• Sprinkhanen in Oost-Afrika: Hoe ernstig is dit?!

    “Mozes strekte zijn staf uit over Egypte en er ontstond een wind die talloze sprinkhanen meevoerde. De sprinkhanen aten alle bomen, struiken en planten kaal.” In de bijbel vormt de sprinkhanenplaag zelfs de achtste ramp van Egypte. In de geschiedenis van de mensheid is de sprinkhaan al vaak verantwoordelijk geweest voor talloze misoogsten en hongersnoden. Vandaag de dag hebben we ook te maken met zo’n plaag, waardoor er steeds meer vragen ontstaan. Maar wat is er nou precies aan de hand? En – ook belangrijk – moet je nu je safarihoed weer uit je koffer halen en je reis naar Oost-Afrika omboeken?

The Rise Of The Locusts

Waar komen die sprinkhanen toch vandaan? Nou, dat is de ‘schuld’ van een cycloon boven de Indische Oceaan in mei 2018, met veel regenval in de woestijn van Saoedi-Arabië als gevolg. Warmte, vochtigheid.. en voilà; je hebt de ideale sfeer voor de woestijnsprinkhaan om de liefde te bedrijven. Zwermen van sprinkhanen trokken via de Rode Zee over naar Oost-Afrika. Sinds oktober zijn ze via Djibouti en Somalië aangekomen in Ethiopië en Kenia. De eerste meldingen zijn nu ook gemaakt in landen als Tanzania en Oeganda.

Knalgele zwermen op jacht naar eten

Zodra de woestijnsprinkhanen in grote aantallen zijn, botsen ze tegen elkaar op. Als dat vaak gebeurd vindt er een ware metamorfose plaats. De sprinkhanen veranderen van kleur, van onzichtbaar bruin, naar opvallend geel met zwart. Zelfs het lichaam wordt gespierder! Dus, tijd voor actie; dit is het punt dat de sprinkhanen gaan vliegen en zich in zwermen verspreiden. De zwermen razen over de vlaktes in een omvang van honderden vierkante kilometers, met zo’n 80 miljoen sprinkhanen per vierkante kilometer. Per dag kunnen ze meer dan 100 kilometer overbruggen. De sprinkhanen hebben altijd trek en eten zelfs elke dag hun eigen gewicht aan voedsel op. Een zwerm van 1 ton eet net zoveel als 10 olifanten, 25 kamelen of 2500 mensen! Vandaar dat ze alleen te vinden zijn op het platteland van kleine dorpjes waar ze aan de gewassen knabbelen, zoals gierst, rijst, maïs en suikerriet. 

Bron foto: Wikipedia

Op zoek naar een bestrijdingsmiddel

De vele voorgaande regenval heeft gezorgd voor een goede oogst dit jaar. Daardoor blijft de schade dus nog even beperkt voor de oogst in deze regio. Alleen zolang er nog geen goed bestrijdingsmiddel is gevonden, is het nog af te wachten hoe de situatie zich zal ontwikkelen. Intussen leggen de vrouwtjes meer dan vijftig eitjes in drie weken, waardoor de groei groot is. Tegen juni zal het aantal sprinkhanen naar verwachting nog flink groeien en uitbreiden naar delen van Oeganda en Zuid-Soedan. De VN heeft internationale donoren opgeroepen voor $ 70 miljoen aan hulp om de plaag aan te pakken en gemeenschappen te helpen herstellen na het verlies van gewassen en vee.

Charles in Noord Kenia

Géén last voor reizigers

Natuurlijk is dit een ramp voor de boeren en de lokale inwoners, maar voor reizigers zal dit geen last veroorzaken. Onze routes, experiences en partners zijn niet in de buurt van de sprinkhanen plaag. We ervaren – en verwachten – dan ook geen problemen voor de reizigers. De medewerkers van Charlie’s Travels zijn aanwezig in de Oost-Afrikaanse landen. Met kantoren in Kenia en Oeganda, maar ook medewerkers in landen als Ethiopië, zijn wij altijd op locatie. Wij worden zowel door onze partners als door de overheid goed op de hoogte gesteld over de stand van zaken. Mochten er toch problemen komen, dan staan wij paraat! Maar, hakuna matata! Maak je geen zorgen. 

Advies: Gewoon oppeuzelen!

In Oeganda weten ze wel wat te doen met de sprinkhanen: opeten die handel! Hier zijn sprinkhanen namelijk een populaire delicate snack. Tijdens de regenseizoenen staan de straten overvol met kraampjes langs de weg met gebakken sprinkhanen. De FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, raadt dan ook de bewoners van de getroffen gebieden zelfs aan om de insecten te vangen en te eten(!) omdat ze voedzaam zijn. Ze bevatten niet alleen vet, maar ook onder meer calcium, magnesium en ijzer. Volgens culinaire chefs in Kenia moeten ze er ook aan beginnen. Vangen, in een pan met wat knoflook, ui, en kruiden gooien, en klaar is Kees.

sprinkhanen oeganda

Nog steeds onzekerheden of vragen?

Neem contact op met een van onze Afrika-experts!

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Sprinkhanenplaag in Afrika?