je betoveren door de overvloed aan fauna en flora die er in dit oeroud regenwoud te vinden is. Met wat geluk zie je zelf chimpansees!
 • LAKE BURERA: Lake Burera, een spiegelglad meer omringd door groene bergen en overschaduwd door drie machtige vulkanen. De ideale plek om te vissen of lekker weg te dromen bij het geluid van de peddels.
 • GENOCIDE MEMORIALS: Rwanda kent een heftige geschiedenis met gruwelheden die nog niet zo héél lang geleden zijn gebeurd. Wanneer je dit land bezoekt is het bijgevolg de moeite even een kijkje te nemen in één van de genocide musea of memorials.
Virunga-gorilla

Lengte trip

Rwanda is een klein landje, je hebt dus niet veel tijd nodig om het hele land te bezichtigen. In 10 dagen zou je het hele land kunnen doorreizen, waar je bij andere landen vaak maar een fractie kan zien.

Nyungwe forest

Taal

De nationale taal van Rwanda is Kinyarwanda en wordt bijgevolg gesproken door bijna de ganse bevolking. Naast het lokale Kinyarwanda, worden er ook Europese talen gesproken: Engels wordt gebruikt als primaire taal in het secundaire en tertiaire onderwijs. De meerderheid van de bevolking is echter Franstalig, wat zijn oorsprong vindt in het Belgisch-Rwandese koloniale verleden.

WIST JE DAT?

Rwanda is budgetgewijs een tikkeltje duurder dan haar buurlanden en is – wegens haar hoogte – ook een stukje koeler.

ETHIOPIË

Ervaringen

Ethiopië is een fascinerend land… niet voor haar wildlife safari’s, maar voor haar eeuwenoude culturen en surrealistische landschappen. Wanneer je dit niet-gekoloniseerde land in de Hoorn van Afrika gaat bezoeken, adviseren we je volgende zaken op je to-do list te zetten:

 • LALIBELA GEBERGTE: Bezoek het duizelingwekkende Lalibela gebergte, hike of klauter doorheen de allermooiste landschappen en ontdek de rotskerken die meer dan 1000 jaar oude verhalen herbergen.
 • TIMKAT FESTIVAL: Het Timkat festival (januari) ter ere van de doop van Jezus is een gigantisch groot religieus feest in Ethiopië, en zeker in gebieden zoals Gondar trekt men alles uit de kast… Dans samen met verklede locals op eeuwenoude muziek en laat je smaakpapillen los op de kruidige, unieke Ethiopische keuken.
 • HAMER TRAIL: Trek dwars door de verstopte dorpen in de Omo Vallei waar de Hamer-stam woont, maak kennis met hun tradities en bezoek enkele van de oudste menselijke fossielen nog bestaande.
 • DANAKIL DEPRESSION: Beklim een levende vulkaan in Danakil, spot de kokend hete magma die ronddrijft in de krater en cross over de eindeloze zoutvlaktes dichterbij Dallol, om vervolgens… lekker op het zoutmeer rond te drijven.

Lengte trip

Ethiopië is groot in oppervlakte en wordt gekenmerkt door een ruig landschap, off the beaten track. Dit maakt rondreizen in dit Afrikaanse land een unieke, maar tijds innemende ervaring. Wil je positief verrast worden tijdens je rondreis door dit land? Dan raden we je aan een chauffeur bij de hand te nemen en voldoende budget uit te trekken.

Taal

In Ethiopië spreekt men 90 verschillende talen, waarvan er 6 “nationaal” zijn verklaard. Engels is de meest gesproken Europese taal en wordt gebruikt als voertaal op de middelbare school. In realiteit kan echter slechts een klein percentage van de bevolking begrijpelijk Engels spreken. Dit hoeft geen probleem te vormen, gezien je chauffeur zich zowel in het Engels als een Ethiopische taal verstaanbaar kan maken.

TIMKAT Festival

WIST JE DAT?

Ethiopië staat bekend voor haar aromatische koffie (espressotime!), zo werd het àllereerste kopje koffie in dit land gemaakt. Daarnaast kun je in dit gebied de heerlijke Italiaanse keuken (pasta, pizza) terugvinden die geïntroduceerd werd tijdens een zwakke 4-jarige machtsgreep uit Italiaanse hoek. En, ooit al gehoord van Rastafari? Je weet wel, van o.a. Bob Marley? Die religie is in realiteit ontstaan in Ethiopië!

*COMBOTRIP

Wil je een rondreis doorheen Oostelijk Afrika maken die meerdere landen aftikt? Goede combinaties zijn:

 • KENIA & TANZANIA: korte loep door Kenia en de Tanzaniaanse kust
 • KENIA & OEGANDA/TANZANIA: Oeganda met de Keniaanse/Tanzaniaanse kust
 • OEGANDA & RWANDA: Trip doorheen zuidwest Oeganda en het Rwandese Kigali óf Rwanda rond en door naar het schitterende zuidwesten van Oeganda

2.2 Gouden favorieten Zuidelijk Afrika

Wil je even andere sferen opzoeken in het zuiden van Afrika? Dan kun je terecht in VOLGENDE LANDEN:

ZUID-AFRIKA

Ervaringen

Zuid-Afrika wordt door veel mensen gezien als de ultieme vakantiebestemming in Sub-Saharaans Afrika. Met een perfecte mix tussen Afrikaans avontuur en sterke Europese (Nederlandse!) invloeden is dit hét Afrika instapmodel.

 • KAAPSTAD: Kaapstad, de moederstad van Zuid-Afrika, is een magische plek waar je van hotspot naar hotspot kunt hoppen. Hippe food markets, luxe stranden, kleurrijke cultuur.. De stad heeft voor ieder wat wils.
 • JOHANNESBURG: Johannesburg, ook wel Jozi genoemd door de locals, is zonder twijfel een van de meest actieve, bruisende steden van Afrika en heeft ontzettend veel te bieden op het gebied van cultuur en geschiedenis.. Denk bijvoorbeeld aan verstopte hipsterwijken zoals Maboneng en het Apartheidsmuseum
 • ROBERTSON WINE VALLEY: Rij doorheen de prachtige ruige natuur van het dorpje Montagu richting Robertson Wine Valley, waar je met een lekker glaasje Zuid-Afrikaanse wijn in de hand kan genieten van de wijnranken in volle bloei.
 • WILD COAST: Wild Coast doet zijn naam eer aan… Woeste zee, ruige kliffen, brandingen, een ongerepte kustlijn en enorme watervallen. Ontdek al dit moois al zwemmend, hikend of met de auto.
 • NATUURPARKEN: Klauter op bergen/rotsen, zwem in heldere pools en tel de sterren in Cederberg, door locals ook wel “South Africa’s best kept secret” genoemd. Ben je een echte daredevil? Dan moet je echter in Drakensberg Wandelaars, mountainbikers, berg- en rotsbeklimmers kunnen zich dagen vermaken in de afgelegen valleien, steile rotsen, zandsteen kliffen, grotten, watervallen, rotsachtige paden en in nevel gehulde bossen.
 • KRUGER NATIONAL PARK: Het Kruger NP is het oudste park van Afrika en één van de grootste wildparken ter wereld. Wil je de Big Five van je lijstje schrappen, dan moet je o.a. hier zijn!
 • KUST: Een roadtrip doorheen dit prachtige land leidt je vaak langs kustgebieden om over naar huis te schrijven. Denk bijvoorbeeld aan Dolphin Coast of Whale Coast: een wit strand, een azuurblauwe oceaan en met wat geluk walvissen die je gedag komen zeggen.
Wild Coast

Lengte trip

Zuid-Afrika is groot, heel groot. Wil je het hele land zien, dan heb je geen weken maar maanden – jawel maanden! – nodig. Bij het bezoeken van dit zuiderse pareltje, kies je dus best één gebied uit dat je niet wilt missen.

Zuid-Afrika mag dan gigantisch groot zijn, haar wegennetwerk is uitstekend. Een selfdrive roadtrip op de slingerende, maar goed onderhouden, wegen is dus een aanrader en geeft je daarenboven tal van prachtplaatjes cadeau.

Kruger park

Taal

Zuid-Afrika kent 11 officiële talen waaronder uiteraard het Afrikaans en het Engels. Als Engelstalige of Nederlandse persoon – jong of oud – kun je dus goed uit de voeten in dit reusachtige land.

WIST JE DAT?

Net zoals Nederland en België, kent Zuid-Afrika 4 seizoenen. Maar… plottwist! Deze seizoenen vallen omgekeerd! Zit je familie in winters Europa te bevriezen, dan zit jij dus in het Zuiden van Afrika te genieten van een warme zomerzon. En niet enkel seizoensgewijs is Zuid-Afrika een ideaal toevluchtsoord… Zo staan Zuid-Afrikanen ervoor bekend de braai in de fik te zetten. En braaien (m.a.w. barbecueën)? Dat kunnen ze wel.

