Arusha & Moshi

Arusha, ook wel de ‘safari capital of the world’. Dit gemoedelijke stadje in het noorden van Tanzania wordt met name gebruikt als doorreisplaats. Het Northern Safari Circuit ligt er namelijk heel dichtbij. Dit bestaat onder andere uit Lake Manyara, de Serengeti en de Ngorongoro-krater. Iets verder dan Arusha ligt Moshi, een gezellig stadje in de schaduw van de Killimanjaro, van waaruit je allerlei leuke activiteiten kan doen.

Geuren en kleuren in Arusha

De stad is bruisend en booming. Arusha heeft culturele markten waarbij je overweldigd wordt door honderden verschillende geuren en kleuren. In de stad zijn genoeg restaurants te vinden vanwege de vele toeristen die hier op doorreis zijn richting de Kilimanjaro of het Northern Safari Circuit. Middenin de stad vind je de gigantische kunstgalerij Cultural Heritage Center. Deze galerij biedt een podium aan gevestigde en beginnende kunstenaars, die stuk voor stuk allemaal vreselijk getalenteerd zijn.

Mount Meru

Vanuit de stad kun je gemakkelijk de jungle in richting de Sapuk Waterfall. Weinig reizigers kennen deze waterval, wat als gevolg heeft dat je deze plek vrijwel gegarandeerd helemaal voor jezelf hebt. De Sapuk Waterfall en Mount Meru zijn beide onderdeel van Arusha National Park. Mount Meru is het kleinere en minder toeristische broertje van de Kilimanjaro. De berg is groen en ruig en de omgeving is een thuishaven voor een groot aantal dieren. Mount Meru kun je in vier dagen beklimmen. Hoe hoger je komt, hoe meer het dichte regenwoud verandert in uitgestrekte heidevelden en naakte, ruige rotsen met uitzicht op de Kilimanjaro.

Arusha: meer dan een doorreisplaats

Voor het project Africa Inside Out zijn we opzoek gegaan naar nieuwe routes in Tanzania. Het stadje Arusha ligt in noordelijk Tanzania en krijgt eigenlijk zelden de eer die het verdient. Stel die safari één of twee dagen uit, en bezoek de schitterende, goed verstopte waterval, vermaak je in een van de bekende clubs die de stad rijk is, en ga je te buiten in de restaurantjes die hier te vinden zijn.

Moshi: knus stadje aan de voet van de Kilimanjaro

Een gezellig klein stadje pal aan de voet van de Kilimanjaro, in noordelijk Tanzania. Vanuit Moshi starten alle hikes naar de top van Kilimanjaro! Ook als je niet deze berg gaat beklimmen raden wij een bezoekje aan Moshi aan. Moshi is bij uitstek de plek om op een hele leuke en toegankelijke manier kennis te maken met het stadse, Tanzaniaanse leven. Het stadje is druk en levendig, maar lang niet zo chaotisch of overweldigend als Dar es Salaam. Moshi is vruchtbaar en groen; wat ook meteen verklaart waarom deze regio redelijk dichtbevolkt is. Wij nemen je mee op tour door de stad en laten je zien wat je echt niet mag missen.

Rundugai Hotsprings

Moshi is de perfecte uitvalsbasis is voor een dagtripje naar de Rundugai Hotsprings. De halve rit word je verwend met een Afrikaanse massage wanneer je dwars door het dorre en droge landschap rijdt met hier en daar een verdwaald dorpje. Na ongeveer een half uur heel stoer off-road rijden, doemt er ineens een mysterieus stukje oerwoud op, dat in schril contrast staat met de droge vlakten. 

Rundugai Hotsprings staat ook wel bekend als Maji Moto, wat letterlijk heet water in Swahili betekent. Een vrij logische naam dus, voor een hot spring alhoewel het eigenlijk helemaal niet heel warm is. Het water van deze verstopte parel lijkt haast op te lichten in een azuurblauwe kleur en wanneer je erin drijft en omhoog kijkt naar de bladeren van tropische bomen boven je, kun je je niet voorstellen dat je je in een verder vrij droge omgeving bevindt. Kleine, schattige visjes knabbelen aan je tenen, terwijl je door het kraakheldere water met een lekkere temperatuur zwemt: je wil er nooit meer uit! Misschien alleen om jezelf als een heuse Tarzan met het slingertouw in het water te lanceren. Of durf je het aan om in de hoogste tak te klimmen en van 15 meter hoog de bron weer in te springen?

Wat zijn die Maji Moto Hotsprings?

Hoe magisch de Maji Moto hot spring in Tanzania dan wel mag lijken, er is een logische verklaring voor deze bijzondere verschijning. Onder onze voeten bevinden zich aardplaten, die constant in beweging zijn. Wanneer deze platen uit elkaar bewegen, ontstaat er dus een breuk die langzaam steeds groter wordt. Zo’n breuk is er dus ook in Oost-Afrika, van Ethiopië tot aan Mozambique. Een bewegende breuk zorgt voor allerlei activiteiten onder de platen, zoals het ontstaan van heet magma. Wanneer dat omhoog borrelt, krijg je vulkanen zoals de fameuze Kilimanjaro.

De Maji Moto hot springs liggen dus ook op deze breuk. Het water warmt op door het hete gesteente waarmee het in aanraking komt. Daarnaast stroomt een ondergrondse stroom warm water helemaal vanaf de Kili naar de Maji Moto. Je voelt die stroming dan ook duidelijk wanneer je lekker aan het badderen bent. En de groene mini jungle? Tja, waar water is, is life! En zo ontstaat dit prachtige kunstwerkje van Moeder Natuur.

Zo’n magische plek als de Maji Moto hot springs in Tanzania blijft natuurlijk niet onopgemerkt. Vaak is er een gezellige mix van toeristen en buurtbewoners die lekker komen plonzen. Wil je wat minder mensen, meer rust en meer kans op slingerende aapjes in de bomen? Ga dan op een doordeweekse dag en rijd lekker vroeg die kant op om het mooiste en meeste magische tafereeltje te kunnen aanschouwen. Er is een entreeprijs van een paar euro en in ruil daarvoor krijg je – naast de waanzinnige hot springs – wc-hokjes, bankjes om te chillen en een paar ‘restaurantjes’ met local food waar je hoe dan ook chipsi mayai (friet met omelet er in)  moet bestellen.

Koffietours rondom de stad

Als je Moshi in twee woorden zou moeten beschrijven, zouden dat waarschijnlijk ‘Kilimanjaro’ en ‘koffie’ zijn. Tanzania – en dan met name Moshi – is de bakermat van de Arabica-koffieboon. Eigenlijk is het dus bijna een vereiste om op koffietour te gaan wanneer je een bezoek brengt aan dit karakteristieke stadje. Genesteld aan de voet van de Kili ligt het weelderige, groene gebied Materuni (met dus onder andere de Materuni-waterval), waar je vanuit Moshi heen kunt hiken. Eenmaal aangekomen maak je kennis met de lokale Chagga-koffieboeren, die je van A tot Z uitleggen hoe zij hun wereldberoemde koffiebonen verbouwen. Je krijgt hier alle ins en outs van het productieproces mee. Ook leuk: aan het einde van de tour krijg je daadwerkelijk wat van de koffie te proeven.

Materuni waterval

Weer een stukje prachtige natuur dat vlak buiten Moshi ligt: de Materuni-waterval. In Tanzania zijn honderden schitterende watervallen te vinden  – en Materuni is daar zeker één van! Denk aan een magisch regenwoud, waardoor je je over uitdagende paadjes een weg naar boven baant. Eenmaal aangekomen tref je een waterval van zo’n honderd meter hoog, waar het verse water van de Kilimanjaro naar beneden klettert. Hier kun je lekker ergens zitten uitrusten, of een duik nemen in het frisse water! Wat wil je nog meer?

Hiking Mount Kilimanjaro

Alles in Moshi schrééuwt Kilimanjaro. Mocht je de uitdaging inderdaad aan durven gaan, dan is dit stadje dé plek om als uitvalsbasis te gebruiken voor je grote Kili-avontuur. Er zijn in totaal zeven hoofdroutes die je kunt nemen wanneer je besluit de strijd aan te gaan met de Kilimanjaro. Elke route heeft zijn eigen voor- en nadelen; zoals een route die schitterend is, maar waar je minder goed acclimatiseer. Ook vraagt de ene route op lichamelijk vlak meer van je dan de andere. Wij kunnen je hierin van advies voorzien, dus schroom zeker niet om bij ons aan te kloppen.

Heb jij vragen voor onze Afrika experts?

Bekijk meer unieke ervaringen

Jouw avontuurlijke Tanzania reis: Alles wat je moet weten over een hike naar de top van Mount Meru

Vergeet de Kilimanjaro, beklim Mount Meru! Deze relatieve hidden gem is de op één na hoogste berg van Tanzania en voor alle hike liefhebbers de ultieme toevoeging aan een Tanzania reis. Niet alleen vanwege de waanzinnige uitzichten, maar ook door de mogelijkheid om verschillend wildlife te spotten. Drie van onze collega’s gingen de klim aan, je leest hier meer over een hike op de Mount Meru!

Enduimet Conservancy

In het noordelijkste puntje van Tanzania, midden in het adembenemende Masai-land, wacht een juweeltje van ongerepte natuur op ontdekking. Hier, waar toeristen nog een zeldzaamheid zijn en wilde dieren de scepter zwaaien, laten drie indrukwekkende bergen hun schaduw vallen. Maar waarom in een auto rijden, als je ook achterop de motor de magie van deze conservancy kan ervaren?

Heilige Masai-berg Longido

Met zijn 2637 meter hoogte is deze berg de underdog, het zielepootje der Tanzaniaanse bergen. Qua hoogtemeters is het inderdaad niet de meest indrukwekkende berg vergeleken met Mount Meru of de Kilimanjaro, maar wat ‘off the beaten track’ bergbeklimmen betreft laat Longido een poepie ruiken. Wil je twee dagen lang hiken op een berg die je voor je alleen lijkt te hebben? Dat zit je hier goed!  

Mto Wa Mbu

Mto Wa Mbu is letterlijk vertaald ‘River of Mosquitoes’, maar gelukkig zijn er niet zoveel muggen meer, en kun je nu genieten van safari’s. Vanuit de standaard jeep, maar op de mountain bike, tuktuk, of met een lokale kano.

Mkomazi

In het noordoosten van Tanzania, grenzend aan Kenia, ligt Mkomazi National Park. Dit park is zo remote dat het voorheen ontoegankelijk was. Nu is het goed bereikbaar en perfect om te genieten van spectaculaire wildernis. Ook heb je hier de grootste kans om een neushoorn te spotten in Tanzania! 

Hiking In De Usambara Mountains

Groene jungle bossen, druipend van de ochtenddauw en prachtige uitzichten. Vergeet de Europese Alpen, de Himalaya’s en Patagonië: Usambara is waar je wilt hiken. Waan je door groene junglebossen, wandel door dorpjes die af en toe opduiken, aanschouw de mysterieuze ochtenddauw en geniet van de geweldige uitzichten tijdens een meerdaagse hike.

Jouw avontuurlijke Tanzania reis: Alles wat je moet weten over een hike naar de top van Mount Meru

Vergeet de Kilimanjaro, beklim Mount Meru! Deze relatieve hidden gem is de op één na hoogste berg van Tanzania en voor alle hike liefhebbers de ultieme toevoeging aan een Tanzania reis. Niet alleen vanwege de waanzinnige uitzichten, maar ook door de mogelijkheid om verschillend wildlife te spotten. Drie van onze collega’s gingen de klim aan, je leest hier meer over een hike op de Mount Meru!

Enduimet Conservancy

In het noordelijkste puntje van Tanzania, midden in het adembenemende Masai-land, wacht een juweeltje van ongerepte natuur op ontdekking. Hier, waar toeristen nog een zeldzaamheid zijn en wilde dieren de scepter zwaaien, laten drie indrukwekkende bergen hun schaduw vallen. Maar waarom in een auto rijden, als je ook achterop de motor de magie van deze conservancy kan ervaren?

Heilige Masai-berg Longido

Met zijn 2637 meter hoogte is deze berg de underdog, het zielepootje der Tanzaniaanse bergen. Qua hoogtemeters is het inderdaad niet de meest indrukwekkende berg vergeleken met Mount Meru of de Kilimanjaro, maar wat ‘off the beaten track’ bergbeklimmen betreft laat Longido een poepie ruiken. Wil je twee dagen lang hiken op een berg die je voor je alleen lijkt te hebben? Dat zit je hier goed!  

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.