SPOT DE LITTLE FIVE IN NAMIBIE

Eindeloos veel blogs en sites vind je over het spotten van de Big Five wanneer je informatie opzoekt over de safariparken in Afrika, maar wist je dat er ook een Little Five in Namibië bestaat? Verscholen in de zandduinen rondom Swakopmund, zitten daar vijf kleine diertjes die zijn omgedoopt tot de Little Five. Duik samen met je gids tijdens een Living Desert tour tussen de zandkorrels op zoek naar deze kleine diertjes die soms nog niet de grote van een pink hebben.

Auteur:

Samen met een gids vertrek je per quad of Jeep de duinen in die tussen Swakopmund en Walvisbaai liggen. Zelf zit ik gepropt op de achterbank van een Jeep terwijl we de steile duinen op en af rijden. Het zand beweegt snel onder onze banden waardoor ik de auto soms even voel slippen. Als ik de hoge duinen zo aan mij voorbij zie trekken, kan ik het me maar moeilijk voorstellen dat hier nog allerlei kleine diertjes leven en dat het niet alleen maar zandkorrels zijn.

De gids rijdt naar dezelfde plek als vanochtend waar hij al verschillende dieren van de Little Five gespot heeft, precies wat wij nu ook willen zien! Terwijl hij in zijn jaszak een klein doosje vol wormpjes stopt om straks de kameleon mee te lokken, stappen we de jeep uit. Op handen en knieën zitten we soms in het zand terwijl de gids langzaam zandlaagje voor zandlaagje weg veegt in de hoop iemand te vinden. En we hebben geluk! Uiteindelijk zien wij vier van de vijf diertjes waar deze zandduinen zo bekend omstaan. Benieuwd naar wie je er kan spotten? Hieronder benoem ik ze alle vijf!

CARTWHEELING SPIDER

Het meest bijzondere aan deze spin is zijn reactie op bedreiging, meteen wordt ook zijn andere naam “wielspin”, dan duidelijk. Volledig gestrekt, aangespannen poten, werpt hij zich als een ninja ster, op zijn zij alvorens hij met een meter per seconden de zandduin afrolt, snel weg van zijn aanvallers. Al dansend begraaft hij zich vervolgens zo’n 40cm onder de grond waar hij rustig afwacht tot de avond is gevallen voor hij op jacht gaat naar eten.

little-five-namibia-spider

SHOVEL-SNOUTED LIZARD

Zijn grote voeten zorgen ervoor dat hij moeiteloos met hoge snelheid over het zand in de Namibische duinen kan rennen waarbij er een grappig spoor achterblijft. Om niet te verbranden lift hij elke paar seconden opnieuw een van zijn ledematen waardoor het lijkt alsof hij al dansend door het leven gaat.

snouted-lizard-namibia

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

NAMAQUA CHAMELEON

De snelste kameleon ter wereld leeft in deze duinen en zijn snelheid heeft hij ook wel nodig om op de kleine torretjes in zijn leefomgeving te jagen. Zijn kleuren zijn minder fel en opvallend en hij gebruikt ze voornamelijk om zijn lichaamstemperatuur mee te regelen. In de koelere ochtenden zal hij dan ook veel donkerder zijn in zijn poging zo veel mogelijk warmte op te nemen, terwijl hij lichter wordt naarmate de temperatuur stijgt.

kameleon

PALMATO GECKO

Zijn grote ogen zorgen ervoor dat hij non-stop een panorama uitzicht heeft over het landschap waar hij doorheen loopt en met zijn grote tong moet hij regelmatig langs zijn ogen gaan door het gebrek aan oogleden. Met de zwemvliezen tussen zijn voeten zorgt ook hij ervoor dat hij zich snel kan bewegen en met zijn bijzondere kleurpatronen is hij daarbij haast onherkenbaar voor roofdieren.

gekko

FITZSIMONS BURROWING SKINK

Deze mini adder is vooral bekend om zijn bijzondere horizontale patroon dat hij achterlaat wanneer hij zich verplaatst boven de grond, wat hij alleen doet wanneer het koel buiten is. De rest van de tijd verschuilt hij zich onder een dun laagje zand waar hij als het ware doorheen “zwemt”.

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

Vakantie in Tanzania

Vakantie in Kenia

REIZEN TIJDENS CORONA