MOZAMBIQUE

Ervaringen

Mozambique is het tweede thuis van onze CEO Guy Janssens en… hij is er weg van! Hoewel het land bij vele Afrika-reizigers niet bovenaan de bucketlist staat, is het wel een magisch stukje paradijs waar eenieder zijn hart kan ophalen.

 • ONDERWATERSAFARI WET BIG FIVE: Ga naar de verlaten stranden van Tofo en Vilankulos, kijk diep in de blauwe zee, leer een nieuwe watersport of… zwem met de Big Wet Five (walvishaaien, mantarays, devilrays, zeeschildpadden en dolfijnen).
 • MAPUTO ELEPHANT SPECIAL RESERVE: Maputo Elephant Reserve kun je enkel off-the-road met je 4X4 bezoeken. Denk aan zo’n 70.000 hectare weelderig groen, bush, meren, uiterwaarden en glooiende duinen die overlopen in verlaten, witte zandstranden en een azuurblauwe Indische Oceaan. En in dit niemandsland? Een 200-tal rondbanjerende olifanten.
 • MAPUTO: Maputo, ook gekend als “the Rio of Africa”, heeft zijn naam te danken aan haar bijzondere mix tussen kleurrijk Afrika en modern Portugal. De stad is daarenboven gebouwd op een klif met prachtig uitzicht op de baai.

Lengte trip

Mozambique heeft een totale oppervlakte van 801.590 m2. Wil je het land volledig doorlopen, dan heb je ongeveer een 2 weken nodig voor het noorden en nog eens 2 weken voor het zuiden.

Maputo Elephant

Taal

Als voormalige Portugese kolonie, heeft Mozambique het Portugees als officiële taal aangenomen. In realiteit is deze taal echter vnl. gekend onder de meer geleerden van de populatie. Het Engels wordt over het algemeen maar weinig gesproken in dit land. Tijd om je Portugese skills boven te halen!

WIST JE DAT?

1) Mozambique telt veel landbouwgebruikers: 80% van de bevolking houdt zich bezig met landbouw, terwijl slechts 5% van de totale landoppervlakte hiervoor geschikt is.

2) Ooit al van de ‘Chopi’ dans gehoord? De Chopi dans is een populaire en geliefde danstraditie afkomstig uit Mozambique. Tijdens deze traditie zie je hoe kleurrijk geklede mannen in leeuwenkostuum op stelten rondhoppen.

NAMIBIË & BOTSWANA

Ervaringen

Namibië is een diverse plek met desolate landschappen die uit de sprookjes lijken te komen. Botswana aan de andere kant vormt de ultimate getaway naar het watergordijn van de Victoria Falls en het ganse Afrikaanse dierenrijk. Wanneer je deze ruwe diamanten gaat bezichtigen, is het de moeite waard volgende zaken toe te voegen aan je must-sees:

 • NAMIB DESERT: De Namib Desert/Woestijn is de oudste woestijn ter wereld en staat bekend om haar gigantisch hoge, oranje zandduinen. De dode, zwartgeblakerde bomen staan hierbij in sterk contrast met het kleurige zand wat de plek op een Dali schildering doet lijken.
 • KOLMANSKOP: Beloon je ogen en camera met de spookbeelden die je te zien krijgt in Kolmanskop, een eens-thriving-mijnstadje dat door gelukzoekers werd verlaten en vervolgens door de natuur in een spookbuurt – volledig overgenomen door de natuur – veranderde.
 • SKELETON COAST: Skeleton coast, ook wel de ‘Geraamtekust’ genoemd, doet zijn naam eer aan. Gevuld in spooky mist kom je hier talloze scheepswrakken en geraamtes van vogels, zeeleeuwen en walvissen tegen. Maar geen zorgen, ook levend kun je deze laatste beestjes hier spotten.
 • SAFARI: Wil je op safari trekken? Dan kun je terecht in het Etosha National Park (Namibië), de thuis van 114 zoogdieren, 100 reptielen en 350 vogelsoorten. Óf steek de grens over naar Botswana, het ‘safariparadijs’, waar je in parken zoals Chobe een zee aan wildlife kunt spotten.
 • OKAVANGO DELTA: De Okavango Delta maakte de 1000e plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dit is niet zomaar! Vlieg in een klein vliegtuigje over de prachtige delta of ga zelf op onderzoek en spot menig wildlife aan de drinkbron.
Damaraland

Lengte trip

Namibië is heet en afstanden zijn groot. Wil je Namibië bewonderen? Trek er dan voor een 2 à 3 tal weken alleen op uit in je luxueuze 4X4 en kampeer in een meegeleverd tentje op de grond òf jawel, op je autodak! Meer geïnteresseerd in Namibië’s westelijke buur Botswana? Hou dan een 14 dagen vrij… ideaal om het béste van het land te zien.

