Same same? Or different? De belangrijkste verschillen tussen Kenia en Tanzania

Als reisconsultant voor Charlie’s Travels en specialist over zowel Kenia als Tanzania krijg ik vrij regelmatig de vraag van avonturiers: in hoeverre verschillen Kenia en Tanzania nou eigenlijk van elkaar? Beide landen kennen prachtige safariparken met de Big Five. In beide landen zul je tijdens je reis Maasai tegenkomen. Beide landen hebben een soortgelijk klimaat en seizoenen. De inwoners van beide landen spreken Kiswahili, en beide landen hebben en delen een prachtige kustlijn met witte zandstranden en een azuurblauwe oceaan.

Maar er zijn natuurlijk ook een aantal duidelijke verschillen. Voor iedereen die niet kan kiezen: in deze blog deel ik zowel belangrijkste overeenkomsten als verschillen tussen Kenia en Tanzania.

Overeenkomsten tussen Kenia en Tanzania

Veiligheid

Zowel Kenia als Tanzania zijn veilige en plezierige landen om in te reizen. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat Tanzania veiliger is, maar vanuit onze eigen ervaring zijn beide landen veilig om te reizen en de inwoners vriendelijk en warm. Standaard voorzorgsmaatregelen – net zoals vele andere landen en plaatsen – zijn natuurlijk wel van toepassing. Neem ‘s-avonds een taxi in plaats van een motortaxi, en let goed op je spullen. Neem je meest waardevolle spullen (zoals je paspoort) altijd mee als je het niet helemaal vertrouwt, of als er geen kluis is in het verblijf. Neem eventueel een eigen hangslotje mee zodat je jouw spullen veilig kunt opbergen.

De vriendelijkheid van de bevolking

Jambo! Habari? Mzuri sana! Deze Swahili zinnetjes hoor je iedereen zeggen op het moment dat je je op straat begeeft. Mensen in Kenia en Tanzania zijn vriendelijk en warm en helpen je graag verder. Je zult de verwelkomende glimlach van de mensen hier niet snel vergeten!

Wildlife

Zowel Kenia als Tanzania hebben de Big Five als beroemde inwoners! Een safari in bijvoorbeeld de Masai Mara (Kenia) of de Serengeti (Tanzania) kent daarmee vele hoogtepunten. Wat dacht je van de jaarlijkse wildebeest migratie (‘The Great Migration’), waarbij de wildebeesten van de Serengeti naar de Masai Mara lopen? De Serengeti is in oppervlakte wellicht groter, maar de Mara heeft juist weer een dichtbevolkte groep wilde dieren. Een duidelijk gelijkspel hier dus: in beide parken waan je je helemaal Freek Vonk.

“…in beide parken waan je je helemaal Freek Vonk”

Verschillen tussen Kenia en Tanzania

De taal

In Tanzania spreken mensen over het algemeen wel echt beduidend minder Engels ten opzichte van Kenia. Extra lesje Swahili dan maar?

De mentaliteit van de mensen

Kenianen staan bekend als betere zakenlui en wellicht is dat een van de redenen dat hun economie beter draait. Ze staan in de buurlanden Oeganda en Tanzania te boek als goede, betrouwbare managers en het is niet ongebruikelijk een Keniaan aan het roer te zien staan bij een accommodatie of touroperator. Deze gehaaidheid zorgt er ook voor dat tijdens je reis in Kenia de bewoners iets opdringeriger zijn en je vaker iets zullen proberen te verkopen. Tanzanianen zijn iets meer pole pole, hakuna matata en mensen houden zich wat meer met zichzelf bezig, wat het als reiziger heel aangenaam maakt. Wij zijn in ieder geval blij ons hoofdkantoor in Nairobi te hebben, en met een bus ben je met 3-4 uur op de grens van Tanzania; best of both worlds, dus.

De kosten

Hier ligt een duidelijk verschil. Omdat in Kenia het land niet voor het grootste gedeelte afhankelijk is van toerisme, liggen de prijzen over het algemeen lager. In Tanzania heeft de overheid helaas besloten een forse belasting te heffen over toerisme, en hiermee wordt alles in Tanzania logischerwijs een stukje duurder. Zeker grote parken als Serengeti, Ngorongoro Crater maar ook paradijselijk Zanzibar zijn prijzig. Ook vliegtickets richting Tanzania, en zeker in het hoogseizoen, zijn duurder dan een retourtje Kenia. Het dagelijkse leven (eten, drinken, overnachtingen) zijn juist weer iets goedkoper in Tanzania. Maar Kenia is en blijft wel de vriendelijkere keuze voor je bankrekening.

De logistiek

Tanzania is beduidend groter dan Kenia en de grote highlights die men eigenlijk niet wil missen (het Noordelijke Safaricircuit en het strand/Zanzibar) liggen ver van elkaar af. De reistijden zijn daarmee iets langer, en de reis wordt ook daardoor iets duurder – helemaal als je voor een binnenlandse vlucht kiest. Kenia is iets compacter en Nairobi ligt centraler van waaruit je tal van interessante loops kan maken. De connectie met het strand is beter, helemaal sinds we de nieuwe trein hebben van Mombasa naar Nairobi. Als je Tanzania goed wilt zien en off the beaten track wilt gaan, dan raden we aan om drie weken op reis te gaan. Heb je wat korter de tijd, dan kun je in Kenia toch heel erg goed van het gebaande pad!

De steden

Nairobi is een metropool met een grote hoeveelheid restaurants, bars en uitgaansplekken. Zelfs na een langere tijd in Nairobi te wonen verras ik me iedere keer weer. Iedere avond en ieder weekend zijn hier leuke feestjes te vinden. Dar Es Salaam, Tanzania’s grootste stad, kent ook interessante plekken, maar is wel een stuk rustiger en er gebeurt minder. En Dodoma, Tanzania’s officiële hoofdstad, valt echt in het niet bij het bruisende Nairobi. Daarnaast heeft Kenia ook de bijzondere havenstad Mombasa (raha), wat echt een melting pot aan culturen is. Wel zijn Tanzaniaanse steden een stuk schoner en zie je veel minder afval op straat. The choice is yours.

De infrastructuur

Vliegvelden, wegen, wifi, taxi’s en winkels: dit is in Kenia veruit het beste geregeld. Een duidelijk voorbeeld van een sterkere economie. Helaas vormt dit ook gelijk een probleem. Het verkeer in Nairobi is door de grote groei flink ontregeld en de grootste frustratie van menig inwoner. Bij een bezoek aan Kenia (met name in en rondom Nairobi en Mombasa) ontkom je niet aan de chaos en drukte van het verkeer. Maar het wachten loont zeker; want je zodra je de drukte van de steden uitrijdt, begeef je je plotseling in het uitgestrekte Afrika zoals je het zag in The Lion King.

Kenia en Tanzania zelf ontdekken?

Hopelijk helpt deze blog met het kiezen tussen Kenia en Tanzania. Kom je er nog niet uit? Een combinatiereis tussen beide landen is ook een goed idee! Start je chat hier en vraag een van onze Charlie’s Travels consultants om meer informatie. Of lees hier eerst nog even waarom met Charlie’s Travels op pad gaan de beste keuze is voor jouw Afrika avontuur!

Deze blogs vind je vast ook leuk: