De Belangrijkste Verschillen Tussen Kenia En Tanzania

Regelmatig krijgen wij van avonturiers de vraag: in hoeverre verschillen Kenia en Tanzania nou eigenlijk van elkaar? Beide landen kennen prachtige safariparken met de Big Five. In beide landen zul je tijdens je reis Masai tegenkomen. Beide landen hebben een soortgelijk klimaat en seizoenen. De inwoners van beide landen spreken Kiswahili en beide landen hebben en delen een prachtige kustlijn met witte zandstranden en een azuurblauwe oceaan. Maar welke bestemming past bij jou?

Kenia en Tanzania zijn twee landen waar jij als Afrika-lover je hart kan ophalen. De twee hebben veel overeenkomsten, maar zijn toch wel degelijk verschillend van elkaar… Wij zetten de grootste verschillen voor jou op een rij.

3 overeenkomsten tussen Kenia en Tanzania

#1 Veiligheid

Zowel Kenia als Tanzania zijn veilige en plezierige landen om in te reizen. Tanzania is net iets veiliger om in te reizen, maar uit onze eigen ervaring zijn zowel Kenia als Tanzania veilig om te reizen en de inwoners vriendelijk en warm. Natuurlijk moet je wel rekening houden met standaard voorzorgsmaatregelen, maar dat geldt voor vele landen en plaatsen. Neem in de avond een taxi in plaats van een motortaxi en let altijd goed op je spullen. Mocht er geen kluis in het verblijf zijn of vertrouw je het niet helemaal, neem dan je meest waardevolle spullen zoals een paspoort of de trouwring van je oma altijd mee. Breng eventueel een eigen hangslotje mee zodat je jouw spullen veilig kunt opbergen.

#2 De vriendelijkheid van de bevolking

Jambo! Habari? Mzuri sana! Deze Swahili-zinnetjes hoor je iedereen zeggen op het moment dat je je op straat begeeft. Mensen in Kenia en Tanzania zijn vriendelijk en warm en helpen je graag verder. Je zult de verwelkomende glimlach van de mensen hier niet snel vergeten!

#3 Wildlife

Zowel Kenia als Tanzania hebben de Big Five als beroemde inwoners! Een safari in bijvoorbeeld de Masai Mara (Kenia) of de Serengeti (Tanzania) kent daarmee vele hoogtepunten. Wat dacht je van de jaarlijkse wildebeestmigratie (‘The Great Migration’), waarbij de wildebeesten van de Serengeti naar de Masai Mara lopen? De Serengeti is in oppervlakte wellicht groter, maar de Mara heeft juist weer een dichtbevolkte groep wilde dieren. Toch is over het algemeen de safari-ervaring in Tanzania toch wel beter. Maar in beide landen waan jij je helemaal Freek Vonk.

“…in beide landen waan je je helemaal freek vonk”

7 verschillen tussen Kenia en Tanzania

#1 De taal

Kenia en Tanzania zijn beiden gekoloniseerd geweest door Engeland en daarom wordt er in beiden landen tot op zekere hoogte Engels gesproken. In Tanzania is Engels als officiële taal afgeschaft en is het onderwijs in Swahili. De mensen in Tanzania spreken daarom over het algemeen wel echt beduidend minder en slechter Engels ten opzichte van Kenia, maar in Tanzania spreken ze weer veel beter Swahili. Extra lesje Swahili dan maar?

#2 De mentaliteit van de mensen

Kenianen staan bekend als betere zakenlui en wellicht is dat een van de redenen dat hun economie beter draait. Ze staan in de buurlanden Oeganda en Tanzania te boek als goede, betrouwbare managers en het is niet ongebruikelijk een Keniaan aan het roer te zien staan bij een accommodatie of touroperator. Deze gehaaidheid zorgt er ook voor dat Kenianen iets opdringeriger zijn en je vaker iets proberen te verkopen. Tanzanianen zijn meer pole pole, hakuna matata en mensen houden zich wat meer met zichzelf bezig, wat het als reiziger heel aangenaam maakt. 