Taal

Namibië kent vele etnische groepen met elk hun eigen taal. Met elkaar en de buitenwereld communiceren ze echter in het Engels, de officiële taal. Botswana is op dit vlak gelijkaardig aan Namibië. In het land worden meer dan 20 talen gesproken waarvan Sekalanga (van de Bakalanga mensen) de meest gebruikte is. Engels is wederom tot officiële taal uitgeroepen en Setswana als nationale taal.

Okavango

WIST JE DAT?

1) Namibië is de thuisbasis van de cheetahs, een sterk bedreigde kattensoort in Afrika. In totaal herbergt het land rond de 2500 à 3000 cheetahs, wat hen uniek maakt in de wereld. Wist je trouwens dat Namibië met amper 2,5 miljoen inwoners tot één van de dunstbevolkte landen ter wereld behoort?

2) Botswana is het thuisland van de dichtste olifantenpopulatie ter wereld. Wil je deze ‘Kings of the Jungle’ zien spelen, drinken en zwemmen? Dan zul je in Chobe NP niet teleurgesteld worden.

*COMBOTRIP

Wil je een rondreis doorheen Zuidelijk Afrika maken die meerdere landen aftikt?

Goede combinaties zijn:

 • ZUID-AFRIKA & MOZAMBIQUE
 • ESWATINI & ZUID-AFRIKA
 • NAMIBIË & BOTSWANA
 • Via de Orange River in NAMIBIË richting ZUID-AFRIKA
 • Via LESOTHO richting MOZAMBIQUE

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

3. WANNEER IS HET BESTE MOMENT VOOR EEN RONDREIS DOOR AFRIKA?

Weet je inmiddels waar je heen wil? Dan is de volgende vraag: Wanneer ga je precies? Afrika kent over het algemeen 2 seizoenen, namelijk het droog- en regenseizoen. Het droogseizoen is ideaal om wildlife snel te spotten rond de schaarse waterbronnen. Het regenseizoen is dan weer een goed moment voor de natuurliefhebbers en zij die de babyboom willen aanschouwen.

Wil je echter zeker zijn dat je op een geschikt moment naar een Afrikaans land naar keuze reist, dan raden we je aan het reisadvies per land te checken. De beste reistijd hangt namelijk niet enkel af van het klimaat, maar ook van de culturele stabiliteit. Denk bijvoorbeeld aan plotselinge conflicten of verkiezingen. Om je een handje te helpen, zetten we hieronder de beste reisperiodes per land op een rijtje.

3.1 Reistijd Oost-Afrika

De beste reistijd voor onze GOUDEN FAVORIETEN in OOST-AFRIKA is:

KENIA

Klimaat

Het klimaat in Kenia is ideaal tussen december en februari, mensen kunnen dan genieten van een zonnetje en regen is schaars. Echter, wanneer je tussen maart en juni reist, wordt je geconfronteerd met krachtige stortbuien die vnl. in april aan de kust en het Victoriameer onontkomelijk zijn. Bevind je je in de hoofdstad Nairobi, dan mag je ook een mini regenseizoen verwachten rond november/december. Safarifans worden aangeraden deze regenperiodes te vermijden.

Drukte & budget

De periode van juni t.e.m. oktober plus de maand december is hoogseizoen in Kenia. Tijdens de overige maanden zijn nationale parken en andere must-sees hierdoor goedkoper en ze worden ook minder overspoeld door toeristen.

OEGANDA

Klimaat

Oeganda bereis je het beste in februari/maart of tussen juni en september. Dan is het weer hier aangenaam warm. Ga je in januari dan kun je rekenen op snikhete temperaturen. Ga je echter in april/mei of tussen oktober en december, dan krijg je te maken met het Oegandese regenseizoen. Dit betekent: modderige wegen, overstroomde stranden aan het Victoriameer en eventuele ‘landslides’ in bergachtige gebieden.

Drukte & budget

In maart/april/mei en oktober/november is het laagseizoen in Oeganda. Tijdens deze periode zijn prijzen een stuk lager, denk bv. aan een gorilla permit, en zijn er minder toeristen in dit gebied. Een nadeel hiervan is dat er over het algemeen minder zaken open zullen zijn – accommodatiegewijs en parkgewijs.

TANZANIA

Klimaat

De beste tijd om naar Tanzania te reizen is tussen juni en september. Het regenseizoen is dan afgelopen en overdag kun je genieten van lekker warme temperaturen (niet zweetsnor-heet!).

Wil je op safari trekken en de Great Migration live voor je neus zien? Dan moet je echter tussen december en maart naar de Serengeti. In deze periode is het droogseizoen, waardoor wildlife goed zichtbaar is in de droge savanne samenschoolt rondom de weinige waterbronnen in het park.

Drukte & budget

Tussen maart en mei, plús de maand november is het laagseizoen in Tanzania. Dat betekent geen koppenlopen en… ‘budgetreizen’!

RWANDA

Klimaat

Rwanda wordt gekenmerkt door een lang droogseizoen dat loopt van half mei t.e.m. september en van december t.e.m. januari. De ideale tijd om rond te trekken?

Drukte & budget

Het droogseizoen staat gelijk aan het hoogseizoen: hogere prijzen en een relatief hoge hoeveelheid toeristen die zo snel mogelijk hun accommodatie en activiteiten vastleggen. Jazeker, je kunt spontaan zijn in een land zoals Rwanda, maar leg toch zeker die onvergetelijke gorilla trekking vast… Plaatsen voor een gorilla trekking zijn namelijk gelimiteerd en in het regenseizoen kunnen stortbuien je trekking zwaar in de war schoppen.

ETHIOPIË

Klimaat

Reis je naar het noorden van Ethiopië, dan ga je best buiten de Europese zomermaanden. Onze zomer valt namelijk samen met het regenseizoen in het noordelijke gebied, al is dat regenseizoen goed te doen. In het zuiden daarentegen valt het regenseizoen in november alsook eind maart/begin april. Deze twee moessons vermijd je liever, want wegen kunnen in deze periodes slecht begaanbaar of zelfs volledig onbruikbaar worden.

De beste tijd voor een trip naar Ethiopië is bijgevolg in de maanden oktober t.e.m. februari. Het weer is er dan aangenaam (5-20°): weinig tot geen regen, noch hete temperaturen rond de 30 à 40° (zoals in de maanden februari t.e.m. april).

Drukte & budget

Aangezien Ethiopïe niet zo bekend is als Oost-Afrikaanse toeristbestemming, kent het land nog geen hoogseizoen. Je hoeft dus niet te vrezen voor een stormloop aan toeristen.

3.2 Reistijd Zuidelijk Afrika

De beste reistijd voor onze GOUDEN FAVORIETEN in ZUIDELIJK AFRIKA is:

ZUID-AFRIKA

Klimaat

Zuid-Afrika is gigantisch groot en divers. De beste reistijd is bijgevolg afhankelijk van waar je je in het land bevindt en wat je wilt gaan doen. Wil je bv. walvissen spotten? Dan kan je in Zuid-Afrika terecht van juli t.e.m. november.

Daarenboven wordt het Zuid-Afrikaanse klimaat, net zoals in Nederland en België, gekenmerkt door 4 seizoenen… maar dan net andersom!

 • Ga je naar het zuidwesten (cf. Kaapstad) in de winter (= onze zomer), dan is het weer druilerig, nat en fris. Dit in tegenstelling tot de zomer (= onze winter) die bloedheet is.
 • Ga je meer richting het noordoosten? Dan is de winter behoorlijk frisjes, terwijl de zomermaanden gekenmerkt worden door een gemoedelijke warmte.
  Of je nu naar het zuidwesten of het noordoosten gaat, in wintermaanden juli/augustus kun je rekenen op een waar bloemenfestijn: kleurrijke velden zo ver je kunt kijken!

Temperaturen in het voorjaar (maart-mei) alsook het najaar (september-november) zijn in het ganse land dan weer relatief stabiel – ideaal om je trip naar Zuid-Afrika te boeken dus!

Drukte & budget

De Zuid-Afrikaanse zomer (december/januari) kan gezien worden als het hoogseizoen: Europeanen vluchten uit hun koude land en reizen naar de Afrikaanse staat waar het landschap in volle bloei staat, temperaturen hoog zijn en regenval zeldzaam is.

MOZAMBIQUE

Klimaat

De beste tijd om naar Mozambique af te reizen is tussen juni en september, het droogseizoen. Denk daarbij aan warme dagen en koelere nachten. Echter, ook in het regenseizoen is een vakantie-uitje naar dit land goed mogelijk. De buien in het regenseizoen zijn er zo kort dat ze je vakantie met moeite kunnen verpesten.

Drukte & budget

Het hoogseizoen dat gekenmerkt wordt door ideale temperaturen, maar ook toerisme en hogere prijzen, valt voor Mozambique in december/januari.

NAMIBIË & BOTSWANA

Klimaat

Wanneer het in Europa winter is, is het in Namibië en Botswana zomer. Maar in tegenstelling tot Zuid-Afrika, wil je dan niet in deze landen vertoeven; tenzij je wilt bakken in temperaturen van meer dan 40°C. Hetzelfde geldt voor de zomer. Ga je in de Afrikaanse winter naar deze plaatsen, dan kan het ’s nachts afkoelen tot vriestemperaturen. Het regenseizoen heeft niet zo veel invloed op je trip, behalve als je in het noorden wilt verblijven.. Hier kan er tussen december en half maart flink wat regen vallen met modderige wegen als gevolg.

De beste tijd om naar dit land vol surrealistische landschappen te gaan, is bijgevolg in de lente of herfst (september, oktober, mei). Wil je de Okavango delta bezoeken, dan raden we je echter aan in de Europese zomermaanden te gaan (dus de winter in Namibië & Botswana), dan is de delta goed gevoed door de Okavango rivier.

Drukte & budget

Juli t.e.m. oktober kan gezien worden als het hoogseizoen in Namibië en Botswana. In deze maanden heerst er een aangename temperatuur tussen de 18 en 25° én hoger in oktober. Gezien deze periode populair is bij toeristen, ben je er bij het boeken best snel bij.

Safari Kenia

4. SAFETY FIRST

4.1 ‘Gevaarlijk Afrika’?

Afrika… een continent vol armoede, criminaliteit, oorlog en wilde dieren? Dat is hoe de media het continent voor een lange tijd heeft afgeschilderd. In een “2019 round-up van werelds meest gevaarlijk steden”, blijken Afrikaanse steden niet in de top 10 te staan… die plaatsen nemen de Amerika’s al in.

In de wereld is bijgevolg een sterk vertekend beeld van Afrika verspreid die het prachtige continent groot onrecht aandoet. Tijd om daar verandering in te brengen!

4.2 Media vs. Werkelijkheid

Afrika is veel minder gevaarlijk dan de media doet uitschijnen.

Mocht je als toerist toch pech hebben, wordt je meestal slachtoffer van kleine diefstallen óf kun je een tropische ziekte oplopen. Maak je hier echter geen zorgen over! Op beide kun je je als bezoeker goed voorbereiden:

 • Petty thefts gebeuren in elke grootstad, denk vb. aan Parijs in de metro. Hou je gsm en handtas dus goed in het oog, dichtbij jezelf, en de kans is klein dat je iets zal overkomen.
 • De meeste tropische ziektes zijn makkelijk te voorkomen: Voor malaria kun je gedurende je trip malariapillen nemen, wat je immuun maakt voor de ziekte. Kun je deze voor één of andere reden niet slikken, dan kun je ook behandeld worden tegen malaria – indien nodig. Je kan ook vrijwel bij elke apotheker of ziekenhuis terecht voor snelle, goedkope en betrouwbare malariatests waarbij je meteen de juiste behandeling krijgt indien nodig.

4.3 Extra veiligheidstips

Reizen in Afrika is tot op zekere hoogte zo veilig of onveilig als je het zelf maakt. Wil je je Afrikareis vlot en veilig laten verlopen, dan is het belangrijk je bewust te zijn van bepaalde risico’s alsook hoe je deze kunt vermijden… Hieronder geven we je een korte handleiding mee die goed van pas kan komen, waar je ook naartoe gaat in Afrika.

1) REISADVIES VAN JE BESTEMMING

Check van tevoren het reisadvies van het land waar je naartoe gaat op de officiële site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken België of Nederland.

Een land als Kenia bijvoorbeeld is veilig om te bereizen, al adviseren we je de noordwestelijke kant van dit land over te slaan. In het noordwesten grenst Kenia namelijk aan Somalië, een gebied waar het af en toe nogal onrustig kan zijn.

