RENDEZ-VOUS MET DE BERGGORILLA IN OEGANDA

Ken jij Oeganda van de oranje wegen, prachtige bergen, eindeloze lakes, adembenemende cultuur, het land waar de Nijl ontspringt en haar hartelijke bewoners? You are so right… maar iets ontbreekt er nog in dit rijtje: De berggorilla

Ken jij Oeganda van de oranje wegen, prachtige bergen, eindeloze lakes, adembenemende cultuur, het land waar de Nijl ontspringt en haar hartelijke bewoners? You are so right… maar iets ontbreekt er nog in dit rijtje: De berggorilla

Berggorilla’s in Oeganda

Berggorilla’s zijn HUGE. Hier in Oeganda kun je ze for real in het wild spotten. Het is een ongeëvenaard en off the beaten track avontuur en we love that! Wij van Charlie’s vinden dus dat je dit niet mag missen. Een bezoekje aan de berggorilla’s kan in het Zuidwesten van Oeganda. Het Bwindi Impenetrable Forest, is de thuisbasis van onze reuze vrienden.

Berggorilla feiten

Voor je naar het regenwoud afreist en aan dit avontuur begint zijn er een paar dingen die je moet weten. Berggorilla’s zijn een beschermde diersoort. Als je foto’s ziet denk je, moet de mensheid niet beschermd worden tegen deze dieren? Want ze zijn bruut, i know. Maar dit is vooral uiterlijk vertoon: Berggorilla’s zien er namelijk een stuk spannender uit dan ze zijn. Berggorilla’s staan erom bekend dat ze erg vreedzaam en rustig zijn. Tenzij JIJ iets doms doet natuurlijk 😉 In Afrika zijn er nog zo’n 880 berggorilla’s, waarvan meer dan de helft Oeganda op z’n paspoort heeft staan.

Berggorilla permit

De overheden van Oeganda, Rwanda en Congo, – waar de berggorilla’s zich ook nog wel ‘eens laten zien-  willen er zeker van zijn dat de gorilla’s niet overspoeld worden met toeristen. Daarom is een maximum van 104 bezoekers per dag ingesteld. Om een van deze happy 104 te zijn moet je een speciaal permit kopen. Dit is een permit voor 1 dag en je gaat met een ranger op zoek naar deze prachtige beesten. Je begrijpt het vast al, dit permit is DUUR. In Oeganda tik je 600 dollar af, maar in buurland Rwanda betaal je zo al 1000 dollar.

Berggorilla spotten in Oeganda

95% garantie dat je waar krijgt voor je geld. Nog voor het krieken van de dag ga je op pad. Be prepared want alles is mogelijk in het regenwoud; zo kan je ook in het droge seizoen behoorlijk vies en nattig worden. Berggorilla’s zijn ongrijpbaar en een beetje mysterieus; zo weten we nooit precies waar ze aan het chillen zijn. Poep en pootafdrukken, Sherlock, daar zoeken we naar. Heb jij niet zo’n speurneus, no stress, de rangers doen dit elke dag. En…. ’t kan vriezen of dooien: Soms zijn we berggorilla’s al na 2 uur op het spoor en soms duurt het wel 8 uur voor we ook maar een keutel vinden…

Op bezoek bij de familie gorilla

En als je dan eindelijk de familie ziet mag je hier een uur van genieten. Dit om te voorkomen dat je nieuwe vrienden zich bedreigd voelen. En ook hier zijn er strenge regels; Houdt minimaal 7 meter afstand. Praat zachtjes. Het is trouwens erg onbeleefd te snoepen en je gastheer niets aan te bieden; bewaar je picknick dus voor na dit uur. Een dikke kans dat je zo onder de indruk bent dat je helemaal niet meer aan eten denkt. Wijs niet, sowieso een onbeschofte eigenschap in veel Afrikaanse landen en maak geen foto’s met flits. Kun je je aan al deze regels houden? – Geniet dan van dit geweldige uur waarin je één van de bijzonderste dieren ter wereld observeert.

Beste tijd om de berggorilla’s te zien

Januari, Februari, Juni en Juli zijn droge maanden. Deze maanden zijn dan ook zeer geschikt voor een bezoekje aan de berggorilla’s. Ook in het regenseizoen is het mogelijk de jungle in te gaan naar onze reuzen apen, maar dan moet je wel tegen een dikke portie modder kunnen. De permits zijn zeker in de droge maanden snel uitverkocht. Boek daarom je permit 6 maanden van te voren en de kans dat jij oog in oog met Bokito staat is zeer waarschijnlijk.

Je pakt vanuit Kampala een bus of we gaan op de motor, naar het Bwindi park, dit is een reis van ongeveer 10 uur waar je ook al heel veel enorme toffe indrukken van Oeganda zal krijgen.  Er zijn verschillende lodges rondom het park waar je kan slapen, eten en je kunt voorbereiden op dit enorme avontuur.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Helemaal zin gekregen in een trip naar Oeganda? Check dan hier onze Uganda page en kijk wat voor vette andere dingen je kan beleven in de groene parel. Of vraag Charlie direct alles wat je weten wil. Voor nu een grote groet uit de bergen!  

Deze blogs vind je vast ook leuk: