ENDUIMET CONSERVANCY

In het noordelijkste puntje van Tanzania, hartje Masai-land, vind je een prachtig stukje onaangetaste natuur. Nauwelijks toeristen, een overvloed aan wildlife en drie heel imposante bergen rondom. Verken het gebied vanuit de auto, ga mountainbiken of spring achterop een piki piki!

EEN NIEUWE ROUTE

Enduimet Conservancy is nog redelijk onbekend onder de reizigers. Wanneer iemand zegt: ‘Serengeti, Ngorongoro en… ’, dan zul jij daarna de Kilimanjaro, Tarangire of Lake Manyara opnoemen, maar Enduimet zou niet gelijk in je opkomen. Lekker off the beaten track dus! Voor ons Africa Inside Out project zijn we opzoek gegaan naar nieuwe routes en Enduimet Conservancy hebben we daarin meegenomen.

ACHTEROP DE MOTOR DOOR HET PARK

In het noordelijke puntje van Tanzania, net over de grens met Kenia, vind je Enduimet Conservancy. Vanuit Arusha of Moshi is dit ongeveer tweeënhalf tot drie uur rijden. In de middag spring je achterop de motor, ook wel een piki piki genoemd, en ga je het park in. Ben je geen fan van hobbelige (maar avontuurlijke!) motorritjes, dan kun je Enduimet ook prima verkennen met de auto of op de mountainbike. Samen met een ranger ga je het park in, die je alles kan vertellen over de dieren en ook niet geheel onbelangrijk; weet wat te doen wanneer de wilde dieren dichterbij komen. Het vrije gevoel achterop de motor maakt deze experience uniek!

KOM EENS UIT DIE AUTO!

We zouden Charlie’s Travels niet zijn, als we je niet aan zouden raden lekker van die luie reet af te komen en je safari niet vanuit een auto te beleven, maar bijvoorbeeld vanaf een motor. Achterop de bromfiets (ook wel ‘piki piki’ in Tanzania) bij een ervaren bestuurder zit je veel dichter op de natuur. Ook handig: je bent een stuk wendbaarder dan in een auto. En wanneer je het aandurft en je een motorrijbewijs hebt, mag je natuurlijk ook zelf achter het stuur plaatsnemen.

Toegegeven: motorsafari’s kunnen, zeker wanneer je zelf rijdt, best een uitputtende ervaring zijn. Verwacht stof in alle gaten en spierpijn in al je ledematen. Onze Charlie weet er alles van, zoals hierboven te zien is. Logisch dat je daarna toe bent aan een chill dagje. Maar je hebt net wel hét ultieme gevoel van vrijheid ervaren, en niets geeft je een tevredener gevoel dan na een stoffige motorsafari onder de douche springen!

OF SPRING OP DE FIETS…

Een andere optie, die nog een stuk zwaarder is dan achterop een piki piki springen: het gebied verkennen op een mountainbike! Zeker niet voor iedereen weggelegd, maar als je het aandurft staan wij voor je klaar. Een groot pluspunt aan fietssafari’s is dat je zo weinig lawaai maakt, dat je de dieren een stuk beter van dichtbij kunt bekijken, en je stiekem nóg dichter op de natuur staat dan achterop een ronkende motorfiets.

In het droogseizoen raden we je het trouwens af een fietssafari te doen. Ook in deze tijd van het jaar is de natuur overweldigend mooi, maar er zit écht een limiet aan hoe leuk stofhappen is. (Eerder schreven we al over onze mountainbiketocht van Arusha naar Mount Longido, die we ook middenin het droogseizoen aflegden; klik hier om die blogpost te lezen, en ook een kijkje achter de schermen te kijken bij hoe wij nieuwe experiences ontwikkelen voor onze reizigers).

En als je alsnog voor een safari vanuit een auto wil gaan, blijft dat natuurlijk een optie! Want soms is het ook best wel even lekker om vanuit je luie stoel het leven op de savanne aan je voorbij te zien gaan. Wij snappen dat.

WILDLIFE EN CULTUUR

Met de wind door je haren bekijk je de giraffen die meegalopperen en de stoet olifanten die je op een afstandje aan ziet komen waggelen. Samen met de ranger ga je wat dichterbij dit wildlife en schiet je de meest mooie, NatGeo-waardige foto’s! Je rijdt door verschillende landschappen: groene grasvelden met kleurrijke bloemen, woestijnachtige ondergronden waar het stof vanuit je motorband opwaait (recht in je neusgaten) en immense bergen die je omsingelen. Bij helder weer zie je zowel de Kilimanjaro, Mount Meru en Longido liggen! In dit gebied woont ook de kleurrijk geklede Masai. Wanneer je over de paden langs de verschillende kleine dorpjes rijdt, rennen de kinderen naar buiten om naar je te zwaaien.

OVERNACHTEN: SIMBA FARM OF BIJ DE MASAI

EEN NACHTJE BIJ DE MASAI OVERNACHTEN

Ga ons team achterna, en spendeer een nachtje in Sinya, bij de supervriendelijke Masai in dit gebied! Een hele beleving, die je gegarandeerd de rest van je leven bij zal blijven. We hebben het hier niet over die extreem toeristische Masai-dorpjes waar vrijwel iedere toerist eventjes langs wipt voor een dansshow die zo’n tien keer per dag opgevoerd wordt; nee, dit is het echte werk! Eerst van een lekker kampvuurtje genieten, je tentje opzetten, wat te eten naar binnen gooien (heb je al weleens geitenvlees gegeten?), om vervolgens lekker je tent in te kruipen.

De volgende ochtend ontwaak je met de geluiden en geuren van geitenbellen, roepende kinderen en houtvuurtjes, en krijg je een kopje chai (thee) aangeboden van een van de Masai uit het dorp. Wat wil je nog meer?

SIMBA LODGE

Simba Farm is een boerderij die ook dienst doet als lodge, en al decennialang door de Nederlandse familie Bruinsma gerund wordt. Eigenlijk een soort homestay dus – maar natuurlijk wel heel anders dan wanneer je een nachtje bij de Masai thuis bivakkeert. Het Friese echtpaar Sjouke en Yoka Bruinsma vertrok in 1981 vanuit Nederland naar Tanzania, en koos aan de glooiende flanken van de imposante Kilimanjaro een prachtig plekje uit om hun familiebedrijf te starten.

Hun kinderen groeiden in dit schitterende, uitgestrekte gebied op en volgens Sjouke hebben ze daar “nooit spijt van gehad.” Later, toen hun dochter Karina een volwassen leeftijd bereikte, namen zij en haar Namibische man Davin Korda het stokje grotendeels over. Door de jaren heen zijn er meer familieleden geweest die geholpen hebben bij het verder uitbreiden van het bedrijf.

Fun fact: boer Wim, die een aantal seizoenen geleden meedeed aan Boer Zoekt Vrouw Internationaal, maakt ook deel uit van de familie Bruinsma. Simba Farm Lodge fungeerde als decor voor Wims zoektocht naar de liefde, en is destijds ook uitgebreid op tv geweest.

ECHT KILIMANJARO-BIER

Het gebied rondom de Kilimanjaro is heel vruchtbaar, en er wordt hier dan ook veel aan landbouw gedaan. Simba Farm produceert hoofdzakelijk brouwgerst en tarwe, en Yoka runt hiernaast ook nog een groentenproject. De gerst en tarwe worden, nadat de familie Bruinsma het verkocht heeft, door lokale bierbrouwerijen in echt Kilimanjaro-bier omgetoverd.

De lodge bevindt zich pal naast de boerderij, en dus zit je hier met je neus bovenop het reilen en zeilen van een echt Nederlands-Tanzaniaanse boerenbedrijf. Als je een rondje rondom de boerderij loopt, zul je trekkers en maaidorsers tegenkomen; ook word je continu omringd door koeien, schapen, eenden, kippen, kalkoenen, en ga zo maar door. Nog een leuk voordeel aan het feit dat je je hier op een boerderij bevindt: alle maaltijden worden bereid met de verste ingrediënten die je je maar kunt voorstellen. Zo kregen wij tijdens ons verblijf een echte, Nederlandse groentesoep geserveerd. We waanden ons weer even helemaal thuis!

KNETTEREND HAARDVUURTJE EN EEN RUIMTE VERANDA

De guesthouse op de boerderij bestaat uit vijf slaapkamers, twee huisjes en een gezellige woonkamer. De main guesthouse stamt uit de jaren twintig en ziet er – als we de foto’s van destijds mogen geloven – nog altijd even charmant uit als toen. Stel je een ruime veranda voor, een knetterend haardvuurtje en lekkere bedden. Als je ’s ochtends wakker wordt en in de berglucht zit te genieten van je verse kopje koffie, heb je ondertussen uitzicht op de Kilimanjaro, Mount Meru en de Masai-steppe, zo ver je maar kunt kijken. Eerlijk, we kunnen ons ergere manieren voorstellen om wakker te worden.

SUNDOWNER, ZWEMBADJE OF MOOIE WANDELING

Veel reizigers die neerstrijken bij Simba Farm hebben net een paar drukke dagen aan safarigeweld of een intensieve hiketocht achter de rug, en komen hier voor de rust. Wij waren daar geen uitzondering in! Toch kon onze Charlie een korte wandeling op de flanken van de Kili niet weerstaan. Vanuit Simba Farm Lodge kun je bijvoorbeeld naar het Shira Plateau wandelen. Zo krijg je wel de essentie van een Kili-hike mee, maar hoef je niet helemaal naar de top te strompelen. Hoe lang zo’n wandeling duurt, mag je helemaal zelf invullen. Een hike van één uur, of kun je er na een dagje rust weer helemaal tegenaan en ben je klaar voor een tocht van vijf uur? Het kan allemaal.

De hele dag bij het zwembad hangen met een goed boek en een drankje is natuurlijk ook een optie. Maar hoe je je dag ook besluit in te vullen, de avond wordt sowieso ingeluid met een prachtige sundowner onder het genot van een goed glas wijn, Kilimanjaro-biertje of soda. En er dan getuige van mogen zijn hoe de oranje zon langzaamaan wegzakt, met uitzicht op de witte toppen van de Kilimanjaro. Opeens snap je hélemaal waarom de familie Bruinsma hier al zo lang vertoeft.

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

Bekijk meer unieke ervaringen

HEILIGE MASAI-BERG LONGIDO

Met zijn 2637 meter hoogte is deze berg de underdog, het zielepootje der Tanzaniaanse bergen. Qua hoogtemeters is het inderdaad niet de meest indrukwekkende berg vergeleken met Mount Meru of de Kilimanjaro, maar wat ‘off the beaten track’ bergbeklimmen betreft laat Longido een poepie ruiken. Wil je twee dagen lang hiken op een berg die je voor je alleen lijkt te hebben? Dat zit je hier goed!  

MTO WA MBU

Mto Wa Mbu is letterlijk vertaald ‘River of Mosquitoes’, maar gelukkig zijn er niet zoveel muggen meer, en kun je nu genieten van safari’s. Vanuit de standaard jeep, maar op de mountain bike, tuktuk, of met een lokale kano.

Mkomazi

In het noordoosten van Tanzania, grenzend aan Kenia, ligt Mkomazi National Park. Dit park is zo remote dat het voorheen ontoegankelijk was. Nu is het goed bereikbaar en perfect om te genieten van spectaculaire wildernis.

HIKING IN DE USAMBARA MOUNTAINS

Groene jungle bossen, druipend van de ochtenddauw en prachtige uitzichten. Vergeet de Europese Alpen, de Himalaya’s en Patagonië: Usambara is waar je wilt hiken. Waan je door groene junglebossen, wandel door dorpjes die af en toe opduiken, aanschouw de mysterieuze ochtenddauw en geniet van de geweldige uitzichten tijdens een meerdaagse hike.

TARANGIRE NATIONAL PARK

Tarangire staat bekend om haar grote populatie olifanten en gigantische baobab bomen. De Afrikaanse zonsondergang op de achtergrond van de diverse landschappen heeft een betoverende effect.

NGORONGORO KRATER

Een naam die je niet snel zult vergeten, zodra je er bent geweest. Geniet van het uitzicht over de krater en daal daarna af om de immense vlakte te verkennen. Spot jij een van de zeldzame zwarte neushoorns?

HEILIGE MASAI-BERG LONGIDO

Met zijn 2637 meter hoogte is deze berg de underdog, het zielepootje der Tanzaniaanse bergen. Qua hoogtemeters is het inderdaad niet de meest indrukwekkende berg vergeleken met Mount Meru of de Kilimanjaro, maar wat ‘off the beaten track’ bergbeklimmen betreft laat Longido een poepie ruiken. Wil je twee dagen lang hiken op een berg die je voor je alleen lijkt te hebben? Dat zit je hier goed!  

MTO WA MBU

Mto Wa Mbu is letterlijk vertaald ‘River of Mosquitoes’, maar gelukkig zijn er niet zoveel muggen meer, en kun je nu genieten van safari’s. Vanuit de standaard jeep, maar op de mountain bike, tuktuk, of met een lokale kano.

Mkomazi

In het noordoosten van Tanzania, grenzend aan Kenia, ligt Mkomazi National Park. Dit park is zo remote dat het voorheen ontoegankelijk was. Nu is het goed bereikbaar en perfect om te genieten van spectaculaire wildernis.

DAAROM MET CHARLIE’S TRAVELS NAAR AFRIKA

WE ZIJN “ON THE GROUND” IN AFRIKA

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

WIJ ONTWIKKELEN EIGEN ROUTES & EXPERIENCES

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

ONZE REIZEN ZIJN PERSOONLIJK EN OP MAAT

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

WE NEMEN ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.