Stranden Van Zanzibar: Wat Zijn De Verschillen?

Doe je ogen dicht en stel je voor… Je voelt het warme, witte zand tussen je tenen een zout zeebriesje speelt met je haren. Je hoort het zacht geruis van de palmboombladeren. Een gekleurd krabbetje knabbelt aan je teen, je neemt een slok van verse ananassap en houten vissersbootjes dobberen vredig voorbij over kraakhelder zeewater… Een droom? Nee, dit is Zanzibar! Dit eiland aan de Tanzaniaanse kust heeft veel in petto. Een interessante mix van Arabische, Portugese en Swahili cultuur, religie, architectuur en kunst. Maar het blinkt toch écht uit in de paradijselijke stranden. En dat zijn er nogal wat! Welk strand past het best bij jou?

Het prachtige Tanzaniaanse eiland Zanzibar heeft veel te bieden: indrukwekkende cultuur, fascinerende historie en interessante religie

In dit paradijsje hoef je je geen moment te vervelen, en dat kan onze Charlie’s Angel Claudy je wel vertellen. Zij woont namelijk al sinds 2017 op dit tropische eiland en zit er nog steeds goed gebakken. Het eiland is 1666 km2 groot, en wanneer je van het noordelijkste naar het zuidelijkste puntje wilt rijden, zit je zeker een paar uur in met plakkerige oksels in een hete auto of dala-dala (lokaal busje). Het voordeel? Op dit eiland is dus genoeg te ontdekken! Nadeel? De keuze is reuze wat betreft de stranden, en wanneer je tijd beperkt is, is het soms een kwestie van iene-miene-mutte. Want nee, alle stranden afstrepen in één weekend is echt niet makkelijk, maar zelf kiezen ook niet. Insider Claudy helpt graag een handje, en vertelt je het verschil tussen de stranden in noord, oost, zuid of west. Welke is het best?

1. Noordkust: Nungwi Beach & Kendwa Beach

Het aller noordelijkste puntje van Zanzibar: dit is de plek op Zanzibar waar het toerisme begonnen is en dat is aan alles te merken. De hoeveelheid hotels, toeristen, beachboys en restaurants is overduidelijk groter dan op andere plekken op het eiland. En dat is met een reden! Het strand is hier namelijk prachtig, en het zeewater is zo blauw dat het net chemisch lijkt. Het grote voordeel van dit strand is dat de zee zich met eb minder ver terugtrekt, waardoor je de hele dag door lekker kunt plonzen. Wil je naar dit strand, maar wil je zo veel mogelijk bruinbakkende toeristen vermijden? Ga dan in het laagseizoen!

2. Zuidkust: Kizimkazi Beach

Aan het zuidelijkste puntje vind je Kizimkazi. Kizimkazi staat bekend als vissersdorpje en is de beste plek om dolfijnen te spotten! Door deze twee activiteiten kun je je al een beetje voorstellen hoe de kust eruit ziet. Veel vissersbootjes die af en aan varen, drukte rondom de pier en een hoop visnetten – gecombineerd met een flinke geur van vis. Maar geen zorgen, deze plek is ook voor de minder doorgewinterde zeelieden prima vertoeven. De meeste hotels hier hebben een perfect onderhouden privéstrand, waardoor je al snel alleen waant op een paradijselijk onbewoond eiland.

Kizimkazi staat bekend als vissersdorpje en is de beste plek om dolfijnen te spotten!

3. Westkust: Stone Town Beach

Stone Town, mijn hometown, is een sprookjesachtig stadje waar je eindeloos kunt verdwalen in het doolhof van historische steegjes en huizen van koraal. Maar ik heb het hier natuurlijk over stranden! Dit strand doet Zanzibar geen eer aan… Door alle activiteiten in het water en de dichtbij gelegen haven is het water niet helder, en het ziet er vies uit. Niet mijn favoriete plek voor een frisse duik. Maar wat wel erg leuk is aan Stone Town beach, is dat na de middag vele lokale mensen elkaar zwemles geven, terwijl anderen zich uit lopen te sloven door vanaf Forodhani market met salto’s in de oceaan te springen. Ook is het strand de aangewezen plek voor een goede work-out voor velen. Genoeg te zien dus, maar ga hier niet heen voor het prachtige stand.

4. Oostkust: Matamwe, Kiwengwa, Pongwe, Paje & Jambiani

Benieuwd naar Tanzania?

Jambiani, mijn voormalige thuishaven, is de kers op mijn taart: mijn favoriet! Maar Jambiani is slechts één van de vele dromerige stranden aan de oostkust. Het voordeel is dat ze allemaal vlakbij elkaar zijn waardoor je nog eens wat kunt afwisselen. Iets wat ze allemaal gemeen hebben is dat er tweemaal per dag hoog- en laagwater is. Tijdens laagwater moet je ver lopen wil je tot een diepte komen waar je kunt zwemmen. Dit is op sommige plekken meer dan 1 kilometer! Dat neemt niet weg dat het een schitterend plaatje oplevert. De eb- en vloedtijden zijn op internet te checken, zodat je weet wanneer je maar beter in het zwembad kunt gaan zwemmen en wanneer je een duik in de zee kunt nemen. Als je veel wilt ondernemen tijdens je strandvakantie en houdt van een beetje diversiteit, is de oostkust aan te raden. De stranden liggen strategisch in het midden van de oostkust, en zijn makkelijk te bereiken over de wegen vanuit de rest van het eiland.

Jambiani: ga nu voor het te laat is!

Wanneer je geïnteresseerd bent in Charlie’s Travels, komt dat waarschijnlijk door je verlangen naar het onbekende; je liefde voor off-the-beaten-track! Jambiani is het minst toeristisch en is dus het minst aangetast door mega hotels. Nog vele palmbomen staan overeind aan het strand en je wordt niet lastig gevallen door beachboys. De overige dorpjes bieden daarentegen meer restaurants en een grotere variatie in hotels. Zanzibar ontwikkelt in snel tempo en hotels springen als paddenstoelen uit de grond. Onze voorspelling is dat Jambiani over een kleine vijf jaar wel eens tot de grote toeristische hotspots kan behoren. Daarom zeg ik: check Jambiani nú in al haar rauwe glorie!

5. Hidden gem: Michamvi Sunset Beach

In het zuidoostelijke hoekje ligt de Michamvi peninsula. Doordat het in de inham ligt, biedt het elke avond een schitterende zonsondergang! De zee is hier erg ondiep en tijdens hoogwater voelt het als een heerlijk warm bad waar je jezelf in kan dompelen. Dit strand verschilt met de rest van het eiland, het zand is zo wit, fijn en zacht, dit vind je nergens anders! Het zand is alleen zó fijn dat het lastig is het uit je handdoek te wassen. De relaxte vibe, een leuk strandtentje, het strand en een romantische zonsondergang maakt Michamvi by far mijn favoriete strand! Zelfs de moeite waard voor één avondje!

De zee van Michamvi Beach is erg ondiep en tijdens hoogwater voelt het als een heerlijk warm bad waar je lekker in kunt dobberen!

Reflect your respect

Het overgrote deel (98%) van Zanzibar gelooft sterk in de Islam. Dit maakt dat de lokale mensen vrij conservatief zijn. Natuurlijk zijn er al decennia lang toeristen op het eiland en vind je niet veel lokale mensen op de stranden. Maar wanneer je besluit een dorpje in te gaan of een village tour te doen, wordt het erg gewaardeerd wanneer je respectvol gekleed gaat. Dit betekent niet dat vrouwen in een lange jurk moeten, maar je zult merken dat lokale mensen het erg waarderen als mannen en vrouwen de schouders en knieën bedekken.

Ook naar de stranden van Zanzibar?

Raak je in de verleiding om deze tropische stranden zelf uit te testen, en wil je weten wat er nog meer te doen is in Tanzania? Lees hier wat je allemaal in dit prachtige land kunt ontdekken. Sla ook vooral Charlie’s nieuwe Tanzania-avonturen niet over en check snel Africa Inside Out’s derde hoofdstuk Northern Tanzania!! Nog enthousiaster? Neem dan vooral hier of via de chat hieronder contact op met een van onze travel experts!

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Visa & Entry Requirements

De wilde dieren in Tanzania en Zanzibar: Een schatkamer aan wildlife!

Van Drakensbergen tot Meru: Onze 10 favoriete bergen van Afrika