NIET-TOERISTISCH TANZANIA

Tanzania is een van de populairste vakantiebestemmingen van Afrika en kent nogal wat highlights. Het dak van Afrika, Mount Kilimanjaro is de hoogste vrijstaande berg ter wereld waar jaarlijks hordes sportieve toeristen naar toe reizen. Dit om de epic climb naar 5900 meter hoogte te maken. Daarnaast vertrekken er ieder uur boten en vliegtuigjes richting Zanzibar. Ook de Serengeti, toch wel een van de mooiste en populairste natuurparken ter wereld als het op safari aankomt, is daardoor overbevolkt met afritsbroeken en teva-slippers.. Het is soms net het prins Clausplein op maandagochtend; rijen toeristenbusjes met selfiesticks uit het raam en zo de big five spotten.

Auteur:

Goed, deze plaatsen zijn natuurlijk geweldig en je wilt ze ook zeker gezien hebben… maar het kan ook anders. Anders en in niet toeristisch Tanzania, toch nog net zo gaaf en bijzonder!! Bij Charlie’s Travels staan off-the-beaten track avonturen centraal en daarmee zijn wij een groot fan van de volgende plekken. Wij denken dat je hier net zo’n, en misschien wel een nog betere, fan-tas-tische reis kan maken (alleen dan zonder hordes toeristen busjes en selfiesticks):

1. KILIMANJARO – MOUNT MERU

De mighty Mount Kilimanjaro is wereldwijd een echt bucket list item, die ik stiekem (lees: niet zo stiekem) zelf ook ooit zou willen beklimmen. Met mij velen anderen.. en helaas hangt door die populariteit ook een fors prijskaartje aan deze klim. Gelukkig heeft Mt. Kilimanjaro een kleiner en minder toeristische broertje; de vulkaan Mt. Meru, die wordt aangeraden als opstapje of acclimatisering klim voor de Kilimanjaro. Waar veel mensen de Kilimanjaro beklimmen en het dus best druk kan zijn, kun je op Meru nog echt een gevoel van een afgezonderde wandelervaring krijgen. Dat one and only solitary hiking gevoel! Waar voor het klimmen van de Kilimanjaro minimaal 6 dagen wordt uitgetrokken is Mt. Meru een klim die vaak in 3 tot 4 dagen wordt voltooid. Mt. Meru ligt in het midden van Arusha National Park en is hierdoor veel groener en ruiger dan zijn grote broer. Door deze groene omgeving is het een thuishaven van een groot aantal dieren in het wild! Verwacht onderweg olifanten, giraffen, buffels, antilopen en colobus-apen. Hoe hoger je komt, hoe minder dieren er wonen en het dichte regenwoud verandert langzaamaan in uitgestrekte heidevelden en naakte ruige rotsen. Heel bijzonder is dat het uitzicht vanaf Mt. Meru de Kilimanjaro is (en een beter uitzicht kun je je niet wensen). Maar onderschat deze berg vooral niet; met 4566 meter is Mt. Meru nog steeds een forse klim en wordt vaak zelfs als uitdagender bestempeld door de verschillende routes en paadjes die er lopen. Een echte aanrader dus voor de hiking-loving mens! Loop die wandelschoenen maar alvast wat in!

Mount Meru

Benieuwd naar Tanzania?

2. SERENGETI – SAADANI NATIONAL PARK

Wel graag op safari maar liever niet omringd worden door tientallen safaribusjes. Skip dan Serengeti en ga naar het niet-toeristische Saadani National Park, naast de Indische oceaan. Een echte hidden gem. Saadani-dorp was ooit een belangrijke havenstad en centrum voor slavenhandel in Oost-Afrika. Tegenwoordig is het een klein Swahili vissers dorp van ongeveer 800 inwoners. Saadani wordt vaak overgeslagen omdat er in Tanzania veel grotere parken zijn. But we know, size doesn’t matter it’s what you do with it… Dit vrijwel niet toeristische park in Tanzania is een one of a kind paradijsje waar strandleven en wildernis samenkomen. Deze fascinerende omgeving is een wisseling van strand en palmbomen, tropisch regenwoud, graslanden en dichtbegroeide bossen vol leeuwen, zebra’s, giraffen en olifanten. Door het park stroomt de Wami-rivier waar nijlpaarden aan de oevers liggen te chillen en sneaky krokodillen wachten om toe te kunnen slaan. In Saadani zijn een aantal kleine lodges die je homebase voor je safari zijn en daarna duik je natuurlijk direct de oceaan in. En dan is het tijd voor een koud drankje uit een kokosnoot met je voetjes in het zand!.

3. ZANZIBAR – PEMBA

Bijna iedereen kent Zanzibar. Of je bent er geweest of je wilt er nog graag heen. Begrijpelijk, want met zand zo wit dat het pijn doet aan je ogen is Zanzibar natuurlijk die heerlijke en paradijselijke bestemming. Maar goed, je bent dan zeker niet alleen en het eiland is gevuld met talloze hotels, hippe restaurantjes en verkopers. Hoe mooi het ook is, de drukte is wel een behoorlijke afknapper. Een niet-toeristisch alternatief in Tanzania is het eilandje Pemba, wat op ongeveer 50 km schuin boven Zanzibar ligt. Toerisme op Pemba is echt kinderspel vergeleken met Zanzibar. Geen grote resorts maar een slaperige verlaten strandjes met schilderachtige vissersdorpen waar je kleine hotelletjes en homestays kan vinden. Dit kleine ongerepte eiland ademt rust! Pemba is ook erg mooi; groen, heuvelachtig en een groot deel van het eiland is gevuld met mangrovebossen. Als klap op de vuurpijl van dit niet-toeristische paradijs in Tanzania is het water rondom Pemba gevuld met kleurrijke koraalriffen en als je geluk hebt spot je manta’s of zelfs de zeldzame walvishaaien. Pemba is daarmee ook nog eens de perfecte plek om te gaan duiken en compleet tot rust te komen!

Het ontdekken en uitwerken van trips naar deze niet toeristische plekken en experiences is een groot onderdeel van Charlie’s Travels. Het is precies de reden dat Charlie en een fantastisch team van content creators and developers op 12-maanden durende expeditie gaan door 13 Afrikaanse landen; van Nairobi naar Kaapstad. Wat zijn de coolste routes, overdonderende verhalen en avonturen? Op dit moment crost dit team door Tanzania om nieuwe vette en avontuurlijke experiences te ontwikkelen. Super nieuwsgierig wat ze allemaal meemaken? Dat snap ik helemaal!! Klik hier als je meer wilt weten over Africa Inside out. Ben je nu net zo enthousiast en overtuigd van Tanzania en klaar om je reis te boeken? Start hier je chat met Charlie en wij helpen je graag om deze epische trip samen te stellen.

Inhoud

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Selfdrive 4X4 avontuur in Zuidelijk Afrika

Slow Travel met 3opReis en Charlie’s Travels!

Ethisch verantwoord toerisme: zo respecteer je mensenrechten op reis