In Afrika leven nogal wat nasty bacteriën en virussen, ook in Rwanda. Laat je niet afschrikken door onderstaand lijstje want met een goede voorbereiding en een beetje gezond verstand zijn veel van deze ziekten te voorkomen. Inentingen voor Rwanda zijn nodig maar zo paranoia als sommige artsen in Nederland de kansen op ziekten benaderen hoeft ook weer niet. Lees je dus goed in voordat je je laat vaccineren en je een rib uit je lijf betaald -en prikt-. Let op, vaccinaties adviezen veranderen ook geregeld…

Cholerastempel

Deze stempel is verplicht in Rwanda. Het is een stempel dat zegt “cholera medically not indicated” en laat eigenlijk alleen maar weten dat je geen cholera hebt. De stempel is 6 maanden geldig en verkrijgbaar bij de travel poli. Cholera is een zeer besmettelijke ziekte voor hen die het niet zo nauw nemen met de hygiëne van water; lees het drinken van vies water. Maar aangezien je als Europeaan al bijna met smetvrees geboren wordt is de kans dat jij deze ziekte, als hij al voorkomt, oploopt bijna zero.

Aanbevolen vaccinaties Rwanda:

Rwanda-mountain-gorillas-Charlie's-Travels

Vaccinatie DTP

Ben je na 1950 geboren? Dan heb je deze vaccinatie standaard in het Nederlandse vaccinatieprogramma gekregen en volstaat 1 inenting. Je bent dan voor 10 jaar weer beschermd. DTP (difterie, kinkhoest, tetanus), zijn ziekten die in Nederland door strak vaccinatie beleid al lang niet meer voorkomen en zijn ook in Rwanda -waar men ook een streng vaccinatieprogramma volgt- schaars. Toch is het raadzaam je te beschermen al was het maar omdat je er de collectieve immuniteit ermee waarborgt. Wel zo sociaal toch?!

Vaccinatie Hepatitis A

Op de meeste plekken in de wereld kan je deze besmettelijke geelzucht -zoals deze leverinfectie in de volksmond wordt genoemd- oplopen. Een beetje reislustige ziel heeft deze vaccinatie dus niet alleen voor Rwanda nodig, gewoon even halen dus.

Te overwegen vaccinaties:

Vaccinatie BMR: Mazelen komt in Rwanda vaak voor en kan dodelijk zijn. Heb je geen mazelen gehad, laat je dan opnieuw inenten. Zeker als je langer dan 6 maanden in Rwanda gaat verblijven zijn een aantal vaccinaties te overwegen Hepatitis B,Tuberculose en Rabiës afhankelijk van wat je gaat doen; ga je werken of kom je veel in contact met dieren dan loop je andere risico’s. Meningitis is sowieso aan te raden als je langer dan 6 maanden anywhere in Afrika verblijft.

Vaccinatie Gele koorts

Een vaccinatie voor gele koorts is voor het leven en hoewel gele koorts nog nauwelijks voorkomt is ‘ie in veel landen verplicht. Niet in Rwanda. Bij sommige poli’s willen ze je maar wat graag het gele koorts levende vaccin injecteren. Moet je helemaal zelf weten, verplicht is het in ieder geval niet als je uit Nederland komt, kom je uit een gele koorts land dan is een vaccinatie aan te raden.

Nog steeds zin in een dit prachtige groene bijzondere land? Tuurlijk wel, Rwanda is het bewijs dat een land zich kan herstellen na een heftige periode van oorlog. Dat wil je toch zeker met eigen ogen zien? Nog redelijk ongerept en dus off the beaten track… Ask Charlie!!

 

 

What you can read next:

  vaccinaties voor Ethiopië

  Welke vaccinaties heb je nodig voor Ethiopië?

  Ethiopië Medisch Tips & Tricks

  Ethiopië is een prachtig uitgestrekt land met de beste keuken van Oost-Afrika en een fabuleuze geschiedenis. Maar voordat je je in het oude Abyssinia begeeft moet je toch even je vaccinaties voor Ethiopië bij de travelpoli halen.

  Allereerst…

  Houd er rekening mee dat aanbevolen vaccinaties kunnen veranderen van tijd tot tijd.
  Cholerastempel
  Een cholerastempel is louter een verklaring dat

  mozambique vaccinaties

  Welke vaccinaties heb je nodig voor Mozambique?

  Medisch Mozambique Tips & Tricks

  Parelwitte, eindeloze stranden met een fijne Portugese koloniale bouwstijl? Get ready to rumble in de diepblauwe oceaan. Nu nog heel ff een kort bezoekje aan het havenziekenhuis of travel poli voor je vaccinaties die je nodig hebt en je bent helemaal Mozambique proof!
   
  Verplicht Cholerastempel
  In Mozambique is een cholera inenting niet verplicht. Ze eisen wel dat

  vaccinaties voor Botswana

  Vaccinaties in Botswana: Verplichte vaccinatie en verstandige vaccinaties

  Blog Botswana Medisch Tips & Tricks

  Botswana ligt midden in Afrika. Er komen hier een aantal ziekten voor die je niet in Nederland hebt en waar je je voor moet beschermen. Hier lees je welke vaccinaties in Botswana verstandig en welke verplicht zijn.  De KLM heeft een prima kliniek waar je terecht kunt, adem in, adem uit, lach lief naar de zuster