REIZEN TIJDENS CORONA

“Kan je wel reizen tijdens corona? En hoe zit het dan in Afrika?”
Zonder probleem! De meeste Afrikaanse landen zijn minder hard getroffen dan in Europa en het afgelopen jaar is rondreizen geen enkel probleem gebleken. Daarnaast zijn onze routes off the beaten track, waardoor social distancing gegarandeerd is.

Meer details? Vraag het aan een van onze consultants die ‘on the ground’ aanwezig zijn en perfect weten hoe het is om te werken en leven in Afrika tijdens corona.

TRAVEL STORIES TIJDENS CORONA

KAN IK 100% VERZEKERD OP REIS? JAZEKER!

Je kan je bij OOM verzekeren voor de onderstaande zaken, zelfs als je naar een land vliegt met code rood;

 1. De OOM ziektekostenverzekering (meer info) dekt alle ziektekosten als je corona krijgt op de bestemming 
 2. Heb je bij OOM een aansprakelijkheids-, inboedel-, ongevallen-, reis- en/of rechtsbijstandverzekering dan geldt dan is er ook dekking in de landen met codes geel, oranje en rood.
 3. Annuleringsverzekering voor als je positief test op corona en daarom niet op reis kan
 4. Je normale reisverzekering geldt voor normale reisongevallen

Een annuleringsverzekering voor als je een land niet in kan door maatregelen (inreisverbod / lockdown), MAAR DAN BIEDEN WIJ EEN KOSTELOZE VERPLAATSING VAN DE REIS! Zie onze super flex terms!

Niet bij alle verzekeraars maar er zijn verzekeringen die niet naar reisadviezen/kleurcodes kijken, zoals OOM verzekeringen.

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

WAAR MOET IK REKENING MEE HOUDEN ALS IK OP REIS GA?

Allereerst is het goed om te kans in te schatten dat zich zoiets voordoet in deze tijden. Landen zijn gewend geraakt aan, en hebben leren leven / beleid maken, met het coronavirus. Van de bestemmingen waar we reizen naartoe organiseren is het beleid voorspelbaar en zijn de reizen bijna altijd uitvoerbaar geweest het afgelopen jaar. Als een land toch op slot zou gaan, of als de reis niet uitgevoerd kan worden door lokale maatregelen (quarantaine / reisbeperkingen) dan stellen wij de reis kosteloos uit, waardoor je later kan gaan, wanneer de situatie het beter toelaat en je zonder zorgen kan rondreizen. Zie hier onze super flex terms!
Dit is het beleid geweest van onze populaire bestemmingen het afgelopen jaar:

 1. Kenia: de 1e maanden van de crisis waren er inreisbeperkingen maar sinds juli 2020 is het open voor toerisme en sindsdien zijn er geen andere beperkingen geweest voor het inreizen. De maatregelen in het land schommelen een beetje naargelang de golven: dit betekent dat avondklok en de openingstijden van cafés/restaurants heen en weer gaan. Er was ook eventjes een reisbeperking tussen bepaalde counties maar internationaal toerisme kreeg een uitzondering op deze beperkingen. Al met al kunnen we met heel veel vertrouwen zeggen dat we hier reizen kunnen uitvoeren en dat de maatregelen voorspelbaar zijn en de uitvoer van reizen niet belemmeren. 
 2. Oeganda: de 1e maanden van de crisis waren er inreisbeperkingen maar sinds juli 2020 is Oeganda open voor toerisme en sindsdien zijn er geen andere beperkingen geweest voor het inreizen. Tot aan de Deltavariant had het land weinig maatregelen en was bijna alles open, ook discotheken. Door de Deltavariant kwam er een stijging in cases en ging het land naar een lockdown, met een uitzondering voor toerisme. Dubbel positief nieuws: fijn dat het land reageert op een stijging in cases, ook goed dat de maatregelen voorspelbaar zijn voor internationaal toerisme en dat de reizen gewoon uitvoerbaar zijn.
 3. Tanzania: vanaf het begin van de corona pandemie heeft Tanzania maatregelen genomen die zich vooral richtten op scholen en persoonlijke hygiëne (mondkapje en handen wassen). Verder ging in het land alles gewoon door. In het begin werden er nog cases gemeld, maar eenmaal de president ervan overtuigd was dat het land veilig was werden alle maatregelen opgeheven en werden er geen nieuwe cases meer gemeld. Vanaf maart 2021 is er een nieuwe president. Mensen kunnen zich weer laten testen, bij aankomst in het land dien je een sneltest te doen en een mondkapje dragen wordt sterk aanbevolen maar is niet verplicht. In het land zijn er geen restricties en internationaal toerisme gaat gewoon door. De Tanzanianen verwelkomen je graag!
 4. Zuid-Afrika heeft helaas een wat beruchte reputatie opgebouwd rondom het corona-virus, ivm de “Zuid-Afrikaanse variant”. Echter, de corona-golven zijn hier steeds relatief kort (3-4 weken) en de beperkingen schommelen ook hier mee met de golven. De beperkingen hebben vooral betrekking op de openingstijden van restaurants en alcoholverkoop. Sinds de eerste lockdown zijn alle parken, grenzen en activiteiten gelukkig open gebleven! Ondanks dit alles komt het internationaal toerisme maar langzaam op gang en de Zuid-Afrikanen staan dan ook te trappelen om jullie te verwelkomen!
De afgelopen maanden – sinds eind 2021 – zijn veel maatregelen zoals de avondklok en mondkapjes opgeheven. Toerisme krijgt ook vaak een uitzondering op de maatregelen en echte lockdowns en inreisverboden hebben de meeste landen niet meer gezien sinds juli 2020. Ieder land heeft zijn eigen maatregelen om corona tegen te gaan. Hieronder vind je voor ieder land de specifieke maatregelen terug.
 1. Kenia
 2. Tanzania
 3. Oeganda
 4. Namibië
 5. Botswana
 6. Zuid-Afrika
 7. Rwanda
 8. Ethiopië
 9. Mozambique
 10. eSwatini
 11. Madagascar

Als dit enkel een gevoel is dan kunnen we de reis niet verplaatsen. We volgen de situatie land per land goed op en zodra een reis niet mogelijk is, maken we het ook mogelijk om deze te verplaatsen maar zolang de reis zonder problemen door kan gaan, voeren we de reis ook uit en kun je alleen annuleren volgens de annuleringsvoorwaarden of verplaatsen tegen extra kosten.

Dit hangt erg af van je land van bestemming. In de meeste landen moet je tegenwoordig geen mondkapje meer dragen al wordt het op sommige plaatsen wel aangeraden, zoals in supermarkten.

In de meeste landen zijn restaurants open, waarbij wel steeds je temperatuur wordt gemeten en je handen moet wassen of ontsmetten bij het binnengaan. Ook sluit horeca tijdig zodat men naar huis gaat voor de avondklok. Specifieke informatie per land over cafés en restaurants vind je terug onder het lijstje van corona maatregelen per land.

Ook dit hangt af van land tot land. In Kenia bijvoorbeeld zijn bars en clubs open, maar ze sluiten wel meestal rond 20u30, ivm de avondklok. Specifieke informatie per land over cafés en restaurants vind je terug onder het lijstje van corona maatregelen per land.

Nee! Reizen per vliegtuig is zeker geen spreader event. De kans dat je corona oploopt in het vliegtuig is volgens onderzoek van MIT 1 op 4300. Als je het middelste stoeltje leeglaat is dit zelfs 1 op 7700. Erg klein dus. Dit komt doordat vliegtuigen goed maatregelen opvolgen en de lucht in een vliegtuig constant gefilterd en ververst wordt. Dus leun gewoon lekker achterover in je stoeltje en geniet van een goede film.

ZONDER ZORGEN OP REIS MET CHARLIE’S FLEX TERMS!

Via onze flexibele voorwaarden ben je extra verzekerd voor je reis naar Afrika!

Onze manier van werken is al erg corona-proof. Unieke experiences voor jou alleen, gezellige privélodges en accommodaties ver weg van de drukte van het massatoerisme en een optimale samenwerking met onze partners. Daarnaast bieden we nu ook flex terms aan zodat jij zonder enige zorgen je reis kan boeken.

Toch nog niet helemaal overtuigd te reizen ten tijde van corona? Lees alles over kosteloos verplaatsen en annuleringsvoorwaarden hier!

HOE ZIT HET MET REIZEN EN TESTEN?

De exacte inreis-eisen verschillen per land. De meeste landen willen een PCR-test van 72-96u oud zien als je het land inkomt. Hieronder vind je het beleid per land:

 1. Kenia
 2. Tanzania
 3. Oeganda
 4. Namibië
 5. Botswana
 6. Zuid-Afrika
 7. Rwanda
 8. Ethiopië
 9. Mozambique
 10. eSwatini
 11. Madagascar

Voor de meeste landen moet je een PCR-test doen om de luchthaven in te mogen. Als dit het geval is plannen wij de PCR-test voor de reizigers en vergoeden deze ook – dit is onderdeel van onze super flex terms.
Voor sommige landen volstaat een vaccinatiebewijs en hoef je geen PCR-test te doen voor de terugvlucht. Ziehier het beleid per land:

 1. Kenia
 2. Tanzania
 3. Oeganda
 4. Namibië
 5. Botswana
 6. Zuid-Afrika
 7. Rwanda
 8. Ethiopië
 9. Mozambique
 10. eSwatini
 11. Madagascar

De meeste landen hebben hun eigen regeling voor PCR testen voor kinderen en hebben een vrijstelling voor kids jonger dan 5 / 12 jaar. In Kenia en Tanzania/Oeganda zijn kinderen respectievelijk onder de 5 en 12 jaar vrijgesteld voor een PCR test.

CORONAPROOF OP SELFDRIVE DOOR NAMIBIE

IK TEST POSITIEF VOORDAT IK OP REIS GA. WAT NU?!