#3 De kosten

Hier ligt een duidelijk verschil. Omdat in Kenia het land niet voor het grootste gedeelte afhankelijk is van toerisme, liggen de prijzen over het algemeen lager. In Tanzania besloot de overheid helaas een forse belasting te heffen over toerisme. Gevolg hiervan is dat alles in Tanzania een stukje duurder wordt, Zeker trekpleisters zoals Serengeti, Ngorongoro Crater of Zanzibar. Ook vliegtickets richting Tanzania – zeker in het hoogseizoen – zijn duurder dan een retourtje Kenia. Het dagelijkse leven (eten, drinken, overnachtingen) is dan weer iets goedkoper in Tanzania. Maar Kenia is en blijft wel de vriendelijkere keuze voor je bankrekening.

#4 De logistiek

Tanzania is beduidend groter dan Kenia en de grote highlights die men eigenlijk niet wil missen (het Noordelijke Safari Circuit en het strand/Zanzibar) liggen ver van elkaar af. De reistijden zijn daarmee iets langer waardoor de reis wat duurder wordt. Kenia is iets compacter en Nairobi ligt centraler van waaruit je tal van interessante loops kan maken. De connectie met het strand is beter, en al helemaal sinds we de nieuwe trein hebben van Mombasa naar Nairobi. Als je Tanzania goed wilt zien en off the beaten track wilt gaan, dan raden we aan om minimaal twee weken op reis te gaan. Heb je wat korter de tijd, dan kun je in Kenia toch heel erg goed van het gebaande pad!

#5 De steden

Nairobi is een metropool met een grote hoeveelheid restaurants, bars en uitgaansplekken. Zelfs na een langere tijd in Nairobi te wonen verbaas ik me iedere keer weer. Iedere avond en ieder weekend zijn hier leuke feestjes te vinden. Dar Es Salaam, Tanzania’s grootste stad, kent ook interessante plekken, maar is wel een stuk rustiger en er gebeurt minder. En Dodoma, Tanzania’s officiële hoofdstad, valt echt in het niet bij het bruisende Nairobi. Daarnaast heeft Kenia ook de bijzondere havenstad Mombasa, wat echt een melting pot aan culturen is. Tanzaniaanse steden zijn wel een stuk schoner en je ziet er veel minder afval op straat.

#6 De infrastructuur

Vliegvelden, wegen, wifi, taxi’s en winkels: dit is in Kenia veruit het beste geregeld. Een duidelijk voorbeeld van een sterkere economie. Helaas vormt dit ook gelijk een probleem. Het verkeer in Nairobi is door de grote groei flink ontregeld en de grootste frustratie van menig inwoner. Bij een bezoek aan Kenia (met name in en rondom Nairobi en Mombasa) ontkom je niet aan de chaos en drukte van het verkeer. Maar het wachten loont zeker: Zodra je de drukte van de steden uitrijdt, begeef je je plotseling in het uitgestrekte Afrika zoals je het zag in The Lion King.

#7 De cultuur

In zowel Tanzania als Kenia ervaar je ongetwijfeld een totaal andere cultuur dan wat je gewend bent in Europa. Maar, in Tanzania blijft de lokale cultuur echt krachtig en voel je haar overal om je heen. In Kenia is die lokale cultuur er zeker ook, maar ze heeft wel wat meer invloeden van het westen ondergaan, wat het geheel een eigen unieke draai geeft.

Tijd voor the verdict: de pro’s & con’s list!

Tanzania: de pro’s

  • Relaxte bevolking: pole pole, hakuna matata!
  • Minder toeristen
  • De steden zijn vrij schoon en minder bestrooid met afval.

Tanzania: de con’s

  • Toeristische attracties zijn duurder
  • Reisafstanden zijn langer
  • Mensen praten minder goed Engels

Kenia: de pro’s

  • Bruisende steden, a lot happening!
  • Je kunt makkelijk kortere off the beaten track-loops maken vanuit Nairobi
  • Sterkere economie en goede infrastructuur

Kenia: de con’s

  • De mensen kunnen opdringerig zijn
  • In Nairobi Town kan het verkeer een chaos zijn

Ben je nieuwsgierig naar onze bestemmingen?

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania

Visa & Entry Requirements