2) GROTE STAD VS. WILDPARK/LOKAAL DORPJE

In een grote stad/wereldstad, zijn petty thefts een ‘common crime’. Om geen slachtoffer te vallen, zijn er bepaalde dingen die je in je koppie moet houden:

 • Haal je telefoon in een auto met open raam niet boven, of zorg dat autodeur en -raam toe/op slot zijn.
 • Hou je tasje goed vast.
  Moet je ’s nachts ergens heen? Ga dan niet nog over straat lopen, maar bestel een taxi.
 • Wees voorzichtig wanneer je geld gaat pinnen.

Ben je in een wildpark of lokaal dorpje, dan is het aangeraden goed naar de aanwijzingen van de ranger/chauffeur te luisteren. Deze persoon heeft ervaring met de streek en weet ondertussen wat kan en niet kan.

3) TROPISCHE ZIEKTES

Tropische ziektes zoals malaria, dengue, ebola, … We hebben er allemaal al eens een griezelverhaal over gehoord. Maar net zoals griezelverhalen, zijn ze meestal spannender gemaakt dan dat ze in werkelijkheid zijn. Malaria vb. is namelijk gemakkelijk te behandelen en nog makkelijker te vermijden. Vermijden kan je o.a. via het slikken van pillen óf door risicogebieden gewoonweg te vermijden.

Ons advies betreffende tropische ziektes?

 • Check of je bestemming een risicogebied is voor een tropische ziekte.
 • Informeer je bij de GGD over mogelijke medicatie die je immuun maakt voor de ziekte.
 • Neem genoeg lange broeken en insectenspray (vb. DEET) mee voor ’s avonds, dan zijn beestjes het actiefst (= nuttig zelfs zonder dreiging)

5. REISMETHODE: TRANSPORTMOGELIJKHEDEN

#1 Selfdrive

Auto huren, spullen in de achterbak en met wapperende haren op naar de horizon! Een selfdrive is ultieme vrijheid. Je kunt zelf je reistijden bepalen en de kilometers die je op een dag aflegt.

Afrikaanse landen geschikt voor een selfdrive zijn:

 • Kenia
 • Oeganda
 • Rwanda
 • Namibië
 • Zuid-Afrika / Eswatini

Bovenstaande landen beschikken allen over een goed onderhouden wegennetwerk en de afstanden zijn niet al te lang óf bieden mooie tussenstops . Tijdens je trip zal je echter ook te maken krijgen met onverharde wegen in bv. wildparken. We raden je bijgevolg aan een 4×4 te huren óf, nog beter, een stalen ros met een rooftop tent!

Jeep

#2 Roadtrip met chauffeur

Liever niet zelf rijden, maar lekker onbezorgd uit het raam staren naar de waanzinnige landschappen die zich één voor één ontvouwen? Dan kun je opteren voor een roadtrip met chauffeur! Zeker in landen waar Engels niet de officiële taal is (vb. Ethiopië of Mozambique) óf waar de afstanden lang en ruig zijn (vb. Tanzania), kan een roadtrip met chauffeur al je zorgen wegnemen.

De bonus van een chauffeur? Hij/zij kan je tijdens zijn/haar dienst vanalles vertellen over zijn/haar land en cultuur, en… wie weet leer je nog een nieuwe taal bij!

jeep

#3 Op de motor

Ben je een echte diehard of road devil? Dan kan je opteren om het Afrikaanse vasteland door te crossen alla Hell’s Angels style. Kruip je graag die motor op, maar ben je geen doorgewinterde motormuis? Dan kan bij Charlie’s Travels ook een 1- of 2- daagse motorsafari voor je geregeld worden, waarin je – achterop, of zelf achter het stuur – enkele natuurplekjes ontdekt. Denk hierbij aan vb. de uitgestrekte vlaktes van de Keniaanse Magadi Desert en het Amboseli National Park, de spiegelgladde kratermeren van Oeganda en/of de mistige jungle van Rwanda.

#4 Openbaar vervoer

Wanneer je beslist te backpacken, bestaat de kans dat je het openbaar vervoer gebruikt om het land te bereizen. Dit heeft zowel voor- als nadelen.

 • Voordeel: Veel landen hebben grote lijnbussen die lange afstanden afleggen, ook gedurende de nacht (inclusief achterover klapbare stoelen!).
 • Nadelen: Deze bussen hebben vaste op- en afzetpunten. Je hebt dus nog een hoop regelwerk én wachtwerk voordat je een taxi (in de vorm van een brommer, auto of bus) hebt gevonden die je naar je eindbestemming of nabije halte kan brengen. Openbaar vervoer is daarnaast niet steeds een veilige optie: Denk aan bussen die te hard rijden of chauffeurs die ritten van 15u aan één stuk door uitvoeren.

Landen met ‘degelijk’ openbaar vervoer zijn…

 • Kenia: In Kenia vind je een treinspoor dat loopt tussen Naivasha en de kust. Snel, goedkoop, comfortabel én je kunt olifanten zien vanachter het treinraam!
 • Rwanda: Rwanda is klein, goed georganiseerd en beschikt over perfect onderhouden wegen. Het land heeft daarnaast busverbindingen door het hele land én de afstanden zijn goed te doen op een dagelijkse basis.
Matatu

#5 Binnenlandse vluchten

Vliegen is een efficiënte manier om je te verplaatsen, wanneer je in een groot land rondreist en je vakantiedagen beperkt zijn. Deze vorm van transport is echter zeer vervuilend voor onze al-kwetsbare Moeder Aarde… We raden je bijgevolg aan dit enkel te doen wanneer je écht niet anders kan.

Take off

6. REISBUREAU IN AFRIKA

Wanneer je boekt bij een reisbureau, krijg je al gauw een pakketreis met de toeristische trekpleisters voorgeschoteld. Charlie’s Travels is hier echter een uitzondering op. Als on-the-ground reisbureau ontwerpt één van de Charlie’s Angels samen met jou (cf. co-creatie) een authentieke reis om nooit meer te vergeten. Wanneer je bij ons boekt, is jouw Afrikatrip echter niet enkel positief voor jou, maar ook voor de locals en de natuur die we rechtstreeks ondersteunen. Hoe? Dat zullen we je hieronder even kort uitleggen.

1) On the ground

Charlie’s Travels is een on-the-ground reisbureau, gevestigd in Nairobi (Kenia) met een internationaal team verspreid “all across Africa”. Ons Angels team bestaat momenteel uit Nederlanders, Belgen, Kenianen én Zuid-Afrikanen die allen van Afrika hun thuis hebben gemaakt. Ze kennen m.a.w. de bestemmingen als hun broekzak, de nationale parken als hun achtertuin én kennen de leukste, verstopte plekjes in de bruisende steden. En last but not least, moest er iets mislopen tijdens je trip, dan zijn we niet enkel ‘one-phonecall-away’ maar ook zeer letterlijk ‘in the neighbourhood’.

2) Off the beaten track

Aangezien wij on-the-ground zijn, kunnen we jou onze eigen unieke routes aanbieden – off-the-beaten-track! Onze founding father Charlie is namelijk een fulltime reiziger, steeds op zoek naar nieuwe, authentieke ervaringen om samen met plaatselijke bewoners op poten te zetten. Het resultaat? Jij reist naar onbekende plekken en ontmoet interessante mensen die je anders nooit zou tegenkomen.

3) Co-creatie

Op elk potje past een deksel, en zo past ook bij elke reiziger een specifieke reis. Samen met één van onze Charlie’s angels ontwerp je een unieke reis, volledig afgestemd op jouw wensen. Hoe beginnen we hieraan? Door jouw ideeën en onze expertise samen te leggen op de tekentafel en aan de slag te gaan! (filmpje 1 subs Charles)

4) Lokale partners

Via jouw reis beleef je niet enkel de tijd van je leven, maar steun je tegelijkertijd de lokale economie van je bestemming. Al onze unieke routes zijn namelijk opgezet in samenwerking met plaatselijke lokale partners, waardoor jouw budget rechtstreeks naar de lokale organisatoren gaat in plaats van naar de buitenlandse investeerders.

5) Sustainable

Moeder Aarde is ons thuis en geeft ons alles wat we nodig hebben. Maar de mens heeft misbruik van haar gemaakt en onze moeder is kwetsbaar geworden. De beste manier om haar te beschermen is om reizen te bannen, maar dat is natuurlijk niet echt een optie, of wel? Om de gezondheid van onze wondere aardbol op een realistische manier te beschermen,

investeert Charlie’s Travels automatisch een deel van jouw reisbudget in duurzame projecten die de aarde vergroenen. Wil je beslissen waar een deel van jouw centjes naartoe gaat? Hier vind je alle projecten die we momenteel sponsoren.

Motor Safari

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

Vakantie in Tanzania

Vakantie in Kenia

REIZEN TIJDENS CORONA