✔️ Super flexibele voorwaarden – ✔️ Verantwoord toerisme – ✔️ 100% verzekerd op reis

SAME SAME, OR DIFFERENT? DE BELANGRIJKSTE VERSCHILLEN TUSSEN KENIA EN TANZANIA

Regelmatig krijgen wij van avonturiers de vraag: in hoeverre verschillen Kenia en Tanzania nou eigenlijk van elkaar? Beide landen kennen prachtige safariparken met de Big Five. In beide landen zul je tijdens je reis Maasai tegenkomen. Beide landen hebben een soortgelijk klimaat en seizoenen. De inwoners van beide landen spreken Kiswahili en beide landen hebben en delen een prachtige kustlijn met witte zandstranden en een azuurblauwe oceaan. Maar welke bestemming past bij jou?

Maar er zijn natuurlijk ook een aantal duidelijke verschillen. Voor iedereen die niet kan kiezen: in deze blog deel ik zowel belangrijkste overeenkomsten als verschillen tussen Kenia en Tanzania.

OVEREENKOMSTEN TUSSEN KENIA EN TANZANIA

VEILIGHEID

Zowel Kenia als Tanzania zijn veilige en plezierige landen om in te reizen. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat Tanzania veiliger is, maar uit onze eigen ervaring zijn beide landen veilig om te reizen en de inwoners vriendelijk en warm. Standaard voorzorgsmaatregelen – net zoals vele andere landen en plaatsen – zijn natuurlijk wel van toepassing. Neem ‘s avonds een taxi in plaats van een motortaxi en let goed op je spullen. Neem je meest waardevolle spullen (zoals je paspoort) altijd mee als je het niet helemaal vertrouwt, of als er geen kluis is in het verblijf. Neem eventueel een eigen hangslotje mee zodat je jouw spullen veilig kunt opbergen.

DE VRIENDELIJKHEID VAN DE BEVOLKING

Jambo! Habari? Mzuri sana! Deze Swahili-zinnetjes hoor je iedereen zeggen op het moment dat je je op straat begeeft. Mensen in Kenia en Tanzania zijn vriendelijk en warm en helpen je graag verder. Je zult de verwelkomende glimlach van de mensen hier niet snel vergeten!

WILDLIFE

Zowel Kenia als Tanzania hebben de Big Five als beroemde inwoners! Een safari in bijvoorbeeld de Maasai Mara (Kenia) of de Serengeti (Tanzania) kent daarmee vele hoogtepunten. Wat dacht je van de jaarlijkse wildebeestmigratie (‘The Great Migration’), waarbij de wildebeesten van de Serengeti naar de Maasai Mara lopen? De Serengeti is in oppervlakte wellicht groter, maar de Mara heeft juist weer een dichtbevolkte groep wilde dieren. Een duidelijk gelijkspel hier dus: in beide parken waan je je helemaal Freek Vonk.

“…IN BEIDE PARKEN WAAN JE JE HELEMAAL FREEK VONK”

VERSCHILLEN TUSSEN KENIA TANZANIA

DE TAAL

Kenia en Tanzania zijn beiden gekoloniseerd geweest door Engeland, en daarom wordt er in beiden landen tot op zekere hoogte Engels gesproken. In Tanzania is Engels als officiële taal afgeschaft, en is het onderwijs in Kiswahili. Daarom spreken mensen over het algemeen wel echt beduidend minder Engels ten opzichte van Kenia. Extra lesje Swahili dan maar?

DE MENTALITEIT VAN DE MENSEN

Kenianen staan bekend als betere zakenlui en wellicht is dat een van de redenen dat hun economie beter draait. Ze staan in de buurlanden Oeganda en Tanzania te boek als goede, betrouwbare managers en het is niet ongebruikelijk een Keniaan aan het roer te zien staan bij een accommodatie of touroperator. Deze gehaaidheid zorgt er ook voor dat tijdens je reis in Kenia de bewoners iets opdringeriger zijn en je vaker iets zullen proberen te verkopen. Tanzanianen zijn iets meer pole pole, hakuna matata en mensen houden zich wat meer met zichzelf bezig, wat het als reiziger heel aangenaam maakt. Wij zijn in ieder geval blij ons hoofdkantoor in Nairobi te hebben en met een bus ben je binnen 3-4 uur op de grens van Tanzania; best of both worlds, dus.

Matatu Party

DE KOSTEN

Hier ligt een duidelijk verschil. Omdat in Kenia het land niet voor het grootste gedeelte afhankelijk is van toerisme, liggen de prijzen over het algemeen lager. In Tanzania heeft de overheid helaas besloten een forse belasting te heffen over toerisme, en hiermee wordt alles in Tanzania logischerwijs een stukje duurder. Zeker grote parken als Serengeti, Ngorongoro Crater maar ook paradijselijk Zanzibar zijn prijzig. Ook vliegtickets richting Tanzania, en zeker in het hoogseizoen, zijn duurder dan een retourtje Kenia. Het dagelijkse leven (eten, drinken, overnachtingen) zijn juist weer iets goedkoper in Tanzania. Maar Kenia is en blijft wel de vriendelijkere keuze voor je bankrekening.

Zanzibar Strand

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

DE LOGISTIEK

Tanzania is beduidend groter dan Kenia en de grote highlights die men eigenlijk niet wil missen (het Noordelijke Safaricircuit en het strand/Zanzibar) liggen ver van elkaar af. De reistijden zijn daarmee iets langer, en de reis wordt ook daardoor iets duurder – helemaal als je voor een binnenlandse vlucht kiest. Kenia is iets compacter en Nairobi ligt centraler van waaruit je tal van interessante loops kan maken. De connectie met het strand is beter, helemaal sinds we de nieuwe trein hebben van Mombasa naar Nairobi. Als je Tanzania goed wilt zien en off the beaten track wilt gaan, dan raden we aan om drie weken op reis te gaan. Heb je wat korter de tijd, dan kun je in Kenia toch heel erg goed van het gebaande pad!

DE STEDEN

Nairobi is een metropool met een grote hoeveelheid restaurants, bars en uitgaansplekken. Zelfs na een langere tijd in Nairobi te wonen verbaas ik me iedere keer weer. Iedere avond en ieder weekend zijn hier leuke feestjes te vinden. Dar Es Salaam, Tanzania’s grootste stad, kent ook interessante plekken, maar is wel een stuk rustiger en er gebeurt minder. En Dodoma, Tanzania’s officiële hoofdstad, valt echt in het niet bij het bruisende Nairobi. Daarnaast heeft Kenia ook de bijzondere havenstad Mombasa (raha), wat echt een melting pot aan culturen is. Wel zijn Tanzaniaanse steden een stuk schoner en zie je veel minder afval op straat. The choice is yours.e gaan. Heb je wat korter de tijd, dan kun je in Kenia toch heel erg goed van het gebaande pad!

DE STEDEN

Vliegvelden, wegen, wifi, taxi’s en winkels: dit is in Kenia veruit het beste geregeld. Een duidelijk voorbeeld van een sterkere economie. Helaas vormt dit ook gelijk een probleem. Het verkeer in Nairobi is door de grote groei flink ontregeld en de grootste frustratie van menig inwoner. Bij een bezoek aan Kenia (met name in en rondom Nairobi en Mombasa) ontkom je niet aan de chaos en drukte van het verkeer. Maar het wachten loont zeker; want je zodra je de drukte van de steden uitrijdt, begeef je je plotseling in het uitgestrekte Afrika zoals je het zag in The Lion King.

TIJD VOOR THE VERDICT: DE PRO’S & CON’S LIST!

TANZANIA: DE PRO’S

 • Relaxte bevolking: pole pole, hakuna matata!
 • Dagelijks leven is goedkoop
 • De steden zijn vrij schoon, en minder afval!

TANZANIA: DE CON’S

 • Toeristische attracties zijn duurder
 • Reisafstanden zijn langer
 • Mensen praten minder goed Engels

KENIA: DE PRO’S

 • Bruisende steden, a lot happening!
 • Je kunt makkelijk kortere off the beaten track-loops maken vanuit Nairobi
 • Sterkere economie en dus: goede infrastructuur

KENIA: DE CON’S

 • De mensen kunnen opdringerig zijn
 • Het verkeer is een chaos

Inhoud

HEBT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

TRAVEL STORY – BABU EN BIBI IN KENIA

HOE ZWAAR IS DE KILIMANJARO ALS JE 50 PLUS BENT?

TRAVEL STORY – REINIER & QUIRINE

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Charlie's Travels
Hey hey!
Stuur ons een berichtje op WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder met je vragen of interesses!