Ja dat kan zeker! Je moet alleen wachten totdat je weer negatief test. Mijn vriendin (Charlie’s gf) testte positief voor haar vlucht. Twee dagen erna testte ze negatief. Drie dagen later dan gepland zat ze op het vliegtuig. Het is niet ideaal, maar een positieve test betekent niet het einde van je reis. Daarnaast zijn wij als reisorganisatie ook flexibel en passen we je reis zo goed mogelijk aan, indien je enkele dagen vertraging zou oplopen.

Je kan je een annuleringsverzekering afsluiten bij OOM Verzekeringen als je niet op reis kan omdat je corona krijgt. Maar je wilt natuurlijk gewoon op reis. Mijn vriendin (Charlie’s gf) testte positief 3 dagen voordat ze vloog. Ze testte iedere opeenvolgende dag totdat ze negatief testte. 2 Dagen na gepland zat ze op het vliegtuig. Het hoeft dus zeker niet te betekenen dat je niet op reis kan, je vertrekt gewoon iets later.  

Die persoon kan dan later vliegen en zich aansluiten bij de groep. Voor gezinnen kun je de afweging maken een ouder bij het kind te laten en samen een paar dagen later te vliegen om je bij de rest van het gezin te voegen. Zij zorgen ervoor dat het programma zo wordt aangepast dat jullie weer herenigen en dat je dan DUBBEL ZO DIK van de reis gaat genieten 🙂 Je kan je niet verzekeren voor je eigen annuleringen/onkosten als je zelf niet positief test.

Allereerst adviseren we natuurlijk de week voordat je op reis gaat om te proberen geen corona op te lopen omdat het onhandig is. Met een beetje opletten en afstand houden beperk je het risico, we zijn geoefend 😉 Maar we zijn flexibel in het omboeken of aanpassen van je reis. Mocht je twee dagen later landen dan passen we de reis daar op aan. We hebben goede deals met onze partners en als je niet in het hoogseizoen reist kunnen we dat vaak kosteloos aanpassen. Als je exclusieve kleinschalige accommodaties boekt zijn die mogelijk wat minder flexibel maar er is altijd een mouw aan te passen. T.I.A. (This Is Africa!)

WAT ALS IK POSITIEF TEST TIJDENS MIJN REIS?

Er zijn tal van testlocaties in alle landen. Iedere middelgrote stad heeft een lab om PCR-tests te doen. Hier vind je alle PCR-testlocaties in het buitenland.

Als je gevaccineerd bent is de kans dat je ernstig last krijgt of zorg nodig hebt voor corona bijna nul. Mocht het toch zo zijn: de private zorg in veel Afrikaanse landen is goed. In Afrikaanse landen heb je private zorgen die gelijk is aan die in Europa. Ziehier een filmpje van Charlie op bezoek in het ziekenhuis in Nairobi.

Nee, je moet wachten totdat je negatief test. In Kenia/Tanzania/Oeganda verwachten ze dat je zelf in quarantaine gaat en wacht totdat je negatief test. Wij helpen met het organiseren van een accommodatie. Je kan je vlucht altijd gratis wijzigen in deze tijden

Tip 1: boek niet met een tussenpersoon/agent/skyscanner

Tip 2: neem je laptop mee zodat je remote kan werken. 

Net zoals je positief test voor de terugvlucht naar huis, moet je in dit geval in quarantaine en wachten totdat je negatief test. Ook hier is het vaak op eigen initiatief, en helpen wij bij het vinden van accommodaties. Hierdoor hoef je geen peperdure hotels te betalen, opgedrongen door de regering. In deze nieuwe tijden is het de moeite waard om een reis te overwegen waar je maar één land bezoekt.

 • We vermijden activiteiten met een verhoogd risico. Zo namen we pre-covid vaak gezellig volle bussen zonder eigen zitplaats. Nu boeken we vaker 1e klas treinzitjes, waarbij genoeg ruimte en afstand is of we kiezen voor self-drives of transfers. 
 • Off the beaten track routes, dus je komt weinig andere toeristen tegen.
 • Kamperen naast de Manyatta (de traditionele hutjes) ipv bij Maasai thuis (in onderleg met wat je wilt).
 • Zelf sneltesten meenemen zodat je jezelf en chauffeurs/gidsen kan laten testen voor de zekerheid. 
 • Geen grote resorts waar je samenzit met andere toeristen.
 • Onze partners (gidsen en accommodaties) waarmee we samenwerken zijn allemaal goed getraind en doen er alles aan om een corona-safe reis te organiseren. Ze snakken na 1.5 jaar stilstand naar toeristen en je kan je voorstellen dat zij de maatregelen stipt naleven. 

Houd je aan de maatregelen, afstand houden, netjes handen wassen. Je kan ook een aantal sneltests meenemen zodat je die af en toe bij elkaar in de neus stopt om te zien of iedereen nog negatief is. Deze sneltests kan je ook gebruiken voor chauffeurs of gidsen als jullie langere tijd samen zijn, bij het begin van de trip.