PRAKTISCH MENSEN, 95% VAN HET DNA IS GELIJK
Het zijn praktisch mensen, zo verwant zijn ze aan ons! Hun DNA is bijna voor 95% gelijk aan dat van ons en dat is goed te zien wanneer je ze in het wild kan bestuderen. Ze zijn superhandig met voorwerpen en gereedschappen, zoals takjes en stenen om hun eten, bijvoorbeeld mieren, te kunnen vinden en verzamelen. Ook hebben ze net als mensen een bijzonder inlevingsvermogen en voelen ze ook een verdriet bij het verliezen van een dierbare.
Super menselijk dus! Omdat ze zo op mensen lijken, zijn ze vaak gebruikt voor onderzoeken, vooral medische- en gedragsproeven werden vaak op deze dieren uitgevoerd. Zo zijn onderzoekers erachter gekomen dat chimpansees gebarentaal kunnen leren en kunnen toepassen en ook kunnen leren aan soortgenoten. Dat wist Jane Goodall, een van de meest bekende onderzoekers van deze dieren, ook. Jane Goodall heeft jarenlang met chimpansees samengewoond om ze te onderzoeken in hun natuurlijke habitat, op de grens van Rwanda en Tanzania.
MET UITSTERVEN BEDREIGD
Voorheen was de totale populatie van de chimpansees erg groot, maar tegenwoordig worden ze jammer genoeg met uitsterven bedreigd. Ontbossing en verkleining van het woongebied van de chimpansees is een van de grootste bedreigingen, maar ook de handel om hun vlees of juist als huisdier is ook een grote bedreiging. Veel stropers zijn helaas nog steeds in de weer om met chimpansees hun geld te verdienen.
Gelukkig zijn er veel plekken waar chimpansees beschermd worden en op veel van deze plekken kun je deze leukerds met eigen ogen bekijken. Zo zie je zelf dat ze heel erg op jou en je familie lijken. Misschien wel het meest op je kleine broertje? 😉
In het Nyungwe Forest in het zuiden van Rwanda kun je chimpanseefamilies bezoeken. Het is een toffe wandeling door de woeste wildernis, waar je de kans krijgt om deze mensapen een uur te bestuderen. Een echte once in a lifetime experience die je niet mag